Foto: Shutterstock

Dažādu augļu un ogu izmantošana pamatēdienu pagatavošanai nav nekas neparasts. Taču, lai zinātu, kāds auglis piestāv vistas gaļai vai kura oga iederēsies veselīgos salātos, ir vērts ne tikai paļauties uz recepti, bet arī improvizēt un saldos gardumus pievienot maltītei pašam. Lūk, daži augļi un ogas, kas radīs kontrastus šķīvī, kad to saldums sastapsies ar gaļas vai salātlapu sāļumu.

Citroni – vieni no tiem augļiem, kurus pārsvarā izmanto tieši pamatēdienu papildināšanai. Citronu sulu plaši izmanto dažādās mērcēs un marinādēs, šķēlītes pievieno zivīm, bet smalki sarīvētu miziņu mēdz pievienot garnējumiem un uzkodu mērcēm. Citronu sīvums patīkami izcelsies lapu salātos, bet sula atsvaidzinās cepeškrāsnī gatavotas zivis. Bez citrona neiztikt arī zupās – piekritīsiet, soļanka garšos krietni vien labāk, ja zupas šķīvī atradīsies citrona šķēlīte. Citroni piestāvēs truša un jaunlopa gaļai.

Apelsīni – tā kā apelsīni, atšķirībā no citroniem, ir krietni vien saldāki, tie lieliski iederēsies svaigajos lapu salātos. No apelsīnu sulas gatavotā mērce būs saldāka, tāpēc labi ies kopā ar baltvīna etiķi, medu, olīveļļu un garšvielām. Apelsīna šķēlītes var pievienot vistas un tītara gaļas ēdieniem, truša gaļai, cūkgaļas cepešiem un pat jaunlopa gaļai.

Bumbieri – šie saldie augļi lieliski izcelsies salātos a spinātiem, rukolu un citiem lapu salātiem, ja pasniegs kopā ar zilā siera vai fetas siera gabaliņiem un valriekstiem. Bet gaļas ēdienos bumbieri izcelsies ar vistu, tītaru, pīli un pat brieža gaļu.

Granātāboli – mazās granātābolu sēkliņas, tāpat kā apelsīnus un citronus, izmanto gan mērču pagatavošanā, gan ka piedevu salātiem, gan garnējumu gaļai. Atliek vien uzbārstīt granātābolu sēkliņas maltītei un garšīgs efekts būs panākts. Granātāboli jo īpaši saskanēs ar jēra, vistas, tītara, pīles un brieža gaļu.

Vīnogas – universāla oga, kas derēs teju jebkurai maltītei. Vīnogas pievienot kā lapu salātiem, tā gaļas salātiem, kuros ir majonēzes mērces, kā arī siltajām mērcēm un gaļas pildījumiem. Ļoti labi vīnogas garšos kopā ar putna gaļu, it īpaši vistas, kā arī papildinās maigo teļa gaļu. Gatavojot gan labāk izvēlēties vīnogas, kurām nav kauliņu, lai ēdājiem nebūtu ar tiem jācīnās.

Zemenes – jā, arī saldo ēdienu karalienes zemenes var būt lieliska piedeva pamatēdieniem. Visvienkāršāk tās būs pievienot salātiem – tās piešķirs maltītei patīkamu sulīgumu. Bet, gatavojot gaļas ēdienus, tās vislabāk saskanēs ar cūkgaļu.

Āboli – šķiet, nav tādas maltītes, kurai nevarētu pievienot ābolus. Tie lieliski iederēsies gan rasolveidīgajos salātos ar krējuma un majonēzes mērcēm, gan svaigajos lapu salātos. Bet gaļas ēdienu cepeši bez tiem nav iedomājami – āboli lieliski garšo kopā ar cūkgaļu, truša gaļu, putnu gaļu, kā arī teļa gaļu. Vēl tos var plaši izmantot krēmzupu un biezeņu pagatavošanā.

Dzērvenes – lai gan dzērvenes ir patiesi gardas saldajos ēdienos, jo īpaši to garša izceļas tieši pamatēdienos. No tām gatavo siltas mērces, kas papildinās salātus un gaļas ēdienus, kā arī pievieno cepešiem, pildījumiem un pat zivīm. Dzērvenes lieliski garšos jēra gaļas, tītara, pīles un cūkgaļas ēdienos. Bet viscaur ziemā, kad nepieciešama deva vitamīnu, lielogu dzērvenes var pievienot arī krēmzupām.

Kazenes, avenes – no šīm ogām sanāks izcili gardas mērces. Atliek vien uz panniņas sabērt ogas, apcept sviestā un pārliet ar nedaudz sarkanvīna. Rezultāts – silta, vienkārša un ļoti aromātiska mērce, kuru pasniegt pie gaļas. Bet, gatavojot veselīgus lapu salātus, šķīvim var piebērt sauju šo ogu, lai papildinātu garšu buķeti.

Ananasi – cūkgaļas un liellopa gaļas ēdieni ir tie, kuros ananass izceļas godam. Tā kā šie gaļas ēdieni nereti ir sīvāki, ar spēcīgāku garšu, tad izteikti saldie ananasi būs fantastisks kontrasts un radīs neparastu garšu buķeti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!