Foto: Shutterstock
Kurš gan nav saskāries ar situāciju, kad jāmazgā rūpīgi saķepušo ķieplokspiedi, domājot vien par to, ka tās mazgāšana ir lielāka ķēpa par pašu rīka pielietojumu, taču labākas metodes daiviņu sasmalcināšanā nav izgudrotas. Tāpat galvassāpes var sagādāt sietiņu, rīves un citur rīku mazgāšana, tāpēc ''Tasty'' nāk talkā ar ierosinājumiem, kā pēc iespējas mazāk veltīt laika šīm nodarbēm.

Ķiploku spiede

Šis varētu būt palīgrīks, kas atrodams katra virtuvē, tomēr pēc tā lietošanas ķēpīgāka šķiet rīka tīrīšana, jo ķiploks pēc spiešanas pamanījies iesprūst katrā mazajā sprauslā, turklāt tik ļoti, ka ar ūdeni nemaz tik viegli neizskalot. Var rīku likt trauku mašīnā un cerēt, ka darbiņu paveiks labāk ierīce, taču vēl labāk un noteikti ātrāk ar to tiksi galā, ja talkā ņemsi kādu nelielu birstīti. Visērtāk ķiploku spiedi būs iztīrīt ar zobubirsti, kurai ir izteikti smalki sari, tādējādi izslaukot cītīgi iesprūdušo ķiploku.

Rīve

Ja vien neizmanto virtuves kombainu lielāka daudzuma sakņu dārzeņu rīvēšanai, bet šim darbam liec lietā rokas rīvi, tad arī tās mazgāšana var šķist diezgan netīkams darbs. Asmeņos var palikt sarīvētās skaidiņas, taču, mazgājot ar rokām, nav grūti nesavainoties līdz nopietniem skrāpējumiem. Lai tā negadītos, ņem talkā kādu lielāku birstīti, kuras sari palīdzēs izslaucīt paliekas no asmeņiem. Lupatiņas izmantošana šajā gadījumā nebūs tā labākā pieeja, jo visdrīzāk to saplēsīsi vai izrausi tai šķiedras. Ja tīrāmo rīku krājumos ir švamme ar raupjo kārtu, izmantot vari to, piemēram, ja uz rīves palikuši taukaini nosēdumi pēc siera rīvēšanas.

Putojamā slotiņa

Putojamās slotiņas smalkie stari nav pateicīgi mazgāšanai ar lupatu. Visdrīzāk lupatiņa saķep ar putukrējumu vai ko citu, kas nu iepriekš putots, un no slaucīšanas beigu beigās nav bijusi lielas jēgas. Šai sakarā ''Tasty'' iesaka kādā dziļākā bļodā sagatavot siltu ziepjūdeni un tajā putojamo slotiņu pakult, lai visi netīrumi atmiekšķējas un paši noskalojas. Pēc tam slotiņu nomazgā zem tekoša ūdens strūklas.

Sietiņš

Arī sietiņi ir visai bieži pārstāvēti rīki virtuvē – tie noder miltu sijāšanai, pūdercukura, kakao un citu sauso produktu kaisīšanai. Taču arī to smalkajās spraugās mēdz saķept dažādi gruži, ko pat zem tekoša ūdens nedabūt ārā. Piemēram, miltiem nonākot saskarē ar ūdeni, tie saķeps un veidos aizsērējumu smalkajos caurumiņos, tamdēļ šādos gadījumos vislabāk līdzēs adatiņa, ar ko izdabūt laukā smalkās spraugas. Ja ir pieejama zobubirste vai kāda cita birste ar smalkiem sariem, arī tā var palīdzēt iztīrīt spraugas. Šie paši ieteikumi attiecināmi uz sietiņiem, ko izmantojam tējas gatavošanā. Ja netīk doma par šādu pieeju, liec sietiņu trauku mašīnā un ļauj ierīcei paveikt nepatīkamo darbiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!