Foto: Shutterstock
Pavasaris ir tik neparedzams – te vasarīga tveice, te sals. Taču šie mānīgie laikapstākļi nekavē zīmīgo pavasara augu parādīšanos, kas var būt visai lietderīgi arī kulinārijā. Piemēram, šobrīd saulaini ziedošās pienenes var dažādi iekonservēt, saglabājot to vērtību vēlākiem mēnešiem, vai arī pagatavot ko pavasarim pieskaņotu tūlītējai baudīšanai.

Lielākoties jau pienenes uztveram kā nezāles, kas nevēlami aug mīkstajā zālienā, puķudobēs un pat siltumnīcā. Taču, kā mēs labi zinām, nekas dabā nepastāv tāpat vien, un arī pienenēm ir savs labums, ko katrs pats varam izmantot. Turklāt no pienenēm var izmantot ne vien ziedus, bet arī pumpurus un pat lapas. Kā? Te būs daži ierosinājumi, ko izmēģināt tūdaļ pat, kamēr vēl pienenes ir pašā zenītā.

  • To, kādu labumu pienenes sniedz veselībai, pirtnieks un dziednieks Ziedonis Kārkliņš skaidrojja šajā rakstā.

Pieneņu lapas var būt ļoti laba alternatīva jebkurām salātlapām vai pavasarīgs papildinājums kādām jau iecienītām. Nomazgā pieneņu lapas salātu žāvētājā vai noskalo zem ūdens un nosusini papīra salvetēs un tad izmanto salātu gatavošanā. Vēl kāds ne tik uzkrītošs pielietojums pieneņu lapām – pievieno tās iecienītā smūtija sastāvdaļām!

Ļoti pavasarīga maltīte izdosies, ja uz pannas apcepsi nelielā eļļas daudzumā ķiplokus ar garšvielām, tad pievienosi saplucinātas pieneņu lapas un tad nedaudz apcepsi, nepārtraukti maisot kopā ar pīniju riekstiem un citronu sulu, kas nomāks rūgtumu, ierosina ''Tim Vidra Eats''.

Pienenēm piemīt rūgta garša un lapām to var mazināt, izmērcējot vēsā sālsūdenī un tad nedaudz apvārot. Šādi apstrādātas, pieneņu lapas būs jau saplakušas, tāpēc tās var pievienot pesto, sautējumiem, mērcēm un citiem ēdieniem, kur nav tik būtiska lapu vizuālā pievilcība.

Ja vēlies pamēģināt kaut ko no saldā gala, pirmajai reizei pieneņu izmantojumam ļoti laba izvēle būs sīrups, ko pēc tam izmantot brokastīs, servējot pankūkas, gatavojot no tā limonādes vai vienkārši izmantojot kā saldinātāju.

Ja dārzā pienenes vēl tikai aug pumpuros, labākais veids, kā tās izmantot pavisam netradicionāli – pagatavot viltotos kaperus. Atsevišķi sagatavojot marinādi un ar to aplejot pieneņu pumpurus, iekonservēsi pavasara garšu, kas garšos pat ļoti līdzīgi kā kaperi – pikanti, nedaudz sāļi un pavisam noteikti citādāk.

Pieneņu vīns

Vēl kāds diezgan netradicionāls veids, kā likt lietā prāvu tiesu pieneņu ziedus – pagatavot saulainas krāsas vīnu. Ja var to brūvēt no dažādām ogām un augļiem, pat bērzu sulas, noteikti ne sliktāks rezultāts izdosies, ja izmantosi pienenes, turklāt pievienotā citrona dēļ tas iegūs patīkami atspirdzinošu garšu. Noteikti pamēģini! Vienkāršāks un mazāk sarežģīts veids, kā izmantot pieneņu ziedus – izkaltē kā jebkuru citu zāļu tēju un izmanto kā dabas zāles.

Pieneņu pesto

Palūkojot, kā tad pavasara kulminācijas laikā pienenes izmantot ārpus mūsu valsts robežām, atklājās, ka arī citviet šiem rūgtenās garšas zaļumiem un saulainās krāsas ziediem atrasti gardi pielietojumi. Piemēram, ''Grow Forage Cook Ferment'' iesaka izmēģināt klasiskā bazilika vietā izmantot pieneņu lapas un pagatavot pavasarīgu pesto. Savukārt konditorejas cienītāji var izmēģināt iecienītāko cepumu mīklai pievienot pieneņu ziedlapiņas – tās piešķirs cepumiem skaistu nokrāsu un arī veselīgu piedevu.

Pieneņu sviests

Ja pieneņu medus, sīrups un vīns vairs nešķiet kas pārsteidzošs, kā tev patīk doma par pieneņu sviestu vai fritētiem pieneņu ziediem? Jā, arī šādas receptes var atrast, turklāt gala rezultāts izskatās pat ļoti kārdinošs. Sviestu istabas temperatūrā sajauc ar medu un pieneņu ziedlapiņām un iegūsi ļoti veselīgu smēriņu brokastu maizītēm vai putrai, savukārt pieneņu ziedus iemērc plāno pankūku mīklā un cep kraukšķīgi brūnus lielā eļļas daudzumā. Varbūt ir vērts sarīkot pavasarīgu meistarklasi draugu lokā, izmēģinot dažādas receptes ar pienenēm galvenajā lomā? Ja jau pieneņu ziedēšanas laiks ir tik īss, pagarināt šo pavasarīgo noskaņu noteikti var šādā veidā.

Vai zini vēl kādu lielisku veidu, kā gardi likt lietā pienenes? Padalies komentāros!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!