Foto: Shutterstock
Glītā tasītē ielieta krēmīgi bieza, maiga un aromātiska karstā šokolāde nespēs atstāt vienaldzīgus pat tos, kas apgalvo, ka ar saldumiem ir uz "jūs". Jau izsenis tiek uzskatīts, ka prasmīgi pagatavots šokolādes dzēriens sasilda ne vien miesu, bet tās valdzinošā garša un debešķīgais aromāts piešķir spēku arī garam, paaugstinot koncentrēšanās spējas un palīdzot aizgaiņāt grūtsirdību. Ļoti iespējams, ka ir laiks mainīt savus iesīkstējušos paradumus un apnicīgo rīta kafiju aizstāt ar krūzīti laimes – karsto šokolādi.

Atkarībā no pagatavošanas veida karstā šokolāde var būt gan malkojama, gan pat ar karoti ēdama. Un, protams, šokolāde ir gluži kā radīta, lai tajā iemērcētu kruasānus, grauzdiņus vai cepumiņus.

Brokastīs vai launagā baudīta tasīte karstas šokolādes, pateicoties kakao sviestam, sniegs ilgstošu sāta sajūtu, enerģijas devu un uzlabos garastāvokli, nemaz nerunājot par dzēriena īpašo pievienoto vērtību – šokolādes aromātu, kas asociējas ar bezrūpīgo bērnību un svētkiem.

Šokolādīgie vēstures līkloči

Foto: Shutterstock

Par šī dzēriena rašanos mēs varam būt pateicīgi senajiem, attapīgajiem Amerikas pamatiedzīvotājiem. Indiāņi ticēja, ka šokolādi ēd paradīzē. Viņi uzskatīja, ka tas ir dievu ēdiens. Kā arī valdīja uzskats, ka dievi ir dāvājuši cilvēkiem šokolādi kā svētību un tā ir avots zināšanām un gudrībai. Acteku vadonis Montesuma esot bijis tik pārliecināts par šokolādes noderīgumu, ka katru dienu izdzēris līdz pat 50 krūzītēm šī dzēriena.

Savukārt acteku karavīri, dodoties pārgājienos, kad bija nepieciešams proviants, kas būtu barojošs un viegli pagatavojams, tieši šokolādi izvēlējās kā visatbilstošāko risinājumu. Standarta "sausajā pārtikā" ietilpa presēts kakao pulvera gabals, vienīgais, kas bija papildus nepieciešams – karsts ūdens, kurā šo gabalu izšķīdināt un iegūt karstu, barojošu dzērienu, kas aizstāja pat ēdienu. Tiesa gan, tā kā tam netika pievienots cukurs, dzēriens nebija diezko gards un maz līdzinājās tam, ko iedomājamies, dzirdot vārdu salikumu "karstā šokolāde", skaidro portāls "Jedimdoma".

Eiropā šis leģendārais dzēriens ieceļoja 17. gadsimtā un pirmie to, protams, varēja baudīt spāņi. Drīz vien Austrijas karaliene Anna pārveda recepti uz Franciju. Franči, kas ir visā pasaulē izslavēti konditori, protams, pielika roku, lai krietni vien uzlabotu dzēriena receptūru, pievienojot tam pienu, cukuru un dažādas garšvielas. Tas bija īsts veiksmes stāsts un karstā šokolāde sāka savu uzvaras gājiemu: Itālijā, Francijā, Spānijā un Lielbritānijā viens pēc otra tika atvērti tā saucamie šokolādes nami, kur varēja baudīt dažādos veidos pagatavotu "dievu dzērienu". Malkot karsto šokolādi nevarēja atļauties kurš katrs, jo tas bija dārgs prieks, tādēļ šis dzēriens pildīja aristokrātiska bezalkoholiskā aperitīva funkcijas.

Karstās šokolādes gatavošana tika uzskatīta teju vai par īpašu mākslas veidu, un nevar nepiekrist, ka šajā uzskatā ir sava daļa taisnības. Lai šo dzērienu pagatavotu tā, ka katrā malkā būtu jūtams īstens garšu baudījums, ir nepieciešama sava daļa meistarības un zināšanas, tādēļ šoreiz atklāsim, kā tad pareizi gatavot karsto šokolādi.

Dažādie karstā dzēriena veidi

Foto: Shutterstock

Klasiska karstās šokolādes recepte ir visai vienkārša – katliņā izkausētai šokolādei pievieno pienu un visu samaisa ar vaniļas pāksti vai kanēļa standziņu. Reizēm šokolādi mēdz aizstāt ar kakao pulveri un cukuru.

Dzēriena pamatsastāvdaļu klāstu var aizstāt vai papildināt dažādiem produktiem un garšvielām, iegūstot dažādas karstās šokolādes variācijas. Piemēram, cukuru vai aizvietot ar medu, pienu – ar saldo krējumu vai pat sviestu. Dzēriena garša kļūs vēl spilgtāka, ja iemaisīsi šķipsniņu sāls. Lai dzēriena konsistence būtu krēmīgāka un tumīgāka, tam beigās pievieno pienā iemaisītu kukurūzas vai kartupeļu cieti. Ja karstajai šokolādei pievienosi maršmelovus, tie izkūstot dzēriena virspusē veidos maigas, čaganas putas. Arī putukrējums būs lielisks karstās šokolādes sabiedrotais.

Dzēriena garšas uzlabošanai, tam var pievienot arī šķipsnu kanēļa, muskatrieksta, kardamona, vaniļu, krustnagliņas, kā arī šļuciņu konjaka, liķiera vai ruma.

Svaigākai garšai izmanto kapātas piparmētras, apelsīnu sulu vai citrusaugu miziņas, lavandas ziedus vai rīvētu ingveru, savukārt čili pipars gādās, lai karstā šokolāde ir īpaši sildoša, bet grauzdētu riekstu gabaliņi būs kā punktiņš uz "i".

Vārdu sakot – mājās gatavota karstā šokolāde ir radoša improvizācija, kas jau procesa laikā liks pietvīkt gaidāmā garšu baudījuma priekšnojautās. Iedvesmai piedāvājam trīs vienkāršas receptes.

Karstā šokolāde spāņu gaumē

Foto: Shutterstock

Karstā šokolāde ar čili

Foto: Shutterstock

Lai pagatavotu uzmundrinošu karsto šokolādi ar čili, kas, kā zināms, paātrina vielmaiņu, nepieciešamas šādas sastāvdaļas:

  • 500 ml piena;
  • 3 ĒK nesaldināta kakao pulvera;
  • 3 ĒK cukura;
  • 2 čili pipari.

Cukuru un kakao liek katliņā, pievieno 1/2 glāzi piena un karsē, ik pa laikam apmaisot. Kad cukurs izkusis, pievieno katliņa saturam nesmalcinātus čili piparus, atlikušo pienu un turpini vārīt. Kad piens uzvārās, dzēriens ir gatavs. Izņem piparus, lej dzērienu tasītēs un baudi. Tāds dzēriens nebūs pārlieku ass, bet sniegs nepieciešamo mundruma devu.

Lai labi garšo!

Karstā šokolāde steidzīgajiem

Foto: Shutterstock
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!