Foto: Shutterstock

Kēksa pagatavošana, protams, nav nekas ārkārtīgi sarežģīts, taču ir lietas, kas arī šajā procesā var nesanāk. Piemēram, tā ir mazajiem un lielajiem apaļajiem kēksiem, kuru gatavošanas noslēpums slēpjas ne vien pareizajās sastāvdaļu kombinācijās, bet arī formā. Perfekti izcepti un prasmīgi izņemti no formas, tie ir ļoti skaisti – apgāztā kēksa virspuse veido skaistu reljefu. Ko darīt, lai gatavais kēkss iznāktu no formas bez starpgadījumiem?

Viss āķis slēpjas pareizā kēksa formas ietaukošanā. Tā kā formas dibens un sāni ir rievoti, rūpīgi jānosedz visas tā maliņas, it īpaši uz asajiem izliekumiem, lai gatavais kēkss, kad to ņem laukā no formas, neaizķertos. Tāpēc, pannas ietaukošanai ņem talkā silikona vai parasto otu, un ietauko to ar sviestu vai eļļu. Ja eļļas aerosola iepakojums nav sveša lieta – tas būs vēl piemērotāks.

Kad panna ietaukota ar eļļu vai sviestu, to apbārsta ar miltiem – tā, lai gan pamatne, gan malas būtu nosētas. Gluži, kā ar delmu uzsit pa sietu, kad miltus sijā, to pašu dara ar apaļo kēksa formu, lai milti izklātos vienmērīgi un pieliptu taukvielai. Kad visa forma noklāta, izber liekos miltus ārā. Nu jau droši vari liet formā mīklu un cept iekāroto apaļo kēksu. Pačukstēsim - vasarā tas izcili labi garšos, ja mīklā sabērsi svaigas ogas - avenes, ķiršus, mellenes un citas. Tāpat, gatavo kēksu papildini ar kādu gardu glazūru.

Pēc tam, kad kēksa gatavošanas laiks teju iztecējis, sagatavo vietu, kur to izņemsi. Izlietnē ieklāj dvielīti, kuru izmērcē ļoti karstā ūdenī. Kad kēkss gatavs, tā formu ar dibenu uz leju uzliek uz karstā dvieļa, un ļauj kēksam desmit minūtes atdzist. Pēc tam ar biezajiem virtuves cimdiem rokās, ņem kēksa formu un apgāž uz piemērota izmēra šķīvja vai kūku stenda, lai kēkss skaisti izkristu no formas. Ja kēkss vēl joprojām tik viegli nenāk no formas laukā, to ar visu formu vēl dažas minūtes patur uz karstā dvieļa.

Tagad, kad šo triku esi apguvis, smelies iedvesmu un pagatavo kādu no Tasty.lv gardajām kēksu receptēm!

Dievīgais šokolādes kēkss

Skapī stāvēja dažas šokolādes tāfelītes, kuras sen jau čukstēja, ka vajag tās izlietot. Kūku cept? Mafinus? Galu galā izlēmu, ka ehh... kas mājās ir, ar to cepšu kaut ko. Sanāca dievīgi labs kēkss, kuru var ēst gan siltu, gan aukstu.

Lasīt vairāk

Rabarberu un ingvera kēkss

Foto: Vida Press

Raberberi un ingvers sākumā var šķist neparasta kombinācija, bet noteikti ir vērts pamēģināt! Padoms: ja gatavā mīkla šķiet pabieza, par to neuztraucieties - cepšanas laikā no rabarbera izdalīsies sula un kēkss būs sulīgs.

Lasīt vairāk

Ātrais kefīra kēkss ar grauzdētām auzu pārslām

Kādu vakaru, pēc atspirdzinošas vizināšanās ar velo, sapratu, ka kaut ko taču gribēsies vakariņās. Ko nu? Paskatījos ledusskapī un secināju, ka mūsmājās iemaldījusies kefīra paka, kuru noteikti neizdzersim un auksto zupu netaisīsim ne tik! Tā kā jau vienu kefīra paku biju izlietojusi pankūkās, šoreiz atkal cept pankūkas absolūti nebija vēlmes. Bet... kefīrs jau tāda laba lieta, ko var izmantot gan kūkās, kēksos un citās labās lietās.

Lasīt vairāk

Fotorecepte: Augļu kēkss

Aromātisks kēkss, kas labi garšos ar rūgtu kafiju vai tasi zāļu tējas.

Lasīt vairāk

Lazdu riekstu un laima kēkss

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kēksi ir viena no ātrākajām un ērtākajām alternatīvām, kad gaidāmi ciemiņi, bet trūkst laika gatavot izsmalcinātu kūku. Šāda reizē noderēs ātrā lazdu riekstu un laima kēksa recepte. Šis kārums svaigās garšas dēļ ir arī lielisks gardums pavasarīgas maltītes noslēgumam.

Lasīt vairāk

Šokolādes kēkss ar riekstiem un žāvētiem augļiem

Foto: Shutterstock

Šokolādes kēkss ar žāvētiem augļiem un valriekstiem, piemērota recepte tiem, kuri neēd olas, jo šajā receptē tās netiek izmantotas!

Lasīt vairāk

Svētku kēkss ar apelsīnu un ruma sīrupu

Foto: Shutterstock

Salds kārums garajām svētku brīvdienām - kūka, kas bagātīgi pārlieta ar apelsīnu un ruma sīrupu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!