Foto: Shutterstock
Lai arī fritēti jeb dziļi eļļā vārīti produkti nav paši veselīgākie pasaulē, tomēr tie ar maģisku burvību ikvienam no mums liek ik pa laikam pie tiem atgriezties.

Internetā atradām ieteikumu, kā atbrīvot eļļu no pirmās fritēšanas aromātiem. Tika ieteikts eļļā pēc fritēšanas pabaigšanas kādas 5 minūtes vārīt nelielu ingvera gabalu, tādējādi atjaunojot eļļas dabīgo smaržu. Vai tas tiešām tā ir, lūdzām komentāru veikala-kafejnīcas "Sirmais & Dreibants" šefpavāram Ērikam Dreibantam.

Par ingveru šefpavāram komentāru nebija, bet ieguvām atbildes uz citiem jautājumiem. Kādu eļļu izvēlēties fritēšanai un ko darīt, lai eļļu varētu izmantot atkārtoti?

Eļļai, kuru izvēlas dziļajai vārīšanai, ir jābūt augstam degšanas punktam jeb temperatūrai, kurā var gatavot produktus bez dūmošanas. Tai noteikti jābūt filtrētai. Ja eļļa būs pirmā spieduma, tā saturēs daudzas, nelielas mikro šķiedras, kuras karsēšanas laikā degs un eļļa dūmos. Toties rafinēta eļļa ir attīrīta un apstrādāta augstās temperatūrās.

Fritējot nerīkst lietot pārāk lielu uguni, arī tā straujāk sadedzina eļļu. Augstās temperatūrās vārot, piemēram, zivi, tā no ārpus apdegs, bet iekšpusē vēl būs jēla.

Pēc fritēšanas, kad eļļa ir atdzisusi, to filtrē caur sietu un papīra dvieli, lai atbrīvotos no visiem produktu pārpalikumiem eļļā. Jo, ja vēlēsies eļļu lietot atkārtotai fritēšanai un tā nebūs izfiltrēta, tā līdzīgi kā pirmā spieduma eļļa ātri sāks degt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!