Foto: Shutterstock

Plānās pankūkas vienlīdz labi garšo gan ar saldu zapti, gan ar aukstu skābo krējumu, gan ar dažādiem pildījumiem, tādēļ daudzās ģimenēs šis ir viens no iecienītākajiem ēdieniem, kas tiek gatavots vismaz reizi nedēļā. Bēda tikai, ka pankūku cepšanas laikā virtuve mēdz piepildīties ar kodīgiem dūmiem. Izrādās, ievērojot vienkāršu knifu, ir iespējams izvairīties no šīs likstas.

Katrai saimniecei noteikti ir sava iecienītā plāno pankūku mīklas recepte vai paņēmiens, kā tā gatavojama.

Es, piemēram, rīkojos šādi: bļodā iesitu trīs olas, pievienoju tām šķipsnu sāls, ēdamkaroti cukura, pāris ēdamkarotēs silta ūdens iepriekš izšķīdinātu šķipsnu safrāna (tas pankūkām piešķir skaisti dzeltenu toni) un sakuļu ar mikseri. Tad pievienoju divas krūzītes piena, krūzīti ūdens un vēl nedaudz "pamikserēju". Nu laiks bērt klāt miltus – iesākumā pieberu krūzīti un iekuļu, līdz masa viendabīga, bez kunkuļiem. Tad pēc nepieciešamības lieku klāt vēl pa ēdamkarotei miltu, līdz sakultā mīkla pēc konsistences līdzinās pabiezam kefīram.

Mīklu atpūtinu vismaz pusstundu, lai pa to laiku piebriestu milti, nodrošinot, ka pankūkas nelūst un ir viegli apgriežamas.

Lai pankūkas neliptu pie pannas un, cepšanas laikā nenāktos lietot pārāk daudz eļļas, kas sakarstot mēdz dūmot, īsi pirms cepšanas es pievienoju un iekuļu pankūku mīklā 4-5 ēdamkarotes eļļas, kamēr karst panna ar pretpiedeguma pārklājumu. Šo ieteikumu var pielietot, ar taukvielām papildinot teju jebkuru plāno pankūku mīklu.

Nu tikai atliek mīklu pa kausiņam veikli liet uz pannas un, kad uz mīklas virsmas parādās nelieli caurumiņi, apgriezt pankūku un cept vēl pārdesmit sekundes, pēc tam veikli uzslidinot uz šķīvja.

Foto: DELFI

Lai pankūkas iegūtu sulīgumu un patīkamu saldkrējuma sviesta garšu, vēl silto pankūciņu no vienas puses ieziežu ar sviesta gabaliņu, kas ērtības labad uzdurts uz dakšas. Kaut daudzās receptēs ir ieteikts pankūkas cept sviestā, man ieziešanas veids šķiet daudz ērtāks, jo, pirmkārt, cepot sviestā, parasti nākas izmantot daudz lielāku taukvielu daudzumu, otrkārt, piena tauki karstot izdeg un dūmo, veidojot arī tumšas nogulsnes, kas bojā pankūku garšu un apetītlīgo izskatu.

Nākamo pankūku no pannas atkal uzslidinu uz iepriekšējā cepiena "sviestainās" puses un virspusē pārziežu ar sviestu, tā turpinot, līdz visa mīkla izmantota.

Nu nepacietīgie kārumnieki var ķerties pie sulīgā pankūku kalna iekārošanas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!