Foto: Shutterstock
Makaroniem jeb pastai ir ļoti daudzas, dažādas formas, kas Itālijā izveidojušās vairāku gadsimtu garumā. Tā var būt gara un īsa, salmiņveidīga un cauruļveidīga, ar rievām, bez rievām, savīta spirālēs un izlocīta gliemežvāku formā. Pasta turklāt var būt gan sausā, kaltētā veidā, gan svaigā veidā. Katrs no pastas veidiem atkarībā no tās formas, sieniņu biezuma un blīvuma uzsūc atšķirīgu mērces daudzumu. Kādi tad ir zelta likumi, izvēloties mērci pastai?

Visus makaronu veidus var iedalīt vairākās grupās, bet katrai grupai ir visatbilstošākās, piemērotākās mērces. Saderību vērtē pēc tā, vai pasta spēj uzķert un nest mērci nevis slīdēt mērcei cauri. Novērtējot izvēlētos makaronus, spēsi izvēlēties arī mērci.

Vieglie makaroni


Pie šīs grupas pieder dažādas smalkas nūdeles, pasta, kuru sauc par enģeļu matiem, un citi līdzīgi ļoti smalki makaroniņi. Šīs grupas pastu parasti izmanto zupās un buljonos. Nūdeles no šīs grupas ir vienīgās, kuras pasniedz arī ar vieglu mērci, piemēram, blenderētu, gludu tomātu mērci, bet nekādā gadījumā nūdeles nepasniedz ar smagu gaļas mērci vai dārzeņu gabaliņu mērci.

Vidēji vieglie makaroni


Šai grupai pieder dažādi spageti. Šis pastas veids ir pietiekami saturīgs un to pasniedz ar olīvelļas vai tomātu mērcēm, kā arī ar jūras veltēm, kas viegli slīd gar spageti virsmu.

Smagie makaroni


Šai grupai pieder biezie, smagie spageti un tiem līdzīgie pastas veidi (bucatini, linguine, tagliatelle), kā arī spirālveida makaroni (fusilli). Šiem makaroniem ir pietiekami daudz "miesas", lai spētu nest biezas mērces, piemēram, pesto, malto gaļu. Vienlaicīgi šīs grupas pasta lieliski saderas arī ar plānākajām vidēji vieglo makaronu mērcēm. Olīveļļas mērces labāk pieķeras pie makaroniem ar rievotu virsmu nekā pie gludas virsmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!