Foto: Shutterstock

Cepumi ar kārdinošiem šokolādes gabaliņiem ir daudzu mīlētākais našķis jebkurā pasaules malā. Tieši tādēļ šoreiz skaidrosim, kas tad jāņem vērā, lai šokolādes cepumi vienmēr izdotos uz "tip-top" – par prieku sev un citiem.

Lai palīdzētu to izdarīt, iedvesmojāmies no "Huffingtonpost" aptaujāto Amerikā populāru konditoru un pavārmākslas ekspertu nenovērtējamiem padomiem šokolādes cepumu mākslā.

Izvēlies tiešām kvalitatīvu šokolādi

Būsim atklāti – visa šo cepumu burvība ir šokolādē, tāpēc ir tikai loģiski izvēlēties tādu, kura lieliski garšo arī pati par sevi. "Ja vēlies, lai cepumi sanāk gardi, noteikti lieto labu šokolādi", stāsta konditors Žaks Toress. "Man nepatīk izmantot kulinārijas šokolādi, jo vairums no tām satur pārāk maz kakao sviesta, tādēļ bieži vien šokolādes gabaliņi cepeškrāsnī nekūst. Un, ja tie nekūst cepeškrāsnī, tie nekusīs arī mutē."

Sagatavo šokolādes gabaliņus

"Manuprāt, šokolādes gabaliņi ir šo cepumu svarīgākā sastāvdaļa," saka Dorija Grīnspena, daudzu populāru pavārgrāmatu autore. "Tos bieži vien uztver kā pašus par sevi saprotamus, bet tieši tie piešķir šiem cepumiem to īpašo garšu un tekstūru, kuras dēļ tie ir tik ļoti iecienīti."

Foto: Shutterstock

"Man patīk pašai sagatavot šokolādes gabaliņus – izklausās ļoti garlaicīgi, bet tā nebūt nav. Es ņemu savu iecienītāko šokolādi un ar lielu nazi sakapāju to mazos gabaliņos. Nav jācenšas to darīt ļoti precīzi – tas, ka gabaliņi ir dažāda izmēra, ir tikai pluss, jo katrs cepuma kumoss būs atšķirīgs. Un, tā kā laba šokolāde izkūst (atšķirībā no gatavajiem "čipsiem", kas saglabā formu), cepumi iegūst interesantāku tekstūru un izskatu. Es mēdzu pievienot cepumiem arī smalkās skaidiņas, kas paliek pāri, sakapājot šokolādi – tās piedod mīklai vēl izteiktāk "šokolādīgu" garšu."

Neekonomē izejvielas

Ja reiz tu centies pagatavot labākos šokolādes cepumus pasaulē, tam būs nepieciešams krietns daudzums šokolādes. Eimija Emberlinga no "Zingerman's Bakehouse" Mičiganā apgalvo, ka labākais variants ir "vienkārši ļauties izšķērdībai". Lai ko tu izmantotu kā cepumu papildinājumu – riekstus, ogas vai šokolādi – lieto tos bagātīgi.

Nepārcenties, mīcot mīklu

Pārmīcīšana ir viena no sliktākajām lietām, ko tu vari nodarīt šokolādes cepumu mīklai. "Lai visas sastāvdaļas kārtīgi sajauktos, vispirms samaisi sausās sastāvdaļas (miltus, sāli, cepamo pulveri/sodu) un tikai pēc tam pievieno sviestu, cukuru, olas un vaniļas ekstraktu," saka Toms Klarks no Ohaio beķerejas "Blackbird Baking Co.".

Foto: Shutterstock

"Tikai pašās beigās pievieno šokolādes gabaliņus, bet centies mīklu nepārmīcīt, citādi tā būs pārāk staipīga, bet gatavie cepumi – cieti." Tātad galvenais, lai sastāvdaļas sajaucas.

Neaizmirsti par sāli

Sāls ir ārkārtīgi svarīga cepumu sastāvdaļa, jo tā izceļ visas pārējās garšas, it īpaši šokolādi. "Sāls šokolādes gabaliņu cepumos ir tikpat nozīmīga kā cukurs – tā līdzsvaro cepuma saldumu un pasvītro šokolādes garšu. Tā arī atmodina garšas kārpiņas, radot nepārvaramu vēlmi pastiept roku pēc vēl viena cepuma", apgalvo Grīnspena.

Daži pavāri mēdz uzkaisīt nedaudz jūras sāls uz cepumiem tieši pirms cepšanas vai tūlīt pēc izņemšanas no krāsns. Tīgans Džerards, pavārgrāmatas un bloga "Half Baked Harvest" autors stāsta: "Man patīk pēc cepšanas, kamēr cepumi vēl silti, pārkaisīt tos ar dāsnu šķipsnu rupjā jūras sāls. Labākais veids, kā padarīt šokolādes cepumu garšu tiešām neatvairāmu. "

Paturi mīklu saldētavā

Foto: Shutterstock

Kad mīkla ir samaisīta, ieliec to saldētavā. Tas ne tikai atdzesēs mīklu, bet arī ļaus glutēnam "atpūsties" un garšām sajaukties. Mīklu vislabāk atstāt ledusskapī līdz rītam, lai tā nobriest un garša kļūst izteiktāka.

Uzglabā cepumus pareizi

Foto: Shutterstock

Kad cepumi gatavi, ir vērts paklausīt Toresa padomam: "Cepumi nav kā vīns, un, laikam ejot, nekļūs labāki. Labākā vieta, kur tos glabāt, ir... vēderā." Citiem vārdiem sakot – ēd tik nost!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!