Foto: Shutterstock
Tikko malta kafija, smaržīgas garšvielas, kas sasmalcinātas tieši pirms pievienošanas ēdienam, tikko no dzirnaviņām izbērts cukurs, kas uzkaisāms kūkai. Šiem darbiem noder labas kafijas dzirnaviņas. Kuras izvēlēties?

Svaigi samaltu pupiņu aromāts ir īpaši kārdinošs. Ja virtuvē ir kvalitatīvas kafijas dzirnaviņas, tas panākams viegli un ātri – tikai dažās sekundēs.

Lētākās kafijas dzirnaviņas lielākoties darbojas pēc principa – jo ilgāk maļ, jo smalkāku malumu iegūst, lai gan vienmēr paliek daži lielāki graudiņi. It kā jau nekas traks, jo var izsijāt caur smalku sietiņu, tomēr ar jaudīgākām un kvalitatīvākām kafijas dzirnaviņām malums vienmēr ir viendabīgs. Šoreiz eksperimentējam, kā paildzināt kafijas dzirnaviņu mūžu, un meklējam universālas, ar kurām vienlīdz labi var samalt gan kafiju, gan garšvielas.

Kāpēc tik ātri sabojājas

Lielākoties ir tā: jo intensīvāk lieto kafijas dzirnaviņas, jo ātrāk tās sabojājas. Kāpēc? Vaina slēpjas konstrukcijā, proti, malšanas rezervuārs ir no metāla, asmeņi – no nerūsējoša tērauda, bet gredzens, ar kuru asmeņi piestiprināti pie pamatnes, ražots no plastmasas. Tā ir vājā vieta, kāpēc daudzas kafijas dzirnaviņas neiztur intensīvu slodzi. Vēl no plastmasas ir izgatavots vāciņš, kas ātri saplaisā. Dažiem modeļiem vāciņu var uzskrūvēt korpusam. Ja pēc pirmās malšanas reizes rieviņas rūpīgi neiztīra, tur palikušās garšvielu vai kafijas pupiņu daļiņas rada pretestību un vāciņš var ieplaisāt. Kad plaisa kļuvusi lielāka, dzirnaviņas vairs nedarbojas, jo tām ir drošības mehānisms – motors ieslēdzas tikai tad, kad vāciņš hermētiski pieguļ ierīcei. Ja nav laika un pacietības vāciņu un dzirnaviņas rūpīgi izslaucīt, labāk izvēlēties modeli, kam vāciņš ir nevis uzskrūvējams, bet gan piefiksējams ar drošības klipsi. Ilgāku laiku izmēģinot dažādu modeļu un ražotāju kafijas dzirnaviņas, jāatzīst: vāciņa stiprinājums ir svarīgs, jo tas kalpošanas laiku var samazināt uz pusi.

Ja jāmaļ vairākas porcijas, rūpīgi jāseko līdzi motora pašsajūtai. Ja tas uzkarsis (dzirnaviņu korpuss kļūst silts), tas nozīmē, ka mazjaudīgais motors sācis pagurt un dzirnaviņas pusstundu jāatpūtina. Malšanas kvalitāti un ierīces darba mūžu ietekmē motora jauda, kas lielākoties svārstās no 90 līdz 180 W. Sulu spiedēm ražotāji arvien palielina jaudu, bet kafijas dzirnaviņu segmentā tas gandrīz nenotiek. Kāpēc? Ja dzirnaviņu asmens grieztos lielā ātrumā, malums kļūtu eļļains, saķepētu un tas būtiski ietekmētu (sabojātu) kafijas pupiņu garšu un aromātu. Salīdzinot modeli ar 90 un 180 W jaudu, jāatzīst: lai mazjaudīgs motors nepārkarstu, var samalt 2–3 reizes mazāku daudzumu nekā, piemēram, ar 180 W jaudīgām kafijas dzirnaviņām.

Atšķirīgs smalcināšanas veids

Dzirnaviņām ir asmens, kuram griežoties lielā ātrumā tiek samaltas kafijas pupiņas vai garšvielas. Dārgākiem modeļiem malšanas ātrumu un ilgumu var regulēt un tādējādi kontrolēt maluma pakāpi.

Atsevišķiem modeļiem atšķiras smalcināšanas veids. Dzirnakmeņu veida dzirnaviņām ir speciāli diski, un tās kafijas pupiņas vai garšvielas nevis sagriež, bet saberž. Maluma pakāpe atkarīga nevis no griešanās laika, bet gan attāluma starp diviem diskiem, kurus var regulēt. Atkarībā no modeļa var būt 10–25 smalkuma pakāpes. Šādās dzirnaviņās var iegūt vienādas konsistences malumu. Kafijas speciālisti uzskata, ka asmeņu dzirnaviņas vairāk piemērotas tradicionālās kafijas pagatavošanai, savukārt dzirnakmeņu veida – espreso, mokas un kapučīno kafijai.

Izmēģinot praksē abu veidu dzirnaviņas, jāpiebilst, ka dzirnakmeņu veida ierīces ir grūtāk iztīrīt (tas ir svarīgi, maļot ne tikai kafijas pupiņas, bet arī dažādas garšvielas), toties ir daudz izturīgākas, tāpēc arī dārgākas – maksā 60 eiro un vairāk.

Ērtāk, ja liels rezervuārs

Cik lielu rezervuāra tilpumu izvēlēties? Dažos var iebērt tikai 30 gramu, bet citos ietilpst pat 300 gramu kafijas pupiņu. Ar 30 gramiem pietiek, lai pagatavotu sešas tases vidēji stipras kafijas. Dzirnakmeņu veida modeļiem vienmēr ir liela rezervuāra ietilpība, un var iegūt gan nelielu daudzumu, gan krūzi maluma. Atsevišķi modeļi samaļ vien iestatīto daudzumu, neraugoties uz to, cik pupiņu ieber rezervuārā. Ērti, ja gan rezervuāru, kur ber pupiņas, gan rezervuāru, kur iebirst samaltā kafija, var izņemt – tas stipri atvieglo dzirnaviņu tīrīšanu.

Svarīgi

Kafijas dzirnaviņās nav ieteicams malt muskatriekstu, zvaigžņoto anīsu un kanēļa standziņas – tas visdrīzāk būs ierīces pēdējais malums, jo šīs garšvielas ir ļoti cietas un sabojā asmens stiprinājuma vietu. Cietas garšvielas var sasmalcināt vienīgi akmens piestiņā.

Kvalitatīvām kafijas dzirnaviņām:

  • var regulēt smalkuma pakāpi;
  • ir ieslēgšanas bloķēšana (ja nav uzlikts vāciņš, dzirnaviņas nedarbojas);
  • ir automātiskais taimeris (kontrolē maļamās kafijas daudzumu);
  • ir slīpa apakšpuse darba rezervuāram, kas nodrošina vienmērīgāku malšanu;
  • ir piefiksējams vāciņš, lai tas nebūtu jātur ar roku dzirnaviņu darbības laikā;
  • ir caurspīdīgs vāciņš, lai vieglāk kontrolēt malumu.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!