Foto: Shutterstock
Vērojot neskaitāmos kulināros šovus, kuros ēst gatavo tādi pavāru pasaules spīdekļi kā Džeimijs Olivers, Gordons Remzijs vai mūsu pašu Mārtiņš Rītiņš, ne reizi nākas skaudībā noskatīties, cik viegli šiem kungiem padodas sīpolu sakapāšana. Bez asarām, smalkos kubiņos un pats galvenais – filigrāni un ātri. Pavērojot šo procesu no tehniskās puses, nākas secināt, ka tajā nekā ārkārtīgi sarežģīta nav, ja visu dara soli pa solim, kā lielie meistari.

Vispirms sagatavojies darbiņam – nepieciešams virtuves dēlītis, uz kura griezt, un ass nazis, lai varētu sīpolu sasmalcināt veiksmīgi. Svarīgākais, kas jāņem vērā – sīpolam nenogriez abus galus! Atstāj gan pamatnē esošās saknīšu skariņas, gan "snīpīti", no kura aug loki.

Pirmais solis – pārgriez sīpolu gareniski uz pusēm. Tad vienai no pusītēm nogriez loku "snīpīti" un noņem virsējo miziņas kārtu. Kad tas izdarīts, sāc kapāšanas darbus.

Otrais solis – veic gareniskus iegriezumus perpendikulāri sīpola saknīšu daļai, neiegriežot šķēlītes visā garumā. Tām ir jāturas gluži kā grāmatas lapaspusēm.

Trešais solis – veic trīs līdz četrus (atkarībā no sīpola lieluma) horizontālus iegriezumus sīpolā paralēli virtuves dēlītim. Šķērsgriezumā nu sīpolam jāizskatās pēc rūtiņās sadalīta dārzeņa.

Ceturtais solis – sakapā sīpolus ar nazi, virzoties no nogrieztā "snīpīša" daļas uz saknītēm. Griez sīpolu tik smalki, cik nepieciešams maltītei, ko gatavosi. Kad būsi ticis līdz saknīšu daļai, sīpols būs sakapāts, bet lieko saknīti varēsi izmest, nezaudējot krietnu daļu sīpola. Pēc tam visus soļus atkārto ar otru sīpola pusīti.

Ja grūti vizualizēt, noskaties, kā sīpolu sakapā Gordons Remzijs:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!