Foto: Shutterstock
Ņemot vērā to, ka kartupeļi paši par sevi ir smagnējs produkts, vieglāku maltīšu cienītājiem iesakām aizstāt vārītos vai ceptos kartupeļus ar to biezputru. Ideālā kartupeļu biezputra ir pietiekami gaisīga un krēmīga, lai izkustu mutē. Kā panākt, lai tā tāda izdotos katru reizi?

Jāatceras gan, ka nevajag arī kartupeļu biezputru pārvērst par kaloriju bumbu ar kausēta sviesta un saldā krējuma palīdzību, jo tad nekāda vieglā maltīte nesanāks. Gaisīgumu un krēmīgumu var panākt arī ar citām metodēm. Liela nozīme ir gan kartupeļu šķirnei, gan dažiem nenovērtētiem soļiem gatavošanas procesā, tāpēc lūk, pieci padomi no portāla "Eating well" testa virtuves kulinārajiem ekspertiem!

Izvēlies piemērotākos kartupeļus

Nevienam nav noslēpums, ka veikalos un tirgos, kur nu vēl pašu dārzā, iespējams iegūt visdažādāko šķirņu kartupeļus. Taču tās visas pārsvarā iedalās trīs lielās kategorijās – gludie, ar cieti bagātīgie un universālie. Gatavojot kartupeļu biezputru/biezeni, vislabāk izvēlēties tādus, kas piemēroti gan zupām, gan salātiem, gan biezputrām (universālos), gan tādus, kuros ir pavairāk cietes. Vārīšanas laikā, šie kartupeļi kļūs mīkstāki, bet pēc tam labāk šķīdīs, kad vajadzēs tos samīcīt.

Kartupeļu biezputru pasniedz uzreiz

Saprotams, ka visgardākā kartupeļu biezputra ir uzreiz pēc pagatavošanas. Tāpēc neļauj tai pārāk ilgi atrasties katliņā, bet pasniedz uzreiz pēc pagatavošanas. Bet, ja gatavo maltīti viesiem laicīgi un vēlies biezputru uzsildīt vēlreiz, tad labāk to dari ūdens peldē. Tādā veidā izvairīsies no tā, ka kartupeļi piedeg katla dibenam. Turklāt, biezputra nebūs regulāri jāapmaisa un tā nekļūs "gumijota".

Ņem talkā pareizo instrumentu biezeņa gatavošanai

Pat ja biezputras gatavošanai izvēlēti ideālie kartupeļi, to vari sabojāt pārlieku tos pārmīcot. Tas noved pie tā, ka kartupeļu biezputra sakrītas, ir ar kunkuļiem un nav vis tik krēmīga, kā gribētos. Šim darbiņam noderēs gan vecā labā kartupeļu stampiņa, gan īpaša kartupeļu spiede, kas izskatās pēc lielākas ķiplokspiedes versijas. Galvenais – nepārmaisīt, citādi kartupeļos esošā ciete padarīs biezputru par lipīgu masu.

Nepārvāri kartupeļus

Pacenties, lai kartupeļi nebūtu vārīti pārāk īsu laiku un otrādi – nevārītos pārāk ilgi. Ja kartupeļi būs negatavi, biezputrā būs nevēlami un cieti to gabaliņi. Bet, ja kartupeļus pārvārīsi, tie pārlieku izšķīdīs un veidos nevis biezputras, bet gan zupas konsistenci. Perfekti izvārītam kartupelim jābūt mīkstam, bet tam nav jājūk laukā.

Ja vēlies krēmīgu biezputru – kartupeļus tvaicē

Krēmīgu kartupeļu biezputru palīdzēs pagatavot nevis krējums, sviests vai piens, bet gan to gatavošanas tehnika. Viens no veidiem, ko vērts izmēģināt, ir tvaicēšana – tā saglabā kartupeļus pietiekami mitrus, kas noved pie tā, ka kartupeļu biezputra būs viendabīga. Ja mājās nav tvaicējamā katla, bez tā var iztikt. Vienkārši salej katliņā ūdeni, uzliec katlam virsū atbilstoša izmēra caurduri, bet tajā saber kartupeļu gabaliņus, un ļauj tvaikam visu paveikt. Galvenais, lai kartupeļi būtu vienāda izmēra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!