Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Apņemoties regulāri sportot un ēst veselīgāk, bieži vien tieši otrā apņemšanās daļa ir visgrūtāk izpildāma, turklāt veselīgas un sabalansētas maltītes ir galvenā panākumu atslēga ceļā uz sapņu augumu. Ne vienam vien veselīga dzīvesveida uzsācējam noteikti ir nācies lauzīt galvu, cenšoties izprātot, kādu ēdienu pagatavot, lai to varētu gan baudīt darbā kā pilnvērīgu maltīti, gan ērti apēst pa ceļam uz treniņu vai ātri remdēt izsalkumu pēc krietnas pasvīšanas sporta zālē. Varam tevi iepriecināt – mums ir izdevies atrast šādu universālu produktu salikumu, un tie ir visiem zināmie lavaša vai tortilju rullīši.

Kā pildījuma veselīgo pamatu iesakām izmantot olbaltumvielas saturošus produktus, kas palīdzēs atjaunot muskuļus pēc kārtīga treniņa, turklāt dos enerģiju un ilgstošu sāta sajūtu. Olbaltumvielām bagāti produkti ir:

  • vistas fileja;
  • tītara fileja;
  • liesa liellopa gaļa;
  • zivis;
  • vārītas olas;
  • pākšaugi (konservētas pupiņas, turku zirņi u.c.).
Foto: Shutterstock

Gaļu un zivis ieteicams grilēt, vārīt vai tvaicēt bez sāls pievienošanas. Ja vēlies, nedaudz sāls vari pievienot pirms lavaša tīšanas rullītī.. No maltas gaļas vai zivs, sulīgumam tai pievienojot rīvētus dārzeņus, vari pagatavot tvaicētas frikadeles vai krāsnī ceptas kotletītes, kas arī lieti noderēs lavaša pildīšanai.

No konservētajām pupiņām vai zirņiem, pievienojot tiem ķiplokus, kapātus zaļumus, nedaudz bezpiedevu jogurta un, piemēram, krāsnī grilētu papriku, var pagatavot ļoti gardu, uz lavaša ziežamu pastēti.

Olbaltumvielām bagātos produktus droši papildini ar visiem iespējamajiem dārzeņiem – gan svaigiem, gan grilētiem vai tvaicētiem. Nelielā daudzumā vari izmantot arī konservētos dārzeņus, bet īpaši aizrauties gan ar tiem nevajadzētu, jo tie var saturēt pārlieku daudz sāls un cukura.

Lai gatavie rullīši nebūtu pārāk sausi, papildini to arī ar dažādām mērcēm, ko vislabāk gatavot uz bezpiedevu jogurta vai grieķu jogurta bāzes, pievienojot kapātus zaļumus, ķiplokus, graudu sinepes, mārrutkus, tomātu pastu vai citas sastāvdaļas pēc saviem ieskatiem.

Foto: Shutterstock

Pildījuma ievīstīšana vari izmantot gan lavašu vai tortiljas plāceņus, gan pavisam plānās rīspapīra loksnes. Kad pildījums uzklāts uz izvēlētās pamatnes, ļauj tam iesūkties aptuveni 10 minūtes, pirms sākt rullēšanu. Šādi pamatne kļūs elastīgāka un samazināsies iespējamība, ka tā rullēšanas procesā varētu ieplaisāt vai saplīst.

Kaut gan pildījumu variācijas un iespējas improvizēt, izvēloties dažādus sev tīkamus produktus, ir teju bezgalīgas, šoreiz iedvesmai piedāvājam 15 mūsuprāt ne vien ļoti garšīgus, bet arī veselīgus pildījuma variantus tiem, kas sporto un vēlas sagaidīt peldkostīmu sezonu lieliskā formā.

Foto: Shutterstock

1. Vārīta vai tvaicēta vistas fileja šķēlēs, salātlapas, svaiga gurķa šķēles, kapāti zaļumi, bezpiedevu jogurts.

2. Vājpiena biezpiens, grilēta baklažāna vai cukīni šķēles, pāris daiviņas ķiploka, kapātas dilles, pāris karotes bezpiedevu jogurta. Pildīšanai lavašā vari izmantot arī šos vienkāršos salātus ar mājas sieru.

3. Vārīta vai tvaicēta vistas fileja šķēlēs, pāris ķiploka daiviņas, vārīta ola, nedaudz rīvēta cietā siera, kapāts baziliks un bezpiedevu jogurts.

4. Marinētas sēnes, kapāti lociņi, salātlapas un kausētais siers ar samazinātu tauku saturu.

5. Mazsālīts lasis, svaiga gurķa šķēles, salātlapas un bezpiedevu jogurts, kas samaisīts ar graudu sinepēm.

6. Saplucināta mocarellas siera bumba, tomāta šķēles, bazilika lapiņas, salātlapas, balzamiko krēms un bezpiedevu jogurts.

7. Tuncis savā sulā, vārīta ola, rīvēta siera desa, salātlapas un bezpiedevu jogurts.

Ja vēlies uzzināt, kādos ēdienos labāk izmantot tunci savā sulā un kādos – tunci eļļā, izlasi šo rakstu.

8. Novārīti rīsi, vārīta ola, salātlapas, tomāta šķēles un bezpiedevu jogurts ar lociņiem.

9. Korejiešu burkānu salāti, kapāti pētersīļi un bezpiedevu jogurts.

10. Tvaicētas tītara gaļas frikadeles (sagrieztas šķēlēs vai uz pusēm), salātlapas, marinēta paprika un tzatziki mērce.

11. Rīvēts vārīts burkāns, rīvēta vārīta biete, pāris daiviņas ķiploka, sauja sasmalcinātu valriekstu kodolu un bezpiedevu jogurts.

12. Ceptas sēnes ar sīpoliem, rīvēts liesais siers, vārīta ola, kapātas dilles un bezpiedevu jogurts.

13. Zirņu falafeles, grilēta paprika, grilēti baklažāni, salātlapas un tzatziki mērce.

14. Grilētām vistu aknām pievieno karamelizētus sīpolus, pāris daiviņas ķiploku, piparus, pāris karotes bezpiedevu jogurta un blenderī sasmalcina līdz pastētes konsistencei. Iemaisa masā kaperus, ziež uz lavaša, papildina ar salātlapām.

15. Grilētas vai krāsnī ceptas tītara gaļas kotletītes, bezpiedevu jogurts, sasmalcinātas olīvas un nelielā daudzumā olīveļļas apcepti sīpoli, ķiploki, pipari, baklažāni un tomāti, kas ar blenderi sasmalcināti viendabīgā masā.

Foto: Shutterstock

Cerams, ka iedvesmojām tevi veselīgām maltītēm. Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!