Krūzīte laimes – kā pareizi pagatavot nevainojami garšīgu karsto šokolādi
Foto: Shutterstock

Glītā tasītē ielieta krēmīgi bieza, maiga un aromātiska karstā šokolāde nespēs atstāt vienaldzīgus pat tos, kas apgalvo, ka ar saldumiem ir uz "jūs". Jau izsenis tiek uzskatīts, ka prasmīgi pagatavots šokolādes dzēriens sasilda ne vien miesu, bet tās valdzinošā garša un debešķīgais aromāts piešķir spēku arī garam, paaugstinot koncentrēšanās spējas un palīdzot aizgaiņāt grūtsirdību. Ļoti iespējams, ka ir laiks mainīt savus iesīkstējušos paradumus un apnicīgo rīta kafiju aizstāt ar krūzīti laimes – karsto šokolādi.

Atkarībā no pagatavošanas veida karstā šokolāde var būt gan malkojama, gan pat ar karoti ēdama. Un, protams, šokolāde ir gluži kā radīta, lai tajā iemērcētu kruasānus, grauzdiņus vai cepumiņus.

Brokastīs vai launagā baudīta tasīte karstas šokolādes, pateicoties kakao sviestam, sniegs ilgstošu sāta sajūtu, enerģijas devu un uzlabos garastāvokli, nemaz nerunājot par dzēriena īpašo pievienoto vērtību – šokolādes aromātu, kas asociējas ar bezrūpīgo bērnību un svētkiem.

Šokolādīgie vēstures līkloči

Krūzīte laimes – kā pareizi pagatavot nevainojami garšīgu karsto šokolādi
Foto: Shutterstock

Par šī dzēriena rašanos mēs varam būt pateicīgi senajiem, attapīgajiem Amerikas pamatiedzīvotājiem. Indiāņi ticēja, ka šokolādi ēd paradīzē. Viņi uzskatīja, ka tas ir dievu ēdiens. Kā arī valdīja uzskats, ka dievi ir dāvājuši cilvēkiem šokolādi kā svētību un tā ir avots zināšanām un gudrībai. Acteku vadonis Montesuma esot bijis tik pārliecināts par šokolādes noderīgumu, ka katru dienu izdzēris līdz pat 50 krūzītēm šī dzēriena.

Savukārt acteku karavīri, dodoties pārgājienos, kad bija nepieciešams proviants, kas būtu barojošs un viegli pagatavojams, tieši šokolādi izvēlējās kā visatbilstošāko risinājumu. Standarta "sausajā pārtikā" ietilpa presēts kakao pulvera gabals, vienīgais, kas bija papildus nepieciešams – karsts ūdens, kurā šo gabalu izšķīdināt un iegūt karstu, barojošu dzērienu, kas aizstāja pat ēdienu. Tiesa gan, tā kā tam netika pievienots cukurs, dzēriens nebija diezko gards un maz līdzinājās tam, ko iedomājamies, dzirdot vārdu salikumu "karstā šokolāde", skaidro portāls "Jedimdoma".

Eiropā šis leģendārais dzēriens ieceļoja 17. gadsimtā un pirmie to, protams, varēja baudīt spāņi. Drīz vien Austrijas karaliene Anna pārveda recepti uz Franciju. Franči, kas ir visā pasaulē izslavēti konditori, protams, pielika roku, lai krietni vien uzlabotu dzēriena receptūru, pievienojot tam pienu, cukuru un dažādas garšvielas. Tas bija īsts veiksmes stāsts un karstā šokolāde sāka savu uzvaras gājiemu: Itālijā, Francijā, Spānijā un Lielbritānijā viens pēc otra tika atvērti tā saucamie šokolādes nami, kur varēja baudīt dažādos veidos pagatavotu "dievu dzērienu". Malkot karsto šokolādi nevarēja atļauties kurš katrs, jo tas bija dārgs prieks, tādēļ šis dzēriens pildīja aristokrātiska bezalkoholiskā aperitīva funkcijas.

Karstās šokolādes gatavošana tika uzskatīta teju vai par īpašu mākslas veidu, un nevar nepiekrist, ka šajā uzskatā ir sava daļa taisnības. Lai šo dzērienu pagatavotu tā, ka katrā malkā būtu jūtams īstens garšu baudījums, ir nepieciešama sava daļa meistarības un zināšanas, tādēļ šoreiz atklāsim, kā tad pareizi gatavot karsto šokolādi.

Source info

Tasty


Copyrights

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Lasi vēl

Dienas recepte
Nedēļas Top 10
Tasty iesaka