Foto: Shutterstock
Kartupeļus par otro maizīti dēvē ne vien Latvijā, bet arī daudzās citās pasaules valstīs. Un ne bez iemesla, jo pēc skata necilais tupenis ir lēts, garšīgs un visiem pieejams produkts, no kā iespējams pagatavot neskaitāmi daudz un dažādu sātīgu ēdienu. Viens no vienkāršākajiem, bet garšīgākajiem kartupeļu ēdieniem ir maiga, krēmīga un čagana kartupeļu biezputra. To var izmantot ne vien kā piedevu gaļas vai zivju ēdieniem, bet arī ierādīt goda vietu uz galda, papildinot ar dažādiem labumiem. Šoreiz atklāsim tev tiešām garšīgas kartupeļu biezputras gatavošanas un pasniegšanas noslēpumus.

Lai pagatavotu garšīgu ēdienu, ir nepieciešami kvalitatīvi produkti – tas nu ir neapstrīdams fakts. Kartupeļu biezputrai ieteicams izvēlēties tieši miltaino šķirņu kartupeļus.

Lai noteiktu, vai kartupelis ir miltains, nepieciešams pārgriezt svaigu kartupeli uz pusēm. Tad abas kartupeļa pusītes jāberzē vienu pret otru un jāvēro, kas notiek – ja tās salīp kopā un, berzējot gar malām, veidojas putas, kartupelis ir miltains. Bet, ja kartupeļa pusītes paberzējot un paspiežot, no tām izdalās vien ūdens – kartupeļis ir pārlieku ūdeņains, lai no tā gatavotu biezputru.

Ja vēlies uzzināt, kuras no Latvijā pieejamo kartupeļu šķirnēm ir miltainas un piemērotas biezputras gatavošanai, izlasi šo padomrakstu, bet šajā rakstā uzzināsi, kā kartupeļu biezputru gatavo un izmanto dažādās pasaules valstīs.

Knifi, kas jāņem vērā, lai tupeņu biezputra vienmēr izdotos izcila

Foto: Shutterstock

Pat ja biezputras gatavošanai izvēlēti ideālie kartupeļi, to vari sabojāt, pārlieku tos pārmīcot. Tas noved pie tā, ka kartupeļu biezputra sakrītas, ir ar kunkuļiem un nav vis tik krēmīga, kā gribētos. Šim darbiņam noderēs gan vecā labā kartupeļu stampiņa, gan īpaša kartupeļu spiede, kas izskatās pēc lielākas ķiplokspiedes versijas. Galvenais – nepārmaisīt un nekādā gadījumā neizmantot kartupeļu biezputras gatavošanai blenderi (ne rokas, ne stacionāro), jo šādi kartupeļus noteikti pārkulsi, atbrīvojot tajos esošo cieti, kas padarīs biezputru par glumu, lipīgu masu. Te atradīsi citus vienkāršos knifus, kas jāņem vērā, gatavojot kartupeļu biezputru.

Kā kartupeļu biezputru saglabāt siltu ilgāk

Atdziestot kartupeļu biezputra sastingst un zaudē savu gaisīgumu un krēmīgumu. Ja vēlies to saglabāt siltu, izvāri biezputru un liec virs otra katla ar vārošu ūdeni. Šādi biezputru var uzturēt siltu vismaz pāris stundas. Biezputru noteikti nosedz ar dvieli vai vāku. Ik pēc 15 minūtēm biezputra ir jāapmaisa. Te atradīsi vēl citus noderīgus padomus, kā saglabāt kartupeļu biezputru siltu, gaidot ciemiņus.

Kā kartupeļu biezputru izvārīt divtik ātri un ar kādām piedevām pasniegt

Foto: Shutterstock

Noslēpums tam, kā izvārīt kartupeļus (un arī citus dārzeņus) divreiz ātrāk, ir pavisam vienkāršs. Vienmēr jāsāk ar to, ka ūdens tiek verdošs aši uzvārīts tējkannā. Kartupeļu vārīšanai izvēlies pareiza izmēra katliņu – tādu, kurā kartupeļi ir salikti vienā līmenī, nevis cits citam virsū. Bet trešais noteikums – lielus kartupeļus sagriez ceturtdaļās. Te atradīsi arī ļoti garšīgas un latvieša vēderam īpaši tīkamas idejas kartupeļu biezputras piedevām, bet zemāk – bezgala apetītlīgas kartupeļu biezputru receptes no "Tasty" krājumiem.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!