Foto: Shutterstock

Maize nav tikai ēdiena piedeva vai pamats uzkodām, bet gan īsts nacionālais dārgums. Katrai tautai ir savs īpašs maizes veids: plānais armēņu vai raudzētais gruzīnu lavašs, arābu pita, indiešu čapātī, itāliešu fokača, – visi šie labi zināmie maizes izstrādājumu nosaukumi mums atgādina par valstīm, no kurienes tie cēlušies. Francijas vizītkarte ir bagete – maize, kas līdzās Eifeļa tornim un kļuvusi par vienu no valsts simboliem.

Kādēļ gan nepalutināt sevi, pamēģinot mājās izcept īstu franču bageti? Sekojot mūsu padomiem, tev tas noteikti izdosies godam!

Lai tev nenāktos iedziļināties franču bagešu gatavošanas veidu bagātīgajā klāstā, cenšoties atrast vienu vienīgo, īsto recepti (jo tādas gluži vienkārši nav), šodien atklāsim visvienkāršāko un populārāko variantu, ko izmanto daudzi Parīzes maiznieki.

Parīzes bagete nedaudz atšķiras no tradicionālā franču varianta, skaidro portāls "Kitchenmag". Galvenā atšķirība slēpjas svarā – ja vidēji bagete sver aptuveni 250 gramus, tad Parīzes bagete ir tieši par 50 gramiem vieglāka. Bagetei ir jābūt 65 cm garai un ne vairāk kā 5 cm diametrā.

Pastāv vismaz četras šīs maizes izcelsmes versijas. Visticamākā šķiet tā, kas vēsta, ka 20. gadsimta 20. gados maizniekiem esot ticis aizliegts atvērt ceptuves pirms pulksten 4 rītā, kā dēļ viņi nepaspēja izcept lielos maizes klaipus līdz veikala atvēršanai. Tā nu maizniekiem nācās ķerties pie improvizācijas un veidot maizi tievāku un garāku, lai tā pagūtu ātrāk izcepties.

Foto: Shutterstock

Kaut mūsdienās Francijas maizes ceptuves sāk darbu ļoti agri, lai no paša rīta katrs gardēdis varētu nobaudīt svaigi ceptu kruasānu vai vēl siltu rozīņu smalkmaizīti, tomēr ir nerakstīts likums, ka bageti īsti francūži neēd brokastīs, bet gan pusdienās vai vakariņās. Visbiežāk šī maize tiek izmantota kā papildinājums dārzeņu salātiem, no tās gatavo sviestmaizes vai arī, zeltaini apgrauzdētu, pasniedz kopā ar kādu mīksto sieru, pastēti vai džemu.

Nu pienācis laiks no runām ķerties pie darbiem un uzzināt Parīzes bagetes recepti, kuru tev pilnīgi noteikti izdosies pagatavot mājas apstākļos.

Soli pa solim: kā gatavot Parīzes bageti

Foto: Shutterstock

Lai pagatavotu gardo un aromātisko Parīzes bageti ar kraukšķīgu garoziņu, tev būs nepieciešamas sekojošas sastāvdaļas:

  • 750 g miltu;
  • 525 ml ūdens;
  • 18 g sāls;
  • 12 g svaiga rauga.

::recepte::

Sāk ar ierauga pagatavošanu. Iesākumā ieber bļodā 8 gramus rauga un pārlej ar 125 ml silta ūdens. Visu samaisa, pēc tam, turpinot maisīt, pakāpeniski pievieno 100 gramus miltu. Pārsedz ierauga bļodu ar dvieli un atstāj siltā vietā uz 2 stundām.

Pēc tam pievieno ieraugam atlikušo raugu, miltus, ūdeni un sāli. Ar miksera vai virtuves kombaina palīdzību viszemākajā ātrumā 10 minūtes maisa mīklu. Šis ir viens no franču maiznieku noslēpumiem, kura dēļ bagetes vidus izdodas tik mīksts un gaisīgs. Pēc tam pārslēdz ierīci uz otro ātrumu un maisa mīklu vēl precīzi 2 minūtes.

Tagad ir laiks pārbaudīt mīklas elastību. Tai ir viegli jāstiepjas, nepārtrūkstot. Ja tev ir virtuves termometrs, vari pārbaudīt mīklas temperatūru: tai jābūt ap 23-25 grādiem. Atstāj mīklu "atpūsties" vēl pusotru stundu. Tikai neaizmirsti pēc 45 minūtēm to atkal pusminūti apmaisīt ar mikseri, lai piesātinātu ar gaisu.

Nu sākas pati interesantākā daļa. Izliek mīklu uz miltiem nokaisītas darba virsmas un sadala to vairākās daļās. Ja vēlies pagatavot īstu Parīzes bageti, tad būs nepieciešami virtuves svari. Katrai daļai jāsver precīzi 200 gramus. Sadalot mīklu, centies uzreiz to izveidot garenā formā, viegli parullējot pa darba virsmu.

Atstāj gatavās mīklas bagetītes uz 10 minūtēm, pēc tam izveido formu līdz galam, lai katra bagete būtu 65 centimetrus gara. Ņem vērā to, ka šajā etapā ar mīklu jādarbojas ārkārtīgi akurāti – to nedrīkst lieki mīcīt un staipīt, tikai viegli ripināt ar rokām. Atstāj bagetes mierā vēl 10 minūtes, un tad beidzot var ķerties pie cepšanas.

Izkārto bagetes uz restēm, kam pārklāts cepamais papīrs, ar asu nazi veikli iegriež virsmā pāris tradicionālās slīpās svītras un liek cepties iepriekš līdz 240 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī uz 22-25 minūtēm.

Neaizmirsti cepeškrāsnī zem restēm novietot trauku ar nelielu daudzumu ūdens. Pateicoties šim trikam, tavas bagetes iegūs kraukšķīgu garoziņu un mīkstu vidiņu. Nekādā gadījumā nevajag pārcensties ar cepšanas ilgumu – bagetei jābūt zeltaini brūnai, bet ne pārceptai.

::!recepte::

Lai labi garšo!

Noskatoties šo video, varēsi izsekot līdzi bagešu tapšanas procesam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!