Foto: Shutterstock
Siltajā sezonā kastroļi, pannas un tvaicējamie katli būtu jānomaina pilnībā tikai pret grilu, galu galā, tas nav paredzēts vien šašlika gatavošanai, bet nebeidzamai virknei arī citu sāļu un saldu maltīšu. Trūkst ideju, ko vēl varētu grilēt bez sulīgi iemarinētās gaļas?

Gatavošanai ārā, uz grila ir pat vairāki plusi – maltītes svaigā gaisā allaž garšo īpaši labi, turklāt šādi var apvienot pabūšanu ārā, pēc iekštelpās pavadītās darbdienas, ar maltītes gatavošanu un baudīšanu. Tādēļ nodrošinies tuvākajam laikam ar labi daudz oglēm, lai neaptrūktos iespējas kurināt grilu, bet ''Tasty'' tavā vietā parūpējies par priekšlikumiem, ko tad gatavot, turklāt – gan sāļu, gan saldu.

Labākā grilētā šašlika recepte gan jau ir katra pūrā, taču bez gaļas noteikti kādu reizi pamēģini izmantot iespēju uz karstām oglēm apcept kādu zivi – pauniņās vai folijā ietītas, uz iesmiņiem uzdurtus fileju gabaliņus, jebkurā variācijā garšos labi. Turklāt zivs pagatavošana ir krietni ātrāka, taču profesionālus šefpavāra ieteikumus zivju grilēšanā apgūsti šeit.

No kreptīgā gala vēl var atminēties, ka tās pašas kotletes, vistas krūtiņas, spārniņus vai liellopa ribiņas var sulīgi pagatavot arī uz karstajām restēm, tāpat kā garneles, kalmārus un citas jūras veltes.

Vieglākām maltītēm aizlienē ierosinājumu uz oglēm apcept dārzeņus – ķirštomāti, kabači, baklažāni, jaunie kartupelīši, paprika, kukurūzas vālītes un pat jaunie burkāniņi. Vēl gardāk sanāks, ja dārzeņus iepriekš iemarinēsi kādā sulīgā virumā. Atceries par pildīto kartupeļu burvību – tos iepriekš var novārīt ūdenī gandrīz mīkstus, tad ietīt folijā sapildītus un cept, līdz gatavi pavisam. Uz grila izcili labi pagatavosies arī dažādas sēnes, piemēram, pildītas portobello vai šampinjoni.

Un vēl – grils pat ļoti noderēs dažādu uzkodu tapināšanai. Satītos lavašus var apgrilēt, un ēdiens iegūs pievienoto vērtību. Starp citu, uz grila var cept arī picu, tikai jāparūpējas par pamatu, uz kura uzlikt picas pamatni, lai tā nepiedeg pie restītēm. Grils savu darbiņu padarīs, ja liksi uz tā maizītes ar labi kūstošu sieru.

Vai esi kādu reizi mēģinājis uz grila pagatavot saldo ēdienu? Tā kā siltajā laikā nemaz nekārojas trekni krēmi un pārsaldinātas kūkas, sagādā sulīgus augļus un grilē arī tos. Persiku, aprikožu pusītes, ananasu šķēles un pat banāni – debešķīgu saldo var pagatavot arī uz oglēm. Banāniem izveido nelielu iegriezumu, iestūķē tur šokolādes gabaliņus un liec uz grila cepties, līdz miza kļuvusi pavisam melna. Ceptais banāns salikumā ar šokolādi garšos debešķīgi! Savukārt grilētos augļus pasniedz ar aukstu saldējuma bumbu.

Nošpiko kādu recepti no ''Tasty'' arhīva!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!