No redīsiem līdz sparģeļiem – veltes, kas jābauda pavasara sākumā

No redīsiem līdz sparģeļiem – veltes, kas jābauda pavasara sākumā
Foto: Shutterstock

Putnu čalas, spirgts gaiss un svaigums it visur – astronomiskais pavasaris tūlīt, tūlīt jau būs klāt. Tas nozīmē tikai vienu – arī virtuves gaitās aizvien biežāk izmantosim pavasarīgus dārzeņus, salātus un garšaugus. Kuri ir tie produkti, kurus meklēt tirgū un veikalu plauktos marta otrajā pusē un aprīļa sākumā?

Puravi – brangos un garšas ziņā izteiksmīgos puravus varam baudīt teju visu gadu, tomēr marta beigās un aprīlī tie mēdz būt visgardākie, kādus vien var iegādāties. Puravi ir pietiekami universāls produkts – tie papildinās gan zupas, gan pavasarīgus salātus, gan kalpos kā lieliska virskārta karstajām maizītēm. Gatavojot puravus, izmanto ne vien to neīsto sīpolu, bet arī lapas – tajās ir vēl vairāk C vitamīna.

Redīsi – arī kraukšķīgo redīsu sezona sākas līdz ar pavasara iestāšanos. Latvijas veikalos sezonas sākumā visplašāk atrodami Nīderlandes redīsi, kas ir garšīgi un pabaros, līdz varēsim uz šķīvja likt pašu dārzos izaudzētos. No redīsiem pārsvarā gatavojam dažādus salātus – kopā ar gurķi, skābo krējumu vai lapu salātiem un eļļas mērci.

Spināti – par superfood nodēvētie spināti pavasara sākumā ir īpaši aktuāli. Vitamīniem bagātās lapiņas gatavo ne tikai salātos, sacepumos, omletēs, pīrādziņos un citos kulināros brīnumos, bet pievieno arī smūtiju sastāvdaļām. Vairāk par spinātu gatavošanu un uzglabāšanu lasi šeit.

Sparģeļi – sākoties pavasarim, arī sparģeļi lielākos apjomos atgriezušies veikalu plauktos. Visgardākie tie būs tvaicēti vai apcepti vokpannā. Galvenais – sparģeļus nedrīkst pārvārīt, jo tad tie zaudē savu garšu. Tie lieliski garšos arī cepti cepeškrāsnī – pamēģini tos pagatavot, ievīstītus bekona vai prošuto šķiņķa šķēlītē! Padomu, kā sparģeļus pareizi gatavot, meklē šeit.

No redīsiem līdz sparģeļiem – veltes, kas jābauda pavasara sākumā
Foto: Shutterstock

Latvijas tomāti – beidzot esam sagaidījuši arī no vietējām siltumnīcām nākušus tomātus. Smaržīgus, lielus un sārtus. No "Mežvidiem" vai "Getliņiem" nākušie tomāti būs tieši laikā, lai pagatavotu svaigos salātus ar maizīti un olīveļļu, klāt pieliekot pa kādai bazilika lapiņai un mocarellas siera gabaliņam.

Romiešu salāti – pateicoties Cēzara salātiem, romiešu salātlapas ir zināmas ikvienam, kurš šo maltīti gatavojis kaut reizi. Romiešu salāti ir vislīdzīgākie parastajiem lapu salātiem, taču to garša ir izteiksmīgāka un lapas – nedaudz stingrākas un kraukšķīgākas. Ideja interesantai maltītei – sapildi romiešu salātlapas ar apceptas vistas gabaliņiem, sagrieztiem dārzeņiem un pārlej ar mērci. Iegūsi gardas salātu laiviņas, kuras kāri nošmakstināt.

Baklažāni – arī baklažāni ir viens no tiem dārzeņiem, kas jāēd tieši pavasara sākumā. Violeto dārzeni svaigu būs diezgan grūti ieēst, tāpēc to vislabāk ir cept vai grilēt, jo tad izceļas tā riekstainā garša. Baklažāni būs gardi ne vien sacepumos, bet arī pildīti. Vairāk ideju, kā pagatavot brango dārzeni, meklē šeit.

Dīgsti – diedzētas pupiņas un sēkliņas piestāvēs pavasarīgiem salātiem un maizītēm. Mieži, kressalāti, lēcas, mungo pupiņas, redīsi – dīgstu izvēle ir plaša un tos jau pāris gadus var atrast arī lielveikalu plauktos vai iegādāties pie mājražotājiem.

Jaunie kartupeļi – lai gan martā veikalos nopērkamie kartupeļi pavisam noteikti nav vietējie, tas nenozīmē, ka pavasara garšu ar tiem nevaram paspilgtināt. No dienvidu valstīm atceļojušie kartupeļi būs pietiekami gardi, lai tos, karsti novārītus, notiesātu kopā ar garšaugu sviestu vai kādu citu piedevu.

Source info

Tasty


Copyrights

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Lasi vēl

Dienas recepte
Nedēļas Top 10
Tasty iesaka