Foto: Shutterstock

Garneles ir viena no gardākajām jūras veltēm, ko veiksmīgi iekļaut ne vien svētku ēdienkartē, bet arī ikdienas maltītē. Tā kā siltajā laikā iecienīti ir svaigie lapu salāti, vārītas vai ceptas garneles būs lielisks papildinājums, kas lutinās garšu kārpiņas. Lūk, viedi padomi, kā parūpēties, lai garneles būtu izceptas perfekti!

Pirms maltītei izvēlies garneles, pārliecinies, lai tās būtu labas kvalitātes. Saldētām garnelēm jābūt dabiskas krāsas un iepakojumā nevajadzētu būt daudz ledus kristāliem. Bet svaigajām garnelēm jābūt ar vieglu jūras aromātu, bez acīmredzamām vēnām un plankumiem.

Tas ir vispārzināms likums, ka garneļu pagatavošanai nepieciešams pavisam īss laiks – vien dažas minūtes, lai tās būtu perfekti rozā un maigas. Pārāk ilgi ceptas garneles kļūs sīkstas un būs nebaudāmas. Kā zināt, ka garneles ir gatavas? Pavēro, kā tās izskatās pannā – ja garneles ieliekušās un izskatās pēc skaista "C" burta, ir viegli rozā, tad tās ir ideāli apceptas. Bet, ja garneles ir sarāvušās un atgādina apaļu "O" burtu, tad tās jau būs pārceptas un sīkstas.

Tā kā alternatīvais kalendārs vēsta, ka 10. maijs ir Garneļu diena – palutini sevi ar kādu garneļu recepti no "Tasty" krājumiem!

Pikantās garneles salātiem vai rīsiem

Foto: Shutterstock

Pikantas un kraukšķīgas garneles ēšanai tāpat vai kopā ar salātiem vai kādu citu piedevu, piemēram, rīsiem. Sātīgā un asā piedeva būs gatava vien dažu minūšu laikā.

Lasīt vairāk

Makaronu sacepums ar lasi, garnelēm un zaļajiem zirnīšiem

Foto: Privātais arhīvs

"Laikam jau visvienkāršāk ir kaut ko pagatavot, par pamatu izmantojot makaronus," norāda receptes autors Aivars. Šī recepte piedalās Tasty.lv "Ātro vakariņu" konkursā.

Lasīt vairāk

Rīvmaizē ceptas garneles ar rīsiem un karija mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda un sildoša maltīte pusdienām vai vakariņām. Aromātiskie basmati rīsi ar dārzeņu karija mērci un kraukšķīgām garnelēm.

Lasīt vairāk

Kārtainie garneļu salāti glāzītē

Foto: DELFI

Salātu pasniegšana glāzītēs ir lieliska alternatīva reizēs, kad gaidāmi ciemiņi un nav ne jausmas, cik daudz salātus gatavot. Tik cik cilvēku, tik arī glāzītes, turklāt šādi pasniegti, tie izskatās daudz interesantāk, nekā vienā bļodā samaisīti, vienīgā bēda - pēc papildporcijas gan nevarēs pajautāt.

Lasīt vairāk

Garneļu aukstā zupa

Foto: Shutterstock

Garneļu aukstā zupa - smalkai pusdienu maltītei.

Lasīt vairāk

Garneļu iesmiņi ar mārrutku majonēzi

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda un veikli pagatavojama uzkoda, kuru baudīt tāpat ar mērcīti vai pasniegt kopā ar salātiem. Garnelēm īpašu garšu un spirgtumu piešķirs marinādē esošā laima sula, bet pikantumu – mārrutku mērcīte.

Lasīt vairāk

Garneles kraukšķīgās kokosriekstu skaidiņās

Foto: Shutterstock

Ļoti kārdinoša un garda uzkodiņa, kas neatstās vienaldzīgu nevienu ēdāju. Viesībās to var izmantot kā starteri, pasniedzot ar aukstu, sausu dzirkstošo vīnu.

Lasīt vairāk

Garneļu un kukurūzas plācenīši

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Mājīga uzkoda nelielām viesībām un ģimenes svētkiem. Garneļu plācenīši saderēsies ar jebkādiem augļu salātiem vai salsām.

Lasīt vairāk

Garneles alus kausā un kokteiļu mērce

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gardās tīģergarneles ar paša gatavotu kokteiļu mērci – klasiska garšu kombinācija reizēm, kad ir vēlme našķoties ar ko ekskluzīvāku par čipsiem. Pasniedz garneles lielā alus kausā – tas ne tikai kalpos kā labs dekors, bet arī padarīs trauka padošanu ēdājiem ērtāku.

Lasīt vairāk

Garneļu sviests ēšanai ar grauzdiņiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gards smēriņš, kuru ziest uz apgrauzdētām maizītēm – tā pagatavošanai nepieciešams vien sviests, garneles un garšvielas. Garšos labi kā brokastīs, tā citās maltītēs, piemēram, pie karstas krēmzupas bļodiņas.

Lasīt vairāk

Spageti ar garnelēm ķiploku sviesta mērcē

Foto: Publicitātes foto

Receptē garneles ir goda vietā. Tās kombinē ar ķiploku un nedaudz brūninātu sviestu, kas piešķir mērcei riekstaini tīkamu garšu. Recepti piedāvā bloga "Lindas Virtuve" autore Linda Tellgrena.

Lasīt vairāk

Zaļumu salāti ar bulguru, ceptām garnelēm un avokado

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Svaiguma dvesma pusdienu šķīvī – garšīgi un zaļumiem bagātīgi salāti ar pētersīļiem, dillēm un lociņiem. Izteiktākai garšai klāt pievienotas arī sulīgās un lielās, violetās olīvas. Taču maltītes zvaigznes ir avokado un apceptās garneles.

Lasīt vairāk

Sviestā ceptas garneles

Foto: Shutterstock

Burvīga un garda uzkoda nelielām viesībām, kuru turklāt var pagatavot ļoti īsā laika sprīdī. Garneles uz iesmiņiem sadur jau pirms cepšanas, tās būs vieglāk visas reizē apgriezt un būs arī ērti pasniegt. Garneles uz iesmiņiem var vērt arī pēc cepšanas.

Lasīt vairāk

Siltie garneļu salāti ar fetas sieru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Burvīgi salāti ēšanai dienas vidū, tie remdēs izsalkumu un ļaus turpināt iesāktos darbus. Salāti būs piemēroti arī kā uzkoda nelielās viesībās.

Lasīt vairāk

Ceptas garneles ar granātābolu salsu

Foto: Shutterstock

Ļoti garda tīģergarneļu uzkoda ar asumiņu. Piemērota nelielām viesībām vai īpašam vakaram. Garneles vispirms 30 minūtes marinē. Tikmēr sagatavo salsu. Garnelēm jābūt jēlām, termiski neapstrādātām.

Lasīt vairāk

Neparasti gardie garneļu, vīnogu un ananasu salāti

Foto: Aija Lietiņa

Pavisam neparasta salātu recepte, kuru iesaka MansDraugs.lv redaktore Aija Lietiņa. Nododam to vērtējumam un izmēģināšanai arī jums!

Lasīt vairāk

Garnelītes ķiplokos

Foto: Shutterstock

Garnelītes ķiplokos - kad īpaši gribas kādu palutināt.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!