Foto: Shutterstock
Ierasts, ka humusu – biezo mērcīti, ko pasniegt ar maizi un dārzeņiem – gatavojam no turku zirņiem, kā tas ir visās tradicionālajās receptēs. Tomēr tas nenozīmē, ka šim gardumam neder arī citi pākšaugi. Humuss tikpat garšīgs, ja ne pat garšīgāks, sanāks no jebkurām pupiņām, vajag tikai mācēt pagatavot.

Tā kā humusa pagatavošana ar piestas vai kāda cita rokās turama darbarīka palīdzību ir visai laikietilpīgs process, šim darbiņam noteikti izmanto virtuves kombainu. Tajā ātri varēsi sabērt visas vajadzīgās sastāvdaļas, samalt pāris minūšu laikā un ēst mērcīti uzreiz. Visērtāk pupiņu humusu ir gatavot no konservētām pupiņām – tās nebūs ne jāmērcē, ne jāvāra. Bet, ja tomēr vēlies humusu gatavot no kaltētām pupiņām, tās izmērcē vismaz 8 stundas, bet pēc tam vāri vismaz stundu.

Pupiņu humusu vari gatavot no jebkuras šķirnes pupiņām – baltajām, sarkanajām, brūnajām un pat melnajām, ja tās ir pieejamas. Tāpat kā turku zirņu humusam, arī šim vajadzēs piedevas. Bez īpašās sezama sēkliņu mērces jeb tahini vari iztikt, taču garšas pastiprināšanai noderēs citronu sula, olīveļļa, garšvielas un svaigi zaļumi.

Virtuves kombainā ber pupiņas, kurām noliets šķidrums, kā arī kādu daiviņu ķiploka, olīvas vai kaperus, ja humusu gribas pikantāku. Pupiņas sāc malt, lai veidotos biezenis. Tiklīdz pupiņas ir teju samaltas, pievieno šķidrumu – citronu sulu un olīveļļu. Šķidrumu lej ne vairāk kā trešdaļu no pupiņu apjoma. Piemēram, uz 300 gramiem pupiņu vajadzēs 100 gramus šķidruma, iesaka "Epicurious". To pievieno, neizslēdzot virtuves kombainu, lai masa labāk sajauktos. Tiklīdz tā ir vienmērīgas konsistences, pupiņu humusu pārliek kādā trauciņā.

Pēc garšas gatavajam pupiņu humusam pievieno sāli un piparus. Tāpat noderēs garšaugi pēc gaumes – sasmalcināts rozmarīns, koriandrs, timiāns, maurloki, baziliks vai kas cits. Ja humuss liekas pliekans, pievieno vēl kādu saspiestu ķiploka daiviņu, mazliet citrona sulas un čili vai Kajēnas piparus. Kad humuss gatavs, tam pārlej nedaudz olīveļļas, lai tas neapkalstu. Ja neizdodas to notiesāt uzreiz, glabā slēgtā traukā ledusskapī aptuveni nedēļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!