Foto: Shutterstock

Baltie cietes graudiņi, kas, saberzti starp pirkstiem, tīkami gurkst gluži kā pirmais sniegs, ir katrā virtuvē atrodams produkts. Cieti, pateicoties tās izcilajai mitruma uzsūktspējai un raksturīgajai īpašībai jebkuru šķidrumu padarīt biezāku, visbiežāk izmantojam ķīseļu vai mērču ietumēšanai. Šoreiz atklāsim arī dažādus citus veidus, kā izmantot šo universālo produktu un skaidrosim, vai kartupeļu un kukurūzas ciete ir savā starpā aizvietojamas.

Pirms pievienošanas ēdienam, cieti parasti izšķīdina aukstā ūdenī vai sulā, – ja liesi to klāt ķīselim. Ja cieti iecerēts pievienot mērcei, tad to var šķīdināt ne vien ūdenī, bet arī buljonā, saldajā krējumā vai iepriekš apcept uz pannas sviestā vai eļļā, vien pēc tam pannā lejot un iemaisot šķidrumu, vēsta informācija kulinārijas vietnē "Povarenok".

Kā izmantot cieti kulinārijā

Pavāri cieti ēdienam iesaka pievienot gatavošanas beigās (izņēmums ir dažādu kūku pildījumi, kurus pēc tam cep). Svarīgi ir cieti pēc pievienošanas ēdienam nepārkarsēt, pretējā gadījumā cietes graudi zaudēs spēju uzturēt sevī maksimāli daudz šķidruma un ēdiens atsulosies. Kolīdz redzi, ka ķīselis vai mērce sāk sabiezēt, nogriez liesmu! Jāuzmanās arī ar cietes daudzumu, jo, pieberot par daudz, ēdiens būs nebaudāms.

No ķīniešu virtuves ir aizgūta tradīcija pirms fritēšanas cietē, kas sajaukta ar garšvielām, panēt gaļas un zivs gabaliņus, dārzeņus un dažādus mīklas izstrādājumus. Cietes apvalciņš saglabā produktu sulīgumu un tie, vāroties karstajā eļļā, iegūst patīkami kraukšķīgu garoziņu. Cietes pievienošana vokpannā ceptiem produktiem piešķir gatavajam ēdienam glancētu spīdumu un apetītlīgu izskatu.

Ciete tiek pievienota arī dažādiem konditorejas izstrādājumiem – gan mīklā, gan pildījumos. Ar cieti papildināts biskvīts izcepsies īpaši irdens un pufīgs, savukārt pildījumam cietes klātbūtne piešķirs stingrāku un krēmīgāku tekstūru. Ņem vērā, ka, pievienojot cieti mīklai, tās iejaukšanai būtu ieteicams izmantot piena produktus.

Vai kukurūzas cieti var aizstāt ar kartupeļu cieti

Foto: Shutterstock

Bieži vien līdzīgās receptēs tiek norādīta gan kukurūzas, gan kartupeļu ciete, tādēļ rodas jautājums, vai abi šie produkti ir savā starpā aizvietojami?

Skaidrojot abu produktu atšķirības, portāla "Thekitchn" speciālisti norāda, ka kukurūzas ciete ir graudaugu izcelsmes ciete. Tā sabiezē augstākā temperatūrā nekā kartupeļu ciete, kas ir sakņaugu izcelsmes produkts. Kaut gan vairumā gadījumu abi minētie cietes veidi tiešām ir savā starpā aizvietojami, tomēr būtu jāņem vērā pāris ieteikumi.

Speciālisti iesaka izmantot kukurūzas cieti ilgāk gatavojamiem ēdieniem, jo kartupeļu ciete, to ilgstoši karsējot, daļēji var zaudēt savas iebiezinošās īpašības. Šī iemesla dēļ kartupeļu cieti labāk izmantot receptēs, kur ēdiens jāiebiezina vien mirkli pirms gatavošanas beigām, piemēram, zupās, mērcēs un ķīseļos.

Savukārt kukurūzas cietes iebiezinošās īpašības mazināsies, savienojumā ar skābiem produktiem un lielu cukura daudzumu. Ņem vērā arī to, ka ar kukurūzas cieti iebiezināta mērce vai ķīselis būs nedzidrs un pienaini matēts, savukārt ar kartupeļu cieti iebiezināts saglabās dzidro tekstūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!