Foto: Shutterstock
Tā kā mandarīnu laiks sācies pilnā sparā, bet veselība tiek regulāri stiprināta ar citrusaugļu padzērieniem, arī tavā virtuvē noteikti šie augļi tiek mizoti uz nebēdu. Taču nesteidzies izmest mandarīnu, apelsīnu, greipfrūtu un citronu miziņas – tās lieti noderēs ne vien konditorejā, bet arī dažādu pamatēdienu pagatavošanā, jo īpaši trauksmainajā svētku laikā. Kā tad lietderīgi citrusaugļu miziņas izmantot?

Viena no pirmajām lietām, ko noteikti vajadzētu darīt, lai citrusu miziņas vienmēr būtu pa rokai – mainīt paradumus. Piemēram, citronu miziņas ļoti bieži ir nepieciešamas, lai pagatavotu ne vien gardus desertus un kūkas, bet arī salātu mērces un gaļas vai zivju marinādes. Tāpēc, kad nākamo reizi gatavosi ingvera tēju ar citronu, auglim pirms tam norīvē miziņu, jo tā taču tējā tev nebūs vajadzīga. Tāpat arī dari ar apelsīna miziņām – tās vari vienkārši nolobīt no augļa, gluži kā mandarīniem.

Sarīvēto citrona miziņu ļoti ērti var sasaldēt nelielā maisiņā vai trauciņā – tādā veidā tā tev vienmēr būs pa rokai, kad vajadzēs gatavot, piemēram, citronu siera kūku. Bet apelsīnu un mandarīnu miziņas rūpīgi noskalo, nedaudz ar nazi nokasi balto mīkstumu no miziņas apakšas. Pēc tam jau no miziņām vari gatavot noderīgos gardumus.

Foto: Shutterstock

Kaltētas citrusaugļu miziņas tējai

No citrusaugļu miziņām var pagatavot ļoti gardu un aromātisku piedevu tējai. Pēc tam, kad augļi nomizoti, miziņas izkārto uz cepešplāts, kas apklāta ar cepampapīru, un kaltē istabas temperatūrā vairākas dienas. Šo procesu, protams, var paātrināt – citrusu miziņas var kaltēt cepeškrāsnī vairākas stundas aptuveni 100°C karstumā. Pēc tam sausās miziņas saber noslēgtā traukā un izmanto, kad vēlies – pievieno melnajai vai zaļajai tējai, vai gatavo pats savu aromātisko tējas maisījumu, miziņas sagriežot smalkāk.

Gatavo citrusaugļu sukādes

Ja vasaras noslēgumā nepaspēji pagatavot sukādes no cidonijām, dzērvenēm vai citiem vietējiem labumiem, tad citrusaugļu sezonas laikā vari to vēl pagūt. Un tas nemaz nav tik sarežģīti – augļu miziņas sagriez plānās, garenās šķēlītēs un izmērcē vairākas stundas cukura sīrupā. Pēc tam izkārto miziņu gabaliņus uz līdzenas virsmas un kaltē. To, protams, var darīt arī cepeškrāsnī, ja tā tīk labāk. Vairāk par sukāžu gatavošanu lasi šeit. Citronu sukādes pēc tam noderēs arī klasisko Ziemassvētku kūku gatavošanā.

Uztaisi pats savu "limoncello"

"Limoncello" ir itāliešu citronu liķieris, ko bieži vien izmanto dažādu kokteiļu pagatavošanai. Un izrādās, to var itin viegli pagatavot arī mājās, ja ir visas vajadzīgās sastāvdaļas. Tā pagatavošanai vajadzēs daudz jo daudz citrona miziņas strēmeļu (apmēram 8–10 citronu), ļoti stipru un labu degvīnu (ne vairāk kā litru) un cukura sīrupu. Citronu miziņām jābūt svaigām – tās nomizo ar speciālo nazīti, saber lielākā burciņā un pārlej ar degvīnu. Pēc tam ļauj degvīnam un citrona miziņām ievilkties vairākas dienas – četras līdz sešas, norāda "Thekitchn". Kad degvīns ievilcies un ir manāmi zeltains, to nokās. Pēc tam sajauc citronu degvīnu ar krūzīti cukura sīrupa un sapildi pudelē. Un viss – būsi pagatavojis pats savu "limoncello"!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!