Paplašinot kulināros horizontus un ikdienā mēģinot gatavot aizvien jaunas, svešzemju virtuves receptes, nav nekas pārsteidzošs, ja gadās sastāvdaļu sarakstā ieraudzīt produktu, kas mums nav zināms. Aizvien vairāk mūsu virtuvēs cenšas ielauzties tahinisezama sēkliņu pasta, kas raksturīga Tuvo Austrumu virtuvei. Ko tad īsti ar to iesākt?

Tahini ir pavisam vienkārši pagatavojama sezama sēkliņu pasta. Izšķir divu veidu tahini – gaišo un tumšo. Gaišā tahini tiek gatavota no viegli apgrauzdētām un izlobītām sezama sēkliņām. Bet tumšā tahini jeb sezama pasta tiek gatavota no neizlobītām, apgrauzdētām sezama sēkliņām. Tahini iegūst smalkās sēkliņas saberžot piestā vai virtuves smalcinātājā. Pirms grauzdēšanas, lai iegūtu krēmīgas pastas konsistenci, sezama sēkliņas tiek izmērcētas sālsūdenī, vēsta "Thekitchn".

Tā kā sezama sēklu sastāvā ir daudz eļļas, pēc pagatavošanas sezama sēklu pastu ieteicams glabāt ledusskapī, it īpaši, ja pastu gatavo mājās pats. Veikalos nopērkamajām tahini burciņām bieži vien virsū ir nostājusies sezama eļļa – no tā nevajadzētu vairīties. Eļļas nostāšanās nebūt nenozīmē, ka tahini būtu sliktas kvalitātes. Pirms izmantošanas vienkārši nepieciešams apmaisīt pastu, lai iegūtu vienmērīgu konsistenci.

Kur izmantot tahini?

Tahini plaši tiek izmantots Tuvo Austrumu, Turcijas, Kipras, Ēģiptes un citās nacionālajās virtuvēs. Tādēļ, gatavojot šo tautu ēdienus, visbiežāk arī saskaramies ar to, ka mērču vai, piemēram, humusa pagatavošanai nepieciešams tahini.

Lielākoties tahini pievieno mērcēm vai smēriņiem, ko ziež uz maizītēm un uzkodām. Sezama pasta lieliski garšos pie gaļas, ja to sajauks ar drusku olīveļļas un citronu sulas. Interesanti, ka Irākā tahini ēd kā saldo ēdienu. To sajauc ar dateļu gabaliņiem, un ēd, mērcējot tajā maizes gabaliņus.

Ikdienas maltītēs tahini visvienkāršāk būs pievienot lapu salātiem. To var izmantot arī cepumiņu pagatavošanai, par mīklas pamatu ņemot tieši sezama pastu (līdzīgi, kā ar zemesriekstu sviesta cepumiem). Cepti dārzeņi, piemēram, burkāni un saldie kartupeļi, garšos lieliski, ja tos pasniegsi kopā ar tahini un grieķu jogurta mērci. Bet, ja gatavo ābolu tartes, pamēģini konditorejas izstrādājumam klāt pasniegt putukrējumu, kas saputots ar drusku tahini.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!