Foto: Shutterstock

Pasta viennozīmīgi ir daudzi ikdienas sabiedrotais, un labi, ka tās veidi ir tik daudz, jo tad maltītes nešķiet tik vienmuļas un gardēžiem apnicīgas. Ja bieži esi prātojis, ka derētu dažādot ēdienkarti ar gliemežu formas makaroniem, bet vienmēr atturējusi neziņa, kā tad tos pareizi gatavot un ar ko pildīt, ''Tasty'' nāk talkā ar idejām.

Šī pasta jeb makaroni, tāpat kā cita veida, iepriekš jānovāra. Ja pildīsi gliemežu pastu uzreiz un cepsi tāpat – diez ko labi nesanāks. Pasta būs pacieta un malas apdegs. Var to nevārīt vienīgi tad, ja pildījums un mērce pilnībā nosegs lielos makaronus no visām pusēm. Savukārt vārīšanā jāņem vērā tas, ka vajag labi daudz ūdens, tātad – lielu katlu. Ūdenim noteikti pievieno sāli un ik pa brīdim apmaisi, lai gliemeži saglabāto glīto formu. Vārīšanas ilgums katram pastas veidam un receptei var atšķirties, taču, ja gatavo sacepumu, tā nav jāizvāra pilnībā, bet tik daudz, lai vidusdaļā būtu nedaudz cieta, citādi sautējoties viss pārvērtīsies putrā un izjuks konsistence. Kad gliemežu pasta novārīta, nosmel karsto ūdeni un noskalo ar aukstu ūdeni, lai tie nesalīp.

Pildījuma variācijas

Kad esi ticis tik tālu un domas šaudās par pildījumu variācijām, ļauj vaļu fantāzijai, jo grūti atrast pildījumu, kas nemaz nederētu. Klasika, kas neliks vilties – maltā gaļa ar konservētiem tomātiem, tomātu pastu un zaļumiem. Visai populāra pieeja šim pastas veidam ir pildīt to ar rikotu vai biezpienu, kam pievienoti spināti. Šāds pildījums labpatiks veģetāriešiem, turklāt visai labi piestāvēs pavasara sezonai, kad gribas pēc iespējas vairāk redzēt zaļumus arī šķīvī. Tā kā pastas forma ir visai ietilpīga, var pildījumam izmantot arī smalki sakapātu vistas fileju, sacepot to ar sīpoliem, dārzeņiem, tāpat arī sēnes, tuncis un dažādi sieri būs kā radīti pildīšanai. ''Tasty'' arhīvā ir lieliska recepte, kā pildīt varenos makaronus ar dārzeņiem.

Taču process vien nebeidzas ar pastas sapildīšanu. Neskatoties uz to, ka daļa sastāvdaļu jau saceptas, pēc pildīšanas gliemežu pasta jāliek kādā karstumizturīgā traukā. Apakšā var izlīdzināt konservētus tomātus, lai tie saceptos sulīgāki, bet no virspuses to var apliet ar saldo krējumu vai siera mērci.

Šādam pamatīgam ēdienam ļoti labi derēs klāt smeķīgs siers – labi kūstošs Čedaras siers būs kā radīts apbēršanai. Bet tāpat derēs arī jebkurš cietā tipa siers vai mocarella. Var droši variēt ar zilo sieru, bet, ja ledusskapī pieejams Holandes vai Krievijas siers, ļoti labi garšos arī tie.

Kad viss vēlamais sapildīts un virskārta pārbērta ar sieru, liec trauku cepeškrāsnī un ļauj lielajam karstumam paveikt savu – pārvērst ierasto makaronu maltīti debešķīgā ēdienā, kas pazudīs no šķīvjiem zibenīgi. Starp citu, ja jāpabaro lielāks pulks izsalkušo, sapildītos makaronus liec uz cepešpannas un arī pēc cepšanas pasniedz tos tādējādi – katrs ēdājs varēs šķīvī ielikt tik, cik gribēs.

Foto: Shutterstock

Radošas pieejas

Lai arī visbiežāk šo pastas veidu gatavošu tieši šādi – iepriekš novāra, sapilda un cep cepeškrāsnī, līdz viss kārdinoši sacepts, novārītajā pastā var pasniegt salātus vai pildījumu, kam nav nepieciešama papildu cepšana.

Starp citu, šis pastas veids ir visai piemērots arī zupām. Sapildot ar malto gaļu, iegūsi pavisam citādāku frikadeļu zupu. Lielisku recepti buljonzupai ar lielajiem makaroniem palūko šeit. Tāpat arī salātos neparastās gliemežu formas gan izskatīsies, gan garšos lieliski, it īpaši salikumā ar tunci un dārzeņiem. Gigantiskajos makaronus var pasniegt svaigus salātus, krēmīgus avokado un tomātu salātus, tikpat labi vari pagatavot izsmalcinātas uzkodas, iepildot krēmsieru, siera salātus vai kādu citu smēriņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!