Vai mājās var pagatavot kausēto sieru, vai arī tas ir rūpniecisks process un nepieciešamas speciālas iekārtas? Tā žurnālam "Praktiskais Latvietis" vaicā Aleksandrs no Mārupes.

Lai arī ražotāji apgalvo, ka kausētie sieri tiek ražoti no dažādām augstvērtīgām nogatavināto puscieto sieru šķirnēm, meistari neoficiālā sarunā skaidro, ka patiesībā tie bieži tiek gatavoti no siera atgriezumiem. Bet patērētājam garšo tik un tā. Kam taisnība? Droši vien katram ražotājam sava metode.

Siers plus emulgatori

Kausētajiem sieriem ir ļoti dažāda konsistence – sākot no šķidriem, uz maizes smērējamiem produktiem līdz pat siera desām, kuras var sagriezt šķēlītēs. Atšķiras arī to pagatavošanas veids un izmantotās sastāvdaļas. Kausētajam sieram pamatā ir viens vai vairāki sieri, kuri ražošanas procesā tiek malti, maisīti un karsēti. Lai iegūtu viendabīgu, šķidru masu, pievieno emulģējošos sāļus, kuri izkliedē sierā esošās olbaltumvielas, līdz ar to tauki un citas siera sastāvdaļas kļūst homogēni. Atkarībā no receptūras kausētajam sieram var pievienot arī biezpienu, sauso pienu, sviestu vai margarīnu, saldo vai skābo krējumu. Nevienam citam siera grupas produktam neliek klāt tik daudz piedevu kā kausētajiem sieriem: zivis, krabju nūjiņas, sēnes, tomātus, šķiņķi, desu, olīvas, baziliku, piparus, sīpolus u.c.

Kausējam mājās

Precīzi tādu pašu kausēto sieru, kādu pērkam veikalos, parastā mājas virtuvē nevar iegūt. Pēc vairākiem eksperimentiem izdevās produkts, kas ir ļoti līdzīgs kausētā siera masai, teicami uzsmērējams un garšo arī labi. Turklāt pagatavošana ir vienkārša. Katliņā uz mazas uguns izkausē 150 gramu saldkrējuma sviesta. Pievieno 400 gramu pilnpiena biezpiena, kurš pirms tam ar rokām samīcīts viendabīgā masā. Pieliek tējkaroti cepamā pulvera un, nepārtraukti maisot, vāra uz vidējas uguns. Sākumā masa paceļas, palielinoties apjomā divas reizes. Kad beidzas cepamā pulvera iedarbība, masa atkal saplok (cepamais pulveris mazina biezpiena skābenumu, un kausētais siers ir ar saldu pamatgaršu). Kad masa samazinājusies apjomā, jābeidz vārīt. Pievieno 1/3–1/2 tējkarotes sāls, šķipsniņu kurkumas, samaisa un ielej blenderī. Aptuveni 2–3 minūtes jauc ar blenderi, tad pārlej mazā trauciņā, uzliek vāciņu un noliek atdzesēties. Pēc sablendēšanas var pievienot dažādas piedevas: ķimenes, sēnes, baziliku, papriku un citas pēc savas garšas izjūtas.

Rezultātā iznāk ļoti aromātisks un viendabīgas konsistences kausētais siers. Izmaksu ziņā – aptuveni tas pats, kā nopirkt veikalā, bet produkts ir svaigs, bez konservantiem.

Gatavošanas laikā svarīgi masu visu laiku maisīt un vārīt uz lēnas uguns, lai biezpiens nepiedeg pie katla dibena. Šā kausētā siera pagatavošana aizņem vien piecas minūtes.

Ir vēl viena recepte, kur kausēto sieru mājās gatavo no biezpiena, savārot kopā ar olām un eļļu, bet tas ir ļoti trekns un taukains.

Kausētais siers ir universāls produkts, to var izmantot ne tikai smērēšanai uz maizes, bet arī dažādos pildījumos kopā ar dārzeņiem, saldo un sāļo mīklas izstrādājumu gatavošanā. Tas noder, cepot tortes, pīrāgus un kūkas, ļoti labi uzlabo garšu zupām, mērcēm un dārzeņu sautējumiem.

Uzziņa

Kausētajā sierā ir aptuveni 30% tauku, tikpat olbaltumvielu, 6–7% dažādu sāļu, kā arī dažādi vitamīni un mikroelementi. Olbaltumvielu un tauku ir aptuveni tikpat, cik puscie­tajos sieros, bonuss ir minerālsāļi, kuru kausētajā sierā ir vairāk.

Karstā siera mērce ar dillēm

Foto: Shutterstock
Karstā mērce no kausētā siera ar dillēm - kā piedeva pamatēdienam vai uzkodu galdam.

Lasīt vairāk

Burkānu biezeņzupa ar kausēto sieru

Foto: Shutterstock
Salda un sildoša zupa rudens vakaram. Recepti iesaka Lido šefpavāre Ilga Joma.

Lasīt vairāk

Divu sieru un garneļu sacepums

Ja gribas palutināt savu mīļos ar īpašu maltīti un ja viņiem garšo jūras veltes - šī būs īstā recepte!

Lasīt vairāk

Puķkāpostu un siera sacepums

Vienkārši pagatavojams ēdiens, kas būs piemērots arī veģetāriešiem.

Lasīt vairāk

Laša sacepums ar dārzeņiem un kārtaino mīklu

Viegla un sātīga maltīte - laša sacepums ar dārzeņiem zem kārtainās mīklas "segas". Recepti iesaka "Rimi" veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo!" šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Ķirbju biezeņzupa ar pētersīļiem un baltmaizes grauzdiņiem

Foto: Shutterstock
Ķirbju biezeņzupa ar baltmaizes grauzdiņiem būs īstais ēdiens jaukai vakarēšanai ģimenes vai draugu lokā. Recepti iesaka
Lido
šefpavāre Ilga Joma.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!