Foto: Shutterstock
Mēs visi zinām, ka ir lietas, kas perfekti sader kopā, – tomāti ar baziliku, lasis ar citronu, burkāni ar zaļajiem zirnīšiem. Šis saraksts varētu būt bezgalīgs, jo dzīves laikā, gatavojot un eksperimentējot arvien vairāk, mēs iemācāmies ideālas kombinācijas.

Tomēr teicamai garšai svarīgi ir kombinēt tādas sastāvdaļas, kas savstarpēji kontrastē. Ne velti rabarberi tik lieliski garšo saldajos ēdienos. Onegreenplanet.org apkopojuši dažas iepriekš maz dzirdētas kombinācijas, kuras pirmajā mirklī šķiet visai apšaubāmas, bet kas to būtu domājis, – kopā sader ideāli!

Olīvas un apelsīni

Foto: Shutterstock

Olīvas ierasti ir redzēt grieķu salātos, soļankā, vai vienkārši kā uzkodas uz galda. Taču der iespaidoties no Vidusjūras apkārtnes virtuvēm un sākt ēst tās kopā ar apelsīniem. Olīvu sāļums paspilgtinās saldos, gatavos apelsīnus, ļaujot garšas kārpiņām jūsmot.

Ņem lielas apelsīnu daiviņas, tumšās vai zaļās olīvas un pievieno klāt lapu salātus, rukolu, sīpolus un citas iecienītākās sastāvdaļas. Šādiem salātiem pat nebūs nepieciešama mērce, jo apelsīni ir tik sulīgi, ka bez tās mierīgi varēsi iztikt. Īpaši itāliskai garšai pievieno klāt arī fenheli.

Sīpoli un āboli

Foto: Shutterstock

Āboli un sīpoli ir gluži kā diena un nakts – tik atšķirīgi, ka tos vienā šķīvī likt liktos jocīgi. Taču tā vis nav! Protams, viens ir dārzenis, bet otrs auglis, taču, apvienojot abus pretstatus vienā ēdienā, tiks iegūta kombinācija, kura garšos ļoti labi.

Saldie āboli balansē ar sīpolu sīvumu. Šādu kombināciju noteikti pamēģini salātos vai rasolā. Siltajos dārzeņu ēdienos ābols iederēsies vēl jo labāk, bet ja vēlies ko pavisam vienkāršu, improvizē un pagatavo lapu salātus, kuros sīpolus un dārzeņus izvēlies kā galvenos komponentus, bet garšai pievieno kādu salātu mērci uz olīveļļas bāzes.

Ogas un balzāmetiķis

Foto: Shutterstock

Balzāmetiķis un tā sīrups noteikti ir viena no parocīgākajām salātu mērcēm, vai mērce, kuru pievienot grilētai gaļai. Kas pārsteidzoši, – balzamiko garšo fantastiski kopā ar ogām. Tumšais etiķis ne tikai vizuāli skaisti izskatās uzpilināts zemenēm, avenēm, ķiršiem un vīnogām, bet arī papildina ogu saldo garšu.

Pagatavo vienkāršu desertu, ņemot saldējuma bumbas, zemenes vai avenes, un tam visam pa virsu uzlej balzamiko koncentrēto mērci. Pārsteidz ēdājus ar šādu garšu kombināciju un viņi tev pateiksies, ka esi atklājis redzeslokam jaunu garšu buķeti.

Karijs un banāni

Foto: Shutterstock

Karijs ir tā garšviela, kas lieliski sader ar dažādiem rīsu un dārzeņu ēdieniem, ierasti izceļot to garšu. Bet to ir iespējams pievienot arī tādam auglim, kā banāns. Tā kā tie ir saldi, banāni lieliski balansē ar karija smaržu un izteikto garšu.

Iesākumā vari mēģināt banānu šķēlītes vienkārši apkaisīt ar kariju. Ja iegaršosies, pamēģini uzmeistarot gardu rīta putru, auzu pārslu putrai pa virsu liekot banāna šķēlītes, bet tās apkaisot ar cukuru. Nebaidies eksperimentēt arī ar siltajiem augļu salātiem, banānam un karijam klāt pievienojot arī mango un kokosriekstu skaidiņas, iegūstot pavisam eksotisku maltīti.

Bietes un šokolāde

Foto: Shutterstock

Šokolāde ir viena no grēcīgākajām un gardākajām lietām pasaulē. Kurš gan spēj atteikties no tortes vai glazūrkūciņas, kas pagatavotas ne tikai no šokolādes biskvīta, bet rotātas ar šokolādes glazūru. Bet viena lieta, kas perfekti sader ar šo sastāvdaļu, ir bietes.

Būdamas saldas, bietes lieliski iederas desertos un piešķir tiem patīkamu, dabīgu garšu. Tās ir arī pateicīgas no deserta pasniegšanas puses – tā kā bietas ir ļoti labs ēdiena krāsotājs, no tā gatavotās kūkas iegūs skaistu rozā nokrāsu. Nākamreiz, kad gatavosi kūku, pamēģini pievienot sablenderētas bietes, piemēram, sviesta vietā. Vai, gatavojot glazūrkūciņas, pagatavo šokolādes un biešu krēmu, kuru klāt pa virsu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!