Foto: Shutterstock
Ieturot gavēni vai vienkārši vēloties sagaidīt pavasari lieliskā formā, daudzi ir nolēmuši vismaz uz laiku atteikties ne vien no gaļas, bet arī no piena, olām un citiem dzīvnieku izcelsmes produktiem. Gaļu itin viegli var aizstāt ar dažādiem pākšaugiem, arī plašais dārzeņu, augļu un graudaugu klāsts ļauj izpausties, plānojot maltītes, bet atrast garšīgu mērci bez olām un piena produktiem, ko izmantot kartupeļu, rīsu vai makaronu aizdaram, nav nemaz tik vienkārši.

Kaut neslikta izvēle, protams, ir kečups un sojas mērce, bet, lai bagātinātu tavu ikdienu ar jaunām garšām, nolēmām nākt talkā. Mēs, iedvesmojoties no veģetāriešu padomiem un portālā “Sovkusom” uzietajām idejām, piedāvājam sešas ātri un vienkārši pagatavojamas mērces, kas lieliski papildinās gan svaigus, gan termiski apstrādātus dārzeņus, sēnes, kā arī pākšaugu un graudaugu ēdienus.

Bešamela mērce bez piena

Foto: Shutterstock

Lai pagatavotu daudzu iecienīto Bešamela mērci veģetārā variantā, tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:

  • 60 g kviešu miltu;
  • 1/2 glāze silta ūdens;
  • 2 glāzes dārzeņu buljona (no kartupeļiem, burkāniem, sīpoliem, selerijas);
  • Citronu sula pēc garšas;
  • Sāls pēc garšas;
  • Muskatrieksts pēc garšas;
  • Kapāti zaļumi.

::recepte::

Miltus sajauc ar ūdeni, līdz masa ir viendabīga un bez kunkuļiem. Lej uz pannas un, uz lēnas uguns karsējot, maisa, līdz mērce kļuvusi zeltaina.

Katliņā uzkarsē buljonu un, strauji maisot, tievā tērcītē pievieno pannas saturam. Mērcei pievieno sāli, citronu sulu, muskatriekstu, kapātus zaļumus un iemaisa. Kad mērce sabiezējusi, tā ir gatava.

::!recepte::

Šāda ātri pagatavojama veģetārā Bešamela mērce lieliski noderēs kartupeļu biezputras, makaronu vai griķu aizdaram. Ja vēlies, vari šo mērci papildināt arī ar apceptiem šampinjoniem vai atkausētām saldētām sēnēm.

Lai labi garšo!

Lasi tālāk un uzzini, kā pagatavot majonēzes aizvietotāju un citas mērces bez olām un piena.

Aromātiska tomātu mērce pastas ēdieniem

Foto: Shutterstock

Lai ātri un vienkārši pagatavotu aromātisku tomātu mērci, kas garšos daudz labāk kā veikalā pirktā, tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:

  • 800 g konservētu tomātu savā sulā;
  • 3 nomizotas ķiploka daiviņas;
  • 1 sīpols;
  • Sauja bazilika lapiņu vai tējkarote kaltēta bazilika;
  • 2 ĒK citronu sulas;
  • 1 ĒK cukura;
  • Svaigi malti melnie pipari pēc garšas;
  • 1/2 TK sāls;
  • 4 ĒK olīveļļas.

::recepte::

Sīpolu un ķiplokus nomizo, sīki sakapā. Bazilika lapiņas sasmalcina. Tomātus sablendē.

Pannā vai dziļā katliņā uzkarsē eļļu, apcep sīpolus un ķiplokus, līdz tie ir caurspīdīgi.

Pievieno tomātus, cukuru, sāli, piparus un uz lēnas uguns karsē 10 minūtes, ik pa laikam apmaisot.

Pievieno citronu sulu, baziliku, iemaisa un nogriež liesmu.

::!recepte::

Šī aromātiskā tomātu mērce būs lieliska piedeva dažādiem pastas ēdieniem.

Lai labi garšo!

Sātīga riekstu mērce dārzeņu ēdieniem un karijiem

Foto: Shutterstock

Lai pagatavotu sātīgu riekstu mērci, tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:

  • 200 g valriekstu kodolu;
  • 1 šķipsna malta koriandra (to var aizstāt ar sauju svaiga koriandra);
  • 1 šķipsna kurkumas;
  • 3-4 tomāti;
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • Sāls pēc garšas.

::recepte::

Blenderī liec pannā iepriekš apgrauzdētus, no miziņām atbrīvotus riekstus, pievieno kurkumu, koriandru, sāli, nomizotus, caur spiedi izspiestus ķiplokus un visu samal viendabīgā konsistencē.

Pievieno tomātus un turpini malt, līdz iegūta viendabīga mērce.

Padoms: valriekstus vari aizstāt ar apgrauzdētiem zemesriekstiem vai Indijas riekstiem, bet svaigos tomātus – ar konservētajiem. Ja vēlies, tomātus var arī nepievienot, aizstājot tos ar dārzeņu buljonu, ko jāpielej mērcei tik daudz, līdz tās konsistence līdzinās biezam skābajam krējumam.

::!recepte::

Riekstu mērce lieliski papildinās vārītu un ceptu dārzeņu garšu, kā arī iederēsies rīsu ēdienos un karijos – jo īpaši kombinācijā ar kokosriekstu pienu.

Lai labi garšo!

Avokado humuss – uzkodam un pākšaugu plācenīšiem

Foto: Shutterstock

Gvakamoles mērce pākšaugu ēdieniem un uzkodām

Foto: Shutterstock

Lai pagatavotu krēmīgu un atsvaidzinošu avokado gvakamoli, nepieciešamas šādas sastāvdaļas:

  • 2 avokado;
  • 1 tomāts, bez sēklām un mizas;
  • Kinza pēc garšas;
  • 1 citrona vai laima sula;
  • 1 šalotes sīpols (var izmantot arī parasto)
  • Sāls pēc garšas;
  • 2 ķiploka daiviņas
  • Čili pipari pēc garšas.

::recepte::

Avokado mīkstumiem pievieno citronu sulu, sāli, čili piparus – visu saspaida ar dakšiņu. Pievieno nomizotus, caur spiedi izspiestus ķiplokus, sīki sakapātu sīpolu, tomātu un kinzu.

Visu samaisa, atdzesē un pasniedz.

::!recepte::

Gvakamoles mērci vari pasniegt ar kukurūzas čipsiem, dažādiem pākšaugu ēdieniem, piemēram, veģetāro čili sautējumu. To var arī vienkārši ziest uz maizes vai, papildinot ar dažādiem dārzeņiem un pākšaugu plācenīšiem, izmantot tortiljas vai lavaša pildīšanai.

Lai labi garšo!

Universālā mērce rīsiem un dārzeņiem

Foto: Shutterstock

Lai pagatavotu universālu mērci rīsu un vokpannā gatavotu dārzeņu aizdaram, kā arī pavasara rullīšu iemērcēšanai (padomus, kā tos pagatavot, meklē te) tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:

  • 70-80 ml gaišās sojas mērces;
  • 3-4 ĒK jebkāda kečupa vai tomātu mērces;
  • 350 ml ūdens (daļu var aizstāt ar apelsīnu sulu);
  • 2-3 ĒK cukura;
  • 1/2 citrona sula (ja nav, vari to aizstāt ar šļuku ābolu vai vīna etiķa);
  • 1 ĒK (ar kaudzi) kartupeļu cietes;
  • 3-4 ķiploka daiviņas;
  • 2 cm ingvera gabaliņš.

::recepte::

Katliņā sojas mērcei pievieno ūdeni, kečupu, cukuru, citrona sulu. Uz smalkās rīves pierīvē nomizotus ķiplokus un ingveru. Pagaršo – mērcei jābūt pikanti saldskābai un ļoti kreftīgai – savienojoties ar pārējām sastāvdaļām tā kļūs maigāka.

Iemaisi cieti, līdz vairs nav manāmi kunkulīši.

Liec katliņu uz plīts un maisot karsē, līdz mērce sāk sabiezēt.

::!recepte::

Ja vēlies ik reizi izmēģināt jaunas garšu kombinācijas, te atradīsi daudz recepšu ātri pagatavojamām mērcēm, kas piemērotas ķīniešu virtuves ēdieniem.

Lai labi garšo!

Majonēze bez olām un piena produktiem

Foto: Shutterstock


Lai pagatavotu majonēzes aizvietotāju bez olām un piena produktiem, tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:

  • 1 glāze kviešu miltu;
  • 8 ĒK olīveļļas;
  • 3 ĒK citronu sulas;
  • 3 ĒK sinepju;
  • 3 TK sāls;
  • 2 TK cukura;
  • 3 glāzes ūdens.

::recepte::

Miltus samaisa ar 2 glāzēm ūdens, līdz vairs nav manāmi kunkuļi. Lej masu katliņā, pievieno atlikušo glāzi ūdens un maisa, līdz mērce sāk sabiezēt. Noņem to no uguns un atdzesē.

Pa to laiku bļodā lej eļļu, pievieno citronu sulu, sāli, cukuru, sinepes un kuļ. Tad pakāpeniski lej klāt miltu masu un iemaisa, līdz iegūta viendabīgas konsistences mērce.

Atdzesē to un izmanto kā majonēzes aizvietotāju dažādos ēdienos.

::!recepte::

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!