Foto: Shutterstock
Sildoša pupiņu zupa, salāti vai sautējums ir lielisks ziemas mēnešu ēdienkartes papildinājums, jo pākšaugi sniedz ilgstošu sāta sajūtu un enerģijas devu sala novārdzinātajam organismam. Bēda tikai, ka, lai pupiņas nebūtu jāvāra pārlieku ilgi, tās jāatceras jau stundas 10 pirms gatavošanas pārliet ar ūdeni un uzbriedināt. Bet, ko gan iesakt, ja kāre pēc pupiņu sautējuma vai zupas uzrodas pavisam pēkšņi?

Protams, visvienkāršākais varinats ir konservētu pupiņu izmantošana, bet mums padomā ir tīmeklī aizgūts risinājums, kā bez iepriekšējas mērcēšanas saīsināt kaltētu pupiņu vārīšanas laiku.

Iesākumā noskalo pupiņas, ber katlā, pārlej ar ūdeni tā, lai pupiņas tiktu pilnībā pārklātas un ūdens būtu vismaz divu pirkstu platumā virs tām. Sāli nepievieno, jo tad paildzināsies pupiņu gatavošanas laiks.

Interneta vietnes "Shkolazhizni" veidotāji iesaka ūdenim pievienot 1/4 TK sodas, jo tai piemīt pākšaugus mīkstinošas īpašības. Kādēļ tā? Izrādās, sārmainā vidē produkti kļūst mīkstāki un ātrāk pagatavojami.

Foto: Shutterstock

Vāri pupiņas, līdz ūdens sāk burbuļot un turpini vārīt 5 minūtes. Nogriez liesmu, uzliec katliņam vāku un ļauj pupiņām briest vismaz stundu.

Nokās ūdeni, noskalo pupiņas zem vēsa ūdens strūklas un liec atpakaļ katlā. Šādi sagatavotas pupiņas, papildinot ar citiem nepieciešamajiem produktiem, vari izmantot sautējuma gatavošanai, jo pārlieku mīkstas pupiņas sautējuma gatavošanas procesā izšķīdīs un zaudēs formu.

Ja vēlies iegūt vārītas pupiņas salātiem, tad vienkārši pārlej tās ar ūdeni un, joprojām nepievienojot sāli, vāri aptuveni pusstundu, tad pagaršo un, ja nepieciešams, turpini vārīt, līdz tās ir gatavas, un tad nokās.

Ja vēlies pagatavot pupiņu zupu, katlā liec arī žāvētas ribiņas, sīpolu, lauru lapu, smaržīgos piparus un gabaliņu selerijas saknes. Pārlej visu ar ūdeni un noputojot vāri aptuveni 1-1,5 h, līdz gaļa ir gatava. Izzvejo no buljona sīpolu, lauru lapas un piparus. Izņem gaļu un sasmalcini to. Liec buljonā iepriekš gabaliņos sagrieztus kartupeļus, burkānus, gaļu un vāri zupu vēl 10-15 minūtes, līdz dārzeņi ir gatavi.

Nu atliek tikai izvēlēties, ko pagatavot vakariņās – gardus pupiņu salātus (receptes atradīsi te), sildošu zupu (receptes – te) vai mājīgu pupiņu sautējumu (receptes meklē te).

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!