Foto: Shutterstock
Ir grūti iedomāties kaut ko garšīgāku par tikko ceptas maizes šķēli vai smaržīgu, pūkainu smalkmaizīti, kas tikko izņemta no krāsns. Bet, lai maize tiešām sniegtu baudu, liela nozīme ir raugam. Ja raugs būs nedzīvs un mīkla nerūgs, maize būs nebaudāma.

Visbiežāk mēs izmantojam presēto savaigo raugu vai sauso šķīstošo raugu. Daudzas saimnieces izmanto arī ieraugu, kas satur savvaļas rauga sēnītes un pienskābes baktērijas. Šoreiz par svaigo un sauso raugu, to "atdzīvināšanu" un mīklas raudzēšanu.

Rauga "atdzīvināšana"

Sauso raugu var iemaisīt vienkārši miltos, bet svaigais raugs vispirms ir jāizšķīdina kādā šķidrumā (ūdenī vai pienā). Tam jābūt nedaudz siltākam par cilvēka ķermeņa temperatūru. Ja, piemēram, ūdenī iebāžot pirkstu, tas šķiet maigi silts, tas ir piemērots raugam. Ja ūdens būs par karstu, tas nogalinās visas rauga dzīvās baktērijas un sēnītes. Daudzi cepēji pirms pievienošanas atdzīvina arī sauso raugu, jo tā jūtas drošāk, zinot, ka raugs tiešām ir kvalitatīvs un dzīvs.

Lai raugu aktivizētu, ūdenī iemaisa arī nelielu cukura daudzumu. Atstāj raugu apmēram 10 minūtes atdzīvoties. Šajā laikā raugs būs pilnībā izšķīdis un ūdens burbuļos. Ja raugs nav "atdzīvinājis" ūdeni, tas ir miris un nav lietojams cepšanai.

Mīklas raudzēšana

Kad mīkla ir sajaukta pēc izvēlētās receptes, tā rūgšanas laikā ir jātur siltumā. Vispiemērotākā temperatūra, lai raugs aktīvi iedarbotos uz mīklu, ir 21–26 °C. Ziemas periodā, kad istabas ir vēsas, var sasildīt uz zemāko tempertūru cepeškrāsni, pēc tam to izslēgt un ielikt taja bļodu ar mīklu. Ja māja būs silta, mīkla rūgs ātrāk. Ja vēlies, lai mīkla rūgst lēnām, liec to ledusskapī. Tā vari mīklu samīcīt iepriekšējā vakarā, bet pīrāgus cept nākamajā dienā.

Sviests, olas un piens

Visas šīs sastāvdaļas palēlina rauga darbību. Ja mīklai ir pievienots lielāks daudzums sviesta, olu un piena, tad tā rūgst nedaudz lēnāk. Tas nozīmē, ka ir jābūt nedaudz pacietīgākam.

Raugu aizvietošana


Ja receptē norādīts sausais raugs, bet vēlies izmantot svaigo raugu, tev noderēs šis vienkāršais padoms: vienu sausā rauga paciņu (7 g) aizvieto ar 17 gramiem svaigā rauga.

Kur glabāt neizmantoto raugu?


Neizmantoto raugu glabā saldētavā, pirms tam to ieliekot plastikas maisiņā un cieši noslēdzot. Saldētavā glabāts raugs daudz ilgāk saglabās savas rūgšanas spējas, ilgāk pat par norādīto derīguma termiņu.

Strādājot ar raugu, jāatceras tas, ka raugs ir dzīvs un dažādi faktori (temperatūra un pievienotās sastāvdaļas) uz to iedarbojas un vai nu paātrina, vai palēlina tā darbību.

Vēlies izcept gardu maizi, smaržīgas kanēļmaizītes, pīrādziņus? Lūk, 10 receptes gardām maizītēm!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!