Foto: Shutterstock
Sulīgi kāpostu tīteņi oktobrī ir īsts glābiņš tiem, kam vēl nav pieslēgta apkure, jo uz plīts kūpošs katls ar gardu un mājīgu ēdienu ir tieši tas, kas vajadzīgs, lai sasildītu drēgno mājokli un piepildītu kurkstošo vēderu.

Ja, pieaicinot talkā ģimeni, šodien pagatavosi lielo katlu ar kāpostu tīteņiem, par vakariņu gatavošanu varēsi aizmirst līdz pat nedēļas nogalei. Turklāt, jo vairāk tos sildīsi, jo tīteņi būs gardāki.

Iedvesmojies no "Tasty" padomu krājumiem un "Cālis" virtuves foruma lietotāju ieteikumiem, lai uzzinātu, kā vislabāk apvārīt kāpostu lapas, kādu pildījumu izvēlēties, un kā apcept tīteņus pirms sautēšanas, lai tie nepiedegtu pie pannas.

Kāposta lapu sagatavošana

Foto: Shutterstock

Gatavojot kāpostu tīteņus, vari izmantot mūsdienīgu metodi lapu vārīšanai – tvaika katlu. Paņem veselu kāpostu, izgriez tā kacenu un liec tvaika katlā. Tvaika ietekmē kāposts paliks mīkstāks un tā lapas sāks pašas atdalīties viena pēc otras. Ja tvaika katla nav, izmanto klasisko pagatavošanas veidu – kāpostam izgriez kacenu un liec to vārīties verdošā ūdenī. Kad kāposts kļūst mīkstāks, pa vienai ņem nost ārējās lapas.

Kāposta iekšējās lapas tīteņiem parasti neizmanto, jo tajās ir grūtāk ietīt pildījumu. Kas attiecas uz sāls pievienošanu vārāmajam ūdenim katlā, – tas ir gaumes jautājums.

Ja mājās ir mikroviļņu krāsns, kāpostu var pagatavot arī tajā. Kāpostam izgriez kacenu un liec kāpostgalvu mikroviļņu krāsnī karsēties uz 5-15 minūtēm, atkarībā no mikroviļņu krāsns jaudas. Kad virtuve sāk smaržot pēc kāposta – tam var ņemt nost pirmās lapas. Kad mīkstākās lapas noņemtas, kāpostu karsē vēl dažas minūtes, līdz arī apakšējās lapas ir tik mīkstas, lai no tām varētu gatavot tīteņus.

“Cāļa” virtuves foruma apmeklētāju ieteikumi:

“Es ņemu lielu kāpostu, izgriežu kacenu un lieku verdošā sālsūdenī blanšēties. Tad noņemu ārējās lapas un lieku atkal atpakaļ katlā, līdz visas lapas gatavas - mīkstas un lunkanas. Kāpostlapu cietākās vietas izklapēju vai izgriežu.”

“Es gaļu tinu Ķīnas kāpostā - lapa lielāka, vieglāk satīt, un sanāk vairāk. Lapas pirms tam pa vienai atgriežu un apvāru sālsūdenī. Tīteņus salieku "pīlē" vai citā karstumizturīgā cepamtraukā.”

“Man vislabāk patīk gatavot tīteņus no Savojas kāposta, kam ir grubuļainas lapas, jo tās vieglāk padodas locīšanai.”

“Ļoti neparasti un dekoratīvi izskatās tīteņi no sarkanā kāposta. Mani bērni bija sajūsmā.” Lūk, recepte tīteņiem no sarkanā kāposta.

Ko iesākt ar kāpostu atgriezumiem

“Kad sapildīti tīteņi, paliek pāri diezgan daudz kāpostu atgriezumu. Nemetu tos ārā, bet sasmalcinu strēmelītēs, vai kā nu labāk tīk. Es taisu strēmelītēs, jo tās ir ērtāk izzvejot, un arī izskatās labāk. Kāpostu strēmelītes kopā ar tomātiem (ko sagriežu tik smalki, ka ādiņas kļūst par nenozīmīgu sastāvdaļu) lieku katlā kārtās ar tīteņiem: kārta tīteņu, kārta tomātu ar kāpostiem. Pārleju ar tomātu sulu, lieku nākamo kārtu, tad atkal pārleju ar sulu. Tomātu sulas vietā var izmantot arī atšķaidītu tomātu pastu vai tomātu mērci. Kad katls pilns, pieleju ūdeni, līdz tīteņi paslēpušies. Lieku sautēties uz lēnas uguns.”

“Kāposta pārpalikumus, kurus nevar izmantot tīšanai, ar pārpalikušo gaļu vienkārši sasmalcinu, ielieku pannā, pievienoju ceptos burkānus, sīpolus, krējumu, ūdeni, sāli, piparus un sasautēju "slinkos” tīteņus (recepti atradīsi šeit). Sanāk daudz un garšīgi. Un bez tomātu mērces vai sulas.”

Ideāla pildījuma sagatavošanas knifiņi

Foto: Shutterstock

Tradicionāli kāpostu tīteņus pilda ar rīsiem un malto gaļu – vai nu cūkgaļas malto gaļu, vai cūkgaļas un liellopa maltās gaļas sajaukumu. Kā garšīga alternatīva var tikt izmantota arī vistas vai tītara gaļa. Ja tīteņiem izmanto vistas gaļu, ieteicams izvēlēties nevis fileju, bet gan šķiņķa daļu - vislabāk šim nolūkam derēs atkauloti vistas šķiņķīši bez ādas, ko mājās varēsi samalt. Interesanti kāpostu tīteņi sanāks, ja pildījumam izmantosi sēnes un dārzeņus. Šādu kombināciju īpaši novērtēs veģetārieši.

Tradicionālos rīsus pildījumā vari aizstāt ar griķiem, kuskusu vai bulguru.

Par ko nedrīkst aizmirst, gatavojot pildījumu? Noteikti jāpievieno sasmalcināts sīpols, sāls, pipari, kā arī svaigi vai kalēti zaļumi garšas dažādībai. Svarīgi, lai pildījuma masa ir viegla un mīksta, un lai pildījums būtu sulīgs. Lai to panāktu, masai var pievienot nedaudz ūdens, bet noteikti nebūtu ieteicams aizrauties ar krējuma vai veikalā iegādātu mērču pievienošanu pildījumam.

Ieteikumi no “Cāļa” virtuves foruma krājumiem:

“Maltajai gaļai lieku klāt olu, piparus, sāli, rīsus. Veidoju no masas gaļas kotletītes, ietinu kāpostlapās un kārtoju dziļā traukā.”

“Gaļu vienmēr izvēlos pati un mājās samaļu, tad esmu pilnīgi pārliecināta par to, kas ir tās sastāvā. Jau maļot pievienoju sīpolu, ķiplokus, nedaudz selerijas saknes vai pētersīļu zaļumus – šādi ieekonomēju laiku, ko tērētu, smalcinot tos ar nazi.”

“Es maltai gaļai pievienoju nevārītus rīsus, tikai noskaloju tos, jo esmu pārliecinājusies, ka šādi tie gatavošanās laikā labāk uzsūc visas garšas, turklāt pēc pusotras stundas sautēšanas mērcē rīsi jebkurā gadījumā ir gatavi.”

Kā pareizi satīt kāpostu tīteņus

Foto: Shutterstock

Kad kāpostu lapas un pildījums sagatavots, tad jāķeras pie tīteņu tīšanas. Katrai saimniecei, protams, ir savi knifiņi, kā ievīstīt pildījumu, lai tas pēcāk neveltos ārā no kāpostlapas un tīteņi sautēšanās laikā nezaudētu savu sākotnējo formu, bet, šajā video redzams viens no vienkāršākajiem tīšanas variantiem.

Lasi tālāk un uzzini citas tīteņu gatavošanas gudrības.

Cept cepeškrāsnī vai sautēt katlā?

Foto: Shutterstock

Lai kāpostu tīteņu cepšana izdotos bez starpgadījumiem, ieteicams kāpostu lapas pirms pildīšanas nosusināt, citādi uzkarsētās taukvielas pannā var sprakšķēt uz visām pusēm. Izmantojot labu pannu, tīteņiem nevajadzētu piedegt. Cepšanai vari izmantot parastu augu eļļu. Kad tīteņi ir apcepti, tos liec katliņā sautēties. Lai tīteņi nepiedegtu pie katliņa, katlā ielej nedaudz ūdens. Katlu pārsedz ar vāku un uz neliels liesmas sautē, līdz gaļa tīteņos ir gatava (aptuveni 1 - 1,5 stundas).

Ja vēlies samazināt ēdiena kaloriju daudzumu, tīteņus var neapcept, bet uzreiz pēc piepildīšanas kārtot sautējamā traukā. Ja tomēr vēlies, lai tīteņi iegūtu ceptiem kāpostiem raksturīgo aromātu un apcepto garoziņu, tad sautēšanu aizstāj ar cepšanu cepeškrāsnī.

Praktiski ieteikumi no “Cāļa” foruma:

“Man patīk tīteņus sautēt cepeškrāsnī. Sākumā tos apcepu pannā no abām pusēm, tad kārtoju karstumizturīgā traukā un pārleju ar mērci. Mērci gatavoju šādi: tomātu pasta (vai gabaliņos sagriezti tomāti), ūdens, sāls, pipari, ķimenes, nedaudz etiķa (man patīk, jo etiķis piedod nedaudz pikantuma, bet, protams, to pievienot nav obligāti). Mērces vajag tik daudz, lai tā pilnībā pārklātu tīteņus.”

“Es daru tā: noņemu kāpostam lapas, apvāru nedaudz sālītā ūdenī. Pannā apcepu sīpolu, burkānu, pievienoju aptuveni 400 gramus tomātu sulas (var izmantot arī dārzeņu sulu), pusi tējkarotes cukura, nedaudz pasutinu, tad pārleju pannas saturu traukā izkārtotajiem tīteņiem un lieku uz pusotru stundu līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī. Iesaku netaisīt tīteņus pārāk lielus, tad tie būs gardāki un sulīgāki. Visgardākie tie būs, ja baudīsi nākamajā dienā, kad visas garšas būs “saprecējušās”.”

“Tīteņus apcepu uz pannas, kārtoju katlā, katru kārtu pārklāju ar ceptajiem burkāniem un sīpoliem, pārleju ar skābu krējumu, lieku nākamo kārtu, un tā, līdz katls pilns. Tad pārleju ar ūdeni un sautēju, līdz gatavs."

Mērces gatavošana

Foto: Shutterstock

Ir divi varianti - vari gatavot mērci atsevišķā traukā, apcepot burkānus un sīpolus, ko, atbilstoši savai gaumei vari papildināt ar:

  • tomātu mērci;
  • ūdenī vai buljonā atšķaidītu tomātu pastu;
  • tomātu vai dārzeņu sulu;
  • sasmalcinātiem konservētiem tomātiem;
  • blanšētiem svaigiem tomātiem.

Saldā vai skābā krējuma pievienošana ir gaumes lieta, bet ja tomēr izvēlies to darīt, iesaku krējumu pievienot aptveni 5-10 minūtes pirms gatavošanas beigām. Ja vēlies samazināt kaloriju daudzumu, vari mērces iebiezināšanai izmantot pienu, kas sajaukts ar izkarsētiem miltiem.

Man patīk tīteņiem zaļumus un skābo krējumu (vai bezpiedevu jogurtu) pievienot tieši pirms pasniegšanas, jo tad zaļumi nezaudē košo krāsu un aromātu, bet auksts skābais krējumiņš patīkami konstrastē ar kūpošo, sulīgo tīteni.

Kaut iepriekš apcepti sīpoli un burkāni, nenoliedzami, piešķir kāpostu tīteņiem lielisku garšu un patīkamu krāsu, bet, ja tev nav laika un vēlēšanās īpaši nopūlēties, gatavojot mērci, tad gana labi tīteņi izdosies arī tad, ja sautēsi tos tomātu mērcē (sulā, atšķaidītā tomātu pastā u.tml.). Vari katla saturam pievienot arī uz rupjās rīves sarīvētu ķiploku vai sīpolu un pāris lauru lapas.

"Cāļa" foruma lietotāju praktiskie ieteikumi:

“Kāpostu tīteņus lieku gatavoties tajā ūdenī, kurā vārīju kāpostgalvu. Beigās pielieku sāli, tomātu mērci, skābo krējumu un mērce gatava. Citreiz sviestā apcepu sīpolus, tad pielieku sarīvētu burkānu un papriku.”

“Nekādu īpašu mērci negatavoju, bet lieku tīteņus sautēties, virsū lieku apceptus sīpolus un burkānus (ja nav laika cept, uzgriežu tāpat), pa virsu uzgriežu labi daudz tomātu, to visu pārleju ar krējumu, uzkaisu garšvielas un lieku cepeškrāsnī sautēties.”

“Es saldo krējumu sajaucu ar tomātu mērci (1:1) un, ja nepieciešams, beigās mērci “pastiepju” garāku ar ūdeni.”

“Apcepu sagrieztus sīpolus un sarīvētus burkānus, tad pārleju tos ar saldo krējumu, pievienoju zaļumus. Mērci pārleju kāpostu tīteņiem, kas salikti cepamtraukā, un lieku cepeškrāsnī. Ja vajag, pieleju vēl saldo krējumu, lai tīteņi ir pārsegti. Tomātu mērci nelieku, jo tā dod skābenu garšu, bet tas ir gaumes jautājums.”

“Kāpostus sautēju buljonā un saldajā krējumā. Pēc minūtēm 10-15 lieku klāt sarīvētus burkānus citādāk pārsautēsies. Uz beigām pieliku klāt ēdamkaroti skābā krējuma, jo esmu novērojusi, ka, krējumu ilgi karsējot, tas sadalās pārslās.”

Vai tīteņus var saldēt?

Foto: Shutterstock

Viedokļi par tīteņu saldēšanu atšķiras, Ir skaidrs, ka tos noteikti var saldēt, bet iesaku izmēģināt abus ieteiktos variantus, lai pārliecinātos, kurš tev šķiet piemērotāks.

Praktiski ieteikumi no “Cāļa” virtuves foruma:

“Vēl neapceptus tīteņus saliec folijā. Katrā folija sainītī liec tik daudz gabaliņu, cik jūs vienā ēdienreizē apēdīsiet. Kāpēc folijā? Jo kastītes, manuprāt, saldētavā aizņem pārāk daudz vietas."

“Mana iecienītākā pavārgrāmata iesaka vārītus kāpostus nesaldēt, bet nesen nepaklausīju un sasaldēju veselu sēriju ar tīteņiem. Phēēē... Pēc atsaldēšanas lapas bija dīvaini ūdeņaini-bezgaršīgi-stiegrainas. Grūti aprakstīt, bet pēc cepšanas vairs kāpostlapu ar dakšiņu nokniebt nevarēja. Nākamreiz noteikti mēģināšu saldēt jau ceptus.”

“Ja sasutinu pārāk daudz, ielieku saldētavā. Pēc uzsildīšanas garšo kā tikko gatavoti.”

Ja iedvesmojies gatavot, te atradīsi plašu kāpostu tīteņu recepšu kolekciju, tai skaitā arī "slinkos" tīteņus īpaši steidzīgajiem.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!