Foto: Shutterstock
Lielo sāļo un saldo pīrāgu pamatu pamats ir kraukšķīga mīklas pamatne, bez kura šis ēdiens it nemaz nebūtu pilnīgs. Taču arī ideālās lielo pīrāgu mīklas pagatavošana ir sava veida māksla, ko vērts apgūt. Kas īsti jāievēro, gatavojot vienkāršo, pārslaino pīrāgu mīklu?

Izrādās, visa sāls slēpjas tajā, ka sastāvdaļām jābūt pēc iespējas aukstākām – tāpat kā tas ir ar kārtainās mīklas gatavošanu. Turklāt rezultāts būs daudz labāks, ja mīklu gatavosi ar rokām, nevis virtuves kombainā. Tas skaidrojams ar to, ka sviests kombainā daudz ātrāk uzsilst nekā tad, ja tas tiek miltos iespaidīts ar rokām vai kādu metāla mīklas jaucējrīku, skaidro grāmatas "Ēdiena gatavošana. Veidi & piederumi" autori.

Vienam pīrāgam pietiks ar 220 gramiem miltu, 125 gramiem ļoti auksta sviesta un četrām ēdamkarotēm ļoti, ļoti ledaina ūdens. Mīklu papildini, miltos iemaisot kādu drusku cukura un šķipsnu sāls. Sāc ar to, ka bļodā saber sausās sastāvdaļas, bet auksto sviestu sagriez aptuveni divus centimetrus lielos kubiņos. Tad sviesta kubiņus saber miltos un apviļā, lai katrs kubiņš būtu aplipis. Un nu pacietīgākais un žiglākais darbiņš – ar diviem nažiem sparīgi iekapā sviestu miltos, līdz veidojas lielas drupačas.

Tas, kas liks mīklai kļūt kārtainai, būs tieši drupačas. Kad tās sanākušas, pa vienai pievieno aukstā ūdens ēdamkarotes, turpinot mīklu viegli jaukt ar dakšiņu. Ja liekas, ka mīkla joprojām ir pārāk drupačaina, tad var pievienot kādu papildu ēdamkaroti ar auksto ūdeni.

Rādītājs tam, ka mīkla gatava – tā savelsies rupjā masā. Tad atliks mīklu vien savelt lielā pikā. Taču nevajag to darīt pārāk ilgi – ja mīklu jauksi pārāk ilgi, tā sasils un neizcepsies cieta un plākšņaina. Samīcīto mīklu ievīsti pārtikas plēvē un saspied plakanā ripā. Pēc tam glabā ledusskapī vismaz nakti. Kad grasies cept pīrāgu, vienkārši izrullē mīklu vajadzīgajā formā un ieklāj traukā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!