Foto: Shutterstock
Ja regulāri sanāk gatavot maltītes pēc dažādu ārzemju pavārgrāmatu, recepšu portālu un blogu idejām, tad "five-spice mix" ir viena no tām sastāvdaļām, kas sarakstā parādās itin bieži. Īpaši aktuāla šī sastāvdaļa kļūst svētku laikā – to izmanto žāvēto augļu kūku gatavošanā, kas ir iecienīts saldais ēdiens tieši Ziemassvētkos. Kas ir šis garšvielu maisījums, ar ko to aizvietot, ja veikalā to neatrast un pats svarīgākais – kā pagatavot pašam?

Piecu garšvielu maisījuma izcelsme meklējama ķīniešu virtuvē un nereti to tā arī dēvē – par ķīniešu piecu garšvielu maisījumu. Tas plaši tiek izmantots ķīniešu kulinārijā, gatavojot gan gaļu (īpaši pīles), gan dārzeņu ēdienus, bet britu un amerikāņu virtuvēs galvenokārt šo garšvielu maisījumu izmanto miltu izstrādājumus. Oriģināli piecu garšvielu maisījuma sastāvā ir anīsa zvaigznītes, krustnagliņas, ķīniešu kanēlis, Sičuaņas pipari (smaržīgie ķīniešu pipari) un fenheļa sēklas, norāda "Food reference". Tomēr gatavajos garšvielu maisījumos bez pieminētajām sastāvdaļām nereti tiek iekļauts arī muskatrieksts, koriandrs un kāda cita garšviela.

Ar ko aizvietot "five-spice" garšvielas

Aizvietot šo garšvielu maisījumu ir grūti, taču viens no vieglākajiem variantiem, ir meklēt alternatīvas savā mājas garšvielu plauktiņā vai aplūkot, kādos garšvielu maisījumos ir līdzīgas sastāvdaļas. Pats, pats tuvākais garšvielu maisījums, kas tikai mazliet atšķiras no "five-spice", ir pie mums veikalos plaši nopērkamais piparkūku garšvielu maisījums. Tas atrodams gan tādu lielo garšvielu ražotāju sortimentā kā "Santa Maria" un "Gemo spice", tā arī "Anatols" garšvielu stendos, kā novēroja "Tasty". Bez jau piecām nosauktajām sastāvdaļām, piparkūku maisījumos bieži vien ir arī malts ingvers, vaniļa, muskatrieksts, melnie pipari un kardamons. Tā kā piparkūku garšvielu maisījumi krasi neatšķiras no "five-spice", to pavisam droši vari izmantot iecerētajā receptē kā aizvietotāju, jo abi garšvielu maisījumi pieder tā saucamajām "saldajām" garšvielām.

Foto: Shutterstock

Kā pašam pagatavot "five-spice" garšvielu maisījumu

Ja mājās ir kafijas dzirnaviņas, labs virtuves kombains vai piesta, tad "five-spice" maisījumu var pagatavot bez lielām problēmām. Vajag vien sagatavot visas maisījuma sastāvā esošās garšvielas. Nelielai porcijai vajadzēs divas anīsa zvaigznītes, divas tējkarotes Sičuaņas piparu (var aizvietot ar smaržīgajiem melnajiem pipariem), vienu tējkaroti krustnagliņu, vienu tējkaroti fenheļa sēklu un vienu kanēļa standziņu (vēlams Ķīnas). Ja garšvielas gatavo piestā, kanēļa standziņu aizvieto ar tējkaroti malta kanēļa. Visas sastāvdaļas liec dzirnaviņās un kārtīgi samal pulverī. Pēc tam ievieto stikla burciņā, cieši to noslēdz un izmanto, kad gatavo kādu augļu kēksu, burkānkūku vai piparkūkas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!