Foto: Shutterstock
Plašais makaronu paciņu klāsts veikalos pierāda vien to, ka latvieši mīlestībā pret šo produktu ir līdzvērtīgi itāliešiem. Kurš gan nezina, kā pagatavot makaronus ar sieru vai makaronus flotes gaumē! Taču ir vēl daudz lietu, kas jāielāgo, ja vēlies tos pagatavot nevainojami. Tāpēc lieku reizi ir vērts sev atgādināt makaronu gatavošanas zelta likumus.

Kas ir "al dente"? Vai itālieši tiešām sviež makaronus pret sienu, lai noskaidrotu to gatavību? Lūk, dažas vērtīgas atziņas no Leslijas Maklejas un Annas Šīsbijas grāmatas "The Book of Pasta", kas var lieti noderēt!

"Al dente" nenozīmē tikai jocīgu vārdu salikumu itāļu valodā. Šajā valstī tas ir teju svēts likums, pagatavot makaronus līdz "al dente" gatavībai, kas tulkojumā nozīmē "līdz sakodienam" vai "līdz zobam". Praktiski tas nozīmē to, ka makaroni jāvāra tik ilgi, līdz tie sakožot ir vēl mazliet cieti. Ja makaroni vārās pārāk ilgi, tie uzsūc vairāk ūdeni un kļūst pārlieku mīksti.

Viens no labākajiem veidiem, kā pārbaudīt, vai makaroni gatavi – ar dakšiņu izņemt kādu makaronu no katla un pagaršot. Itālieši pat iesaka to pamētāt plaukstās, lai ātrāk atdziest.

Viena no senajām metodēm, kā pārbaudīt makaronu gatavību, ir sviešana pret sienu. Ja sviestais makarons pie sienas pielīp, tas ir gatavs. Ja makarons nokrīt uz grīdas un suns to apēd, tas vēl nav gatavs.

Makaronu vārīšanai izmanto ļoti daudz ūdens. Uz 450 gramiem makaronu nepieciešami gandrīz pieci litri ūdens un 10 litru liels katls. Makaroniem, tāpat kā tango dejotājiem, vajag telpu, lai tiem varētu brīvi kustēties. Ja katls nav pietiekami liels, atliek vien makaronus vārīt pa diviem lāgiem.

Sāls ūdenim nepieciešams ne vien tāpēc, lai pastiprinātu makaronu garšu, bet arī palīdzētu tiem uzsūkt pievienoto mērci. Uz pieciem litriem ūdens pietiks ar divām tējkarotēm sāls.

Eļļa ir domāta salātiem, nevis makaronu ūdenim! Eļļa neglābs makaronus no salipšanas, bet gan regulāra to apmaisīšana ar dakšiņu, kas neļaus tiem sastiķēties katlā kopā.

Pēc makaronu izvārīšanas, pataupi krūzīti karstā ūdens, kas palicis pēc vārīšanas. To pēc tam vari izmantot, lai pagatavotu makaroniem mērci, jo makaronu ūdenī esošā ciete palīdzēs sastāvdaļām labāk sajaukties un sabiezēt mērcei.

Makaronus neskalo aukstā ūdenī! Tos vienkārši nokāš caurdurī – tādā veidā nezūd makaronos esošā ciete un tie saglabā savu garšu.

Izvārītos makaronus nevis aplej ar mērci, bet gan iemaisa mērcē. Tādā veidā makaroni būs mitrāki un abi komponenti veiksmīgāk sajauksies.

Vienā katlā nevāri divu dažādu formu makaronus! Katram no tiem ir savs vārīšanas ilgums, tāpēc, ja nevēlies, lai puse makaronu ir izšķīduši, bet otra puse "al dente", pieturies pie vienas formas.

Vienmēr pārliecinies, lai mērce būtu gatava vispirms. Gatavos makaronus nepieciešams iejaukt mērcē uzreiz, kamēr tie karsti, citādi tie atdziestot atgādinās un garšos pēc līmes.

Ideālais porcijas daudzums vienai personai ir pavisam vienkāršs. Ja makaroni paredzēti kā piedeva, vienam cilvēkam pietiks ar 60 gramiem makaronu (svars pirms vārīšanas). Bet, ja makaroni būs pamatēdiens, tad šo ciparu dubulto.

Dārzeņu zupa ar makaroniem

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojama un garda dārzeņu un makaronu zupa žiglām pusdienām vai vakariņām. Ber zupas katlā burkānus, konservētos tomātus un saldētos zirnīšus – tā viss pagatavosies krietni ātrāk.

Lasīt vairāk

Pasta 'Pappardelle' ar mocarellu un baziliku

Foto: Publicitātes attēls

Daudziem cilvēkiem, kuri dzird vārdu "pasta", pirmā asociācija ir Itālija, un ne velti, jo, kā teicis slavenais pavārs Džordžo Lokatelli (Giorgio Locatelli), katrs itālis par 2/3 ir veidots no pastas. Ne visi prot atšķirt pastas veidus un apzināties, cik to patiesībā ir daudz un dažādu, bet, neskatoties uz to, atzinīgi novērtē šīs piedevas garšas īpašības, it īpaši savienojumā ar gardajām mērcēm. Šoreiz "Double Coffee" piedāvā Jums pašiem pagatavot izsmalcinātu restorāna ēdienu – pastu "pappardelle" ar mocarellas sieru un baziliku.

Lasīt vairāk

Ātrie 'flotes' makaroni ar malto gaļu

Foto: Shutterstock

Kaut gan tradicionāli makaronus "po flotski" - daudzu kopš bērnības iemīļotu ēdienu gatavo, izmantojot gaļas konservus, mūsdienās, diemžēl kvalitatīvi konservi ir retums, tādēļ mēdzu tos aizstāt ar malto gaļu. Un arī šādi ir ļoti garšīgi!

Lasīt vairāk

Žāvētas vistas salāti ar makaroniem sinepju mērcē

Gardi salāti, kas piemēroti ne tikai ikdienas maltītēm, bet arī svētku bufetes veida galdam. Vienkārši pagatavojami un uzglabājot "neatsulojas". Recepti piedāvā Linda Tellgrena, bloga "Lindas virtuve" autore.

Lasīt vairāk

Ātrie makaroni ar kūpinātu lasi krēmīgā mērcē

Foto: Shutterstock

Makaroni ar kūpinātu lasi – garda maltīte vien 30 minūtēs.

Lasīt vairāk

Makaronu salāti ar vistu un tomātiem

Foto: Privātais arhīvs

"Šie salāti ir vienkārši un ātri pagatavojami, un visas to sastāvdaļas ir viegli pieejamas," par savu recepti raksta Aija. Tā piedalās "Tasty" un "Dobeles dzirnavnieka" makaronu salātu recepšu konkursā.

Lasīt vairāk

Krabju salāti ar sieru un makaroniem

Foto: Privātais arhīvs

"Aši pagatavojams ēdiens, kurš mūsu piknikos un ne tikai tajos (arī brīvdienās brokastīs) aiziet uz uz urrā. Ilgākais – sagaidīt, kamēr atdziest makaroni! Tādēļ mēdzu šos salātus gatavot, ja no citām ēdienreizēm pārpalikuši makaroni," raksta receptes autore Evita. Tā piedalās makaronu salātu recepšu konkursā.

Lasīt vairāk

Vistas un tomātu zupa ar makaroniem

Foto: Shutterstock

Mazliet neierasta kombinācija – vistas un tomātu zupa ar makaroniem un kausēto sieru.

Lasīt vairāk

Gardie makaroni ar cukīni un sieru

Foto: Shutterstock

Ļoti garšīgs veids, kā izmantot sulīgos cukīni vai kabačus, kombinējot tos ar vienkāršām, katrā virtuvē atrodamām sastāvdaļām. Šis ātri pagatavojamais ēdiens būs īsts glābiņš reizēs, kad pēc nogurdinošas darbdienas nav vēlmes ilgi rosīties virtuvē.

Lasīt vairāk

Fiksie kaneloni ar liellopa gaļu un mocarellu

Foto: DELFI

Recepte, ar kuru izdabāt kā izsalkušam dzīvesbiedram, tā bērniem, jo kas gan var būt labāks par makaroniem un gaļu. Neskatoties uz to, ka kaneloni trubiņu pildīšana varētu likties piņķerīgs darbiņš, šis fiksais variants būs vienkāršāks par lazanjas gatavošanu.

Lasīt vairāk

Krēmīga pasta ar zirnīšiem un šķiņķi

Foto: Shutterstock

Kārdinoši krēmīga pasta ar zirnīšiem, šķiņķa gabaliņiem un kūstošu cieto sieru. Maltīte, kas pabaros pat visizsalkušāko ēdāju un liks vaicāt pēc papildporcijas.

Lasīt vairāk

Kaneloni ar spinātu-rikotas pildījumu

Foto: Shutterstock

Kad rīsi, griķi, makaroni un citi ikdienā bieži gatavoti ēdieni apnikuši, vērts izmēģināt kaneloni, kas sacepti vienā pannā, pabaros visu izsalkušo ģimeni, un paliks vēl pāri nākamās dienas pusdienām.

Lasīt vairāk

Vakariņas vienā pannā – makaroni ar pākšu pupiņām un vistas fileju

Foto: Privātais arhīvs

Lasīt vairāk

Smalkie pastas gliemežvāciņi ar sēnēm krējuma mērcē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Mazie pastas gliemežvāciņi jeb orecchiette ir lieliski piemēroti, lai tos pagatavotu maigā saldā krējuma mērcē. Klāt pievienotās apceptās sēnes un pētersīļi pacels septītajās debesīs ar katru apēsto kumosu. Iepriecini sevi un mīļos pusdienās!

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī gatavoti makaroni ar dārzeņu pildījumu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ar papriku un cukīni pildīti lielie gliemežvāku formas makaroni veģetārām pusdienām vai vakariņām. Cepeškrāsnī apceptos makaronus baudi kopā ar karstu balto mērci (tā paslēpusies zem gliemežvāciņiem) un aromātisko baziliku.

Lasīt vairāk

Buljons ar pildītiem lielajiem makaroniem

Foto: Shutterstock

Garda ziemas zupa, kas nedaudz atgādina zupu ar pelmeņiem. Ja ledusskapī būs noglabāts buljons, šo zupu izvārīsi pusstundas laikā.

Lasīt vairāk

Spageti ar tomātiem, čili un garnelēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Klasiskie spageti mazliet citādākā gaismā – ar apceptām garnelēm, mīkstiem konservētajiem tomātiem un mazliet čili asumiņam. Kontrastu maltītei piešķirs zaļās pupiņu pākstis (var izmantot gan svaigas, gan saldētas), bet izteiktu garšaugu aromātu – dilles.

Lasīt vairāk

Klasiskie makaroni ar sieru

Pajautājiet jebkuram bērnam, kas ir viņa mīļākais ēdiens, ja neskaita kartupeļu frī! Atbilde būs - makaroni ar sieru! Un arī visparastākos makaronus ar sieru var pagatavot tā, ka maltīte būs izsmalcināta un to novērtēs arī īsti gardēži. Pie darba!

Lasīt vairāk

Makaronu salāti ar tunci

Makaronu salāti ar tunci ir ļoti ātri pagatavojami, turklāt ļoti garšīgi. Tuncis eļļā, aromātiski tomāti, ko papildina citas gardas lietas - ideālas vasaras vakariņas!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!