Foto: Shutterstock

Risoto ir viens no skaistākajiem un gardākajiem itāļu ēdieniem, kādu vien var nobaudīt. Tas tāpēc, ka to var pagatavot visdažādākajās variācijās, pievienojot rīsiem ne vien dažādu veidu buljonus, bet arī dārzeņus, gaļu, garšaugus, un pat augļus, ja kādam tā labpatīk.

Risoto pamata sastāvdaļa ir kvalitatīvi rīsi, tāpēc, mācoties no itāļiem, vislabākie šī ēdiena pagatavošanai ir Arborio rīsi. Vēl, ja paveicas un veikala plauktā vari atrast, nesmādē arī "Vialone nano" rīsus, kā arī "Carnaroli" un "Maratelli". Īsie baltie rīsi, kuri ir vienlaikus maigi un kraukšķīgi, ir risoto burvības atslēga. Krēmīgumu risoto piešķir paši rīsi – to sastāvā ir amilopektīns, šķīstoša ciete, kas vārīšanas laikā rīsus nesausina.

Pirmā lieta, kas jāievēro – rīsus pirms to vārīšanas, nedaudz apcepina turpat katliņā kopā ar eļļu, liellopa kaula smadzenēm, kas smalki sakapātas, kā arī sīpoliem vai ķiplokiem.

Otrā lieta – rīsiem pakāpeniski pievieno karstu buljonu, tā, lai tas kūpētu, bet nebūtu verdošs. Tāpat, vārot rīsus, uzmana, lai plīts uguns būtu mērena. Izteiktākai garšai pievieno arī šļuku vīna. Buljonu pievieno vismaz trīs piegājienos.

Pats svarīgākais risoto gatavošanas posms – maisīšana. Atšķirībā no vienkāršas rīsu izvārīšanas, gatavojot risoto, tie ir regulāri jāmaisa. Tas palīdzēs rīsiem vienmērīgāk piebriest, kā arī uzturēt ēdienā mitrumu. Risoto vāra aptuveni 20 minūtes, reizēm pat nedaudz ilgāk.

Vērā ņemams ieteikums, kā vienmēr, ir rūpīga sekošana līdzi receptei! Risoto garšīgāku padarīs arī tajā izkausēts siers, tāpēc uzreiz pēc pagatavošanas rīsos iemaisi sarīvētu Parmezāna vai kādu citu cieto sieru.

Bet dārzeņus, sēnes vai gaļu, kā arī garšaugus, ēdienam pievieno pāris minūtes, pirms tas ir gatavs. Gaļu apcep vai izsautē paralēli rīsu vārīšanai. Reizēs, kad risoto izvārīts tā pavairāk, un to grasies ēst arī nākamajā dienā, neaprobežojies ar tā uzsildīšanu mikroviļņu krāsnī. Itāļiem ir īpaša recepte risoto "nākamajā dienā", kuru savulaik temperamentīgie dienvidnieki baudījuši pēc teātra apmeklējuma – iepriekšējā dienā gatavotu risoto uzsilda katliņā, pievienojot vēl dažas ēdamkarotes sviesta un sarīvētu sieru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!