Foto: Shutterstock
Iespējams, daudzus no maizes cepšanas atrunā fakts, ka pēc mīklas mīcīšanas neizbēgama ir arī virtuves lielā uzkopšana. Tagad tas vairs nebūs iegansts, jo mīklu var sagatavot arī maisiņā, iztiekot bez netīrības un mīklas saķepušām rokām.

Atjautīgākie gardēži iemanījušies maizei mīklu sagatavot tā, ka virtuve izpaliek bez netīrības, bet gala rezultātā iegūta svaigi cepta, kārdinoši aromātiska un mīksta baltmaize. Šajā veideo pamācībā parādīts, kā maisiņā sajaukt mīklu, turpat to arī atstāt uzrūgt un beigu beigās no mīklas savērpt glītu kukulīti.

Maizes mīklas sagatavošanai bez lielas ķēpas vajadzēs:

  • Maisiņu ar aizdari jeb aizspiežamo maisiņu;
  • 1 ēdamkaroti sausā rauga;
  • 235 ml ūdens;
  • 3 ēdamkarotes cukura;
  • ½ ēdamkaroti sāls;
  • 70 g eļļas;
  • 420 g miltu.

Visas šīs sastāvdaļas pilda maisiņā, to aiztaisa un tad uz galda noliekot, saspaida tā, lai sastāvs sajaucas. Maisiņu iegremdē bļodā ar siltu ūdeni un atstāj uz 30 minūtēm – maiss joprojām ir aizvērts!

Pēc tam maisu attaisa, pieber vēl 35 g miltu, un atkal visu samīca, lai izveidojas viendabīga mīkla, un tā atlīp no maisa malām. Atstāj uz stundu siltā vietā.

Pēc laiciņa vajadzētu būt tā, ka maisiņš ir uzpūties un mīkla kļuvusi pufīga. Tad to var izņemt, nedaudz pamīcīt, lai tā vieglāk padodas. Sadalot mīklu trīs daļās, un katru izrullējot garā desā, savērpjot bizē, iegūsi skaistu pīni. Pirms cepšanas to apsmērē ar olu, apber ar sezama sēkliņām un cep 150 grādos aptuveni 40 minūtes.

Atceries, ka maizi uzreiz pēc cepšanas nevar griezt. Karstu maizi būs arī grūti sagriezt. Vislabāk to apsegt ar lina dvieli un kādu laiku vēl paturēt, lai atpūšas un atdziest.

Video pamācība:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!