Foto: Shutterstock

Putnu čalas, spirgts gaiss un svaigums it visur – astronomiskais pavasaris tūlīt, tūlīt jau būs klāt. Tas nozīmē tikai vienu – arī virtuves gaitās aizvien biežāk izmantosim pavasarīgus dārzeņus, salātus un garšaugus. Kuri ir tie produkti, kurus meklēt tirgū un veikalu plauktos marta otrajā pusē un aprīļa sākumā?

Puravi – brangos un garšas ziņā izteiksmīgos puravus varam baudīt teju visu gadu, tomēr marta beigās un aprīlī tie mēdz būt visgardākie, kādus vien var iegādāties. Puravi ir pietiekami universāls produkts – tie papildinās gan zupas, gan pavasarīgus salātus, gan kalpos kā lieliska virskārta karstajām maizītēm. Gatavojot puravus, izmanto ne vien to neīsto sīpolu, bet arī lapas – tajās ir vēl vairāk C vitamīna.

Redīsi – arī kraukšķīgo redīsu sezona sākas līdz ar pavasara iestāšanos. Latvijas veikalos sezonas sākumā visplašāk atrodami Nīderlandes redīsi, kas ir garšīgi un pabaros, līdz varēsim uz šķīvja likt pašu dārzos izaudzētos. No redīsiem pārsvarā gatavojam dažādus salātus – kopā ar gurķi, skābo krējumu vai lapu salātiem un eļļas mērci.

Foto: Shutterstock

Latvijas tomāti – beidzot esam sagaidījuši arī no vietējām siltumnīcām nākušus tomātus. Smaržīgus, lielus un sārtus. No "Mežvidiem" vai "Getliņiem" nākušie tomāti būs tieši laikā, lai pagatavotu svaigos salātus ar maizīti un olīveļļu, klāt pieliekot pa kādai bazilika lapiņai un mocarellas siera gabaliņam.

Romiešu salāti – pateicoties Cēzara salātiem, romiešu salātlapas ir zināmas ikvienam, kurš šo maltīti gatavojis kaut reizi. Romiešu salāti ir vislīdzīgākie parastajiem lapu salātiem, taču to garša ir izteiksmīgāka un lapas – nedaudz stingrākas un kraukšķīgākas. Ideja interesantai maltītei – sapildi romiešu salātlapas ar apceptas vistas gabaliņiem, sagrieztiem dārzeņiem un pārlej ar mērci. Iegūsi gardas salātu laiviņas, kuras kāri nošmakstināt.

Dīgsti – diedzētas pupiņas un sēkliņas piestāvēs pavasarīgiem salātiem un maizītēm. Mieži, kressalāti, lēcas, mungo pupiņas, redīsi – dīgstu izvēle ir plaša un tos jau pāris gadus var atrast arī lielveikalu plauktos vai iegādāties pie mājražotājiem.

Jaunie kartupeļi – lai gan martā veikalos nopērkamie kartupeļi pavisam noteikti nav vietējie, tas nenozīmē, ka pavasara garšu ar tiem nevaram paspilgtināt. No dienvidu valstīm atceļojušie kartupeļi būs pietiekami gardi, lai tos, karsti novārītus, notiesātu kopā ar garšaugu sviestu vai kādu citu piedevu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!