Foto: Shutterstock
Tumīga, silta un aromātiska soļanka ir īstens veselības eliksīrs, ko pagatavot pirmdienā un baudīt vismaz trīs nākamās dienas, lai atveldzētu miesu un garu pēc lustīgas nedēļas nogales. Pēcsvētku noskaņās atklāsim knifus, kas jāņem vērā, lai mājas gatavotas soļankas garša pat pārspētu tavas lielās cerības.

Kad pēc svētkiem ledusskapja plauktos ir "aizķērušās" pāris cepeša šķēles, pusizēsta sālīto gurķu burciņa un kečups vai tomātu mērce, ko vēl nav paspēts izlietot, ir īstais brīdis veikt lielo ledusskapja "tīrīšanu" un izmantot visus šos labumus, pagatavojot lielu toveri ar kreptīgu soļanku.

Vārot soļanku, pamatu pamats ir aromātisks, piesātināts bulons. Buljona gatavošanai vari izmantot dažāda veida gaļu, vien atceroties principu, ka gaļa jāpārlej ar aukstu ūdeni nevis jāliek verdošā, un vārīšanās sākumā uzmanīgi jānoputo, lai buljons nekļūtu nepievilcīgi duļķains. Lai nenomāktu soļankas garšu buķeti un zupa nekļūtu rūgtena, lauru lapu izņem no buljona uzreiz, kolīdz tas ir gatavs.

  • Noderīgus padomus, kā pareizi vārāms buljons, sniedzām šajā rakstā.

Jau iepriekš atklājām leģendārās zupas vēsturi (rakstu atradīsi, lūk, te), bet, lasot tālāk, uzzināsi, kas ir soļankas "brezs", un kā pareizi izvēlēties un sagatavot pārējos produktus, lai soļanka izdotos izcili garda.

Kādu gaļu izvēlēties soļankai

Foto: Shutterstock

Mēdz teikt, ka īstenu soļanku nav iespējams pagatavot bez vismaz piecu veidu gaļas produktiem (var arī vairāk). Tālu no taisnības tas nav, jo soļankā tiešām tiek novārīti dažādi gaļas produkti. Taču vistuvāk īstenai soļankai būs tāda zupa, kurā būs nieres – teļa vai liellopa, bet var izvēlēties arī cūkas vai jēra nieres, kas būs maigākas. Tieši vārītu nieru specifiskā garša ir tā, kas piešķir tikai soļankai raksturīgo buķeti.

  • Kā pareizi sagatavot un novārīt nieres, atklājām šajā rakstā

Ja nieru specifiskā piegarša tev nav pa prātam, tad aizstāj šo subproduktu ar vārītām vai ceptām vistu sirdīm, kas pieškirs soļankai raksturīgo struktūru, neliekot zīlēt to, kāda būs garša, Soļankas buljonam nepieciešami arī liellopa (var izmantot arī cūkas vai vistas) kauliņi ar gaļu (vismaz 500 grami), gaļa (aptuveni 500 grami), žāvēta krūtiņa un cīsiņi – tātad, viss, ko vien var atrast ledusskapī.

Lai atbrīvotos no nevajadzīgiem taukiem, soļankai pievienojamos nevārītās gaļas gabaliņus iepriekš noteikti apcep pannā. Pirms pievienošanas zupai liekos taukus nolej.

Kādus gurķus izvēlēties soļankai

Foto: Shutterstock

Līdzās vairāku veidu gaļai, viena no svarīgākajām soļankas sastāvdaļām ir gurķi. Daudzi iet vieglāko ceļu, izvēloties marinētus gurķus burkā, bet, ja reiz gribi baudīt patiešām gardu zupiņu, pieliec nedaudz pūļu, lai tirgū atrastu gardākos skābētos gurķus (tos var izzvejot arī no daudzos lielveikalos atrodamajiem koka toverīšiem). Skābēti gurķi ir "dzīvs" produkts, kas atrodas rūgšanas procesā, piešķirot autentiskai soļankai raksturīgo garšu. Pērkot gurķīšus, palūdz, lai maisiņā vai burkā ielej ari kādu kausu sālījuma, ko pievienot zupas buljonam. Pieredzējušas saimnieces portālā "Edimdoma" iesaka skābētos gurķus, kam patrāpījusies biezāka miziņa, iepriekš nomizot.

Gurķus, gaļu, kartupeļus un pārējās soļankai pievienojamās sastāvdaļas vajadzētu smalcināt ar tādu aprēķinu, lai zupa būtu ērti ēdama un gabaliņi ietilptu karotē. Visbiežāk visi produkti tiek griezti vienāda izmēra salmiņos vai kubiņos.

Kas ir soļankas 'brezs' un kā to gatavot

Foto: Shutterstock

Lai soļanka iegūtu pareizo konsistenci un izcilas garšas īpašības, paralēli buljonam jāsagatavo zupas pamats jeb "brezs" (krievu val. "брез"). Tas tiek gatavots no sīpoliem, gurķiem un tomātiem vai tomātu pastas, pievienojot arī nedaudz cukura, tas garšu līdzsvaram, un kādu kausiņu buljona.

Lai pagatavotu "brezu", iesākumā uzkarsētā eļļā pannā apcep sasmalcinātus sīpolus, tad pievieno sasmalcinātus gurķus, tomātu pastu vai tomātu biezeni un turpina cept vēl 10 minūtes. Tad ievieto pannu līdz 140 grādiem sakarsētā krāsnī un turpina sutināt vēl aptuveni stundu, līdz masa ir kļuvusi bieza un tumīga. Pa to laiku jau būs gatavs arī zupas buljons.

Buljonu nokās, lej atpakaļ katlā. Gaļu atdali no kauliņiem, sasmalcini un arī ber katlā. Tad pievieno kartupeļus un pavāri kādas piecas minūtes, līdz kartupeļi kļuvuši nedaudz mīkstāki. Nu atliek vien pievienot katla saturam "brezu" un apceptos gaļas gabaliņus, kam nolieti tauki, un uz lēnas uguns vārīt vēl kādu brīdi, līdz tupeņi ir mīksti.

Olīvas, kaperi un citas soļankas piedevas

Foto: Shutterstock

Līdzās ierastajām olīvām nebaidies soļankai pievienot saujiņu kaperu. Mazos kaperus vari pievienot bez smalcināšanas, bet lielos labāk sagriez ripiņās. Un pielej zupai arī kādu šļuciņu kaperu marinādes, jo šādi soļanka kļūs vēl gardāka.

Kaperus un olīvas pievieno zupai dažas minūtes pirms vārīšanas beigām, jo šīs sastāvdaļas nevajadzētu pārvārīt, lai tās nezaudētu savu garšu, izskatu un konsistenci.

Plānas citrona šķēlītes zupai pievieno vien tad, kad tā jau salieta šķīvjos. Citrons piešķirs zupai gan patīkami atsvaidzinošu garšas noti, gan patīkamu aromātu un vieglu skābumiņu.

Diļļu un pētersīļu kātus pievieno soļankai, gatavojot zupas buljonu, savukārt atdalītās lapiņas sīki sakapā un ber tieši zupas šķīvī, lai tie vāroties nezaudētu savu svaigo aromātu un koši zaļo krāsu.

Nesteidzies soļankai pievienot sāli. Kad zupa gatava, noteikti pagaršo to, pirms sniedzies pēc sālstrauciņa, jo gan gurķīši, gan vairākas citas sastāvdaļas jau ir gana sāļas.

Un nepiemirsti pirms baudīšanas soļanku aizdarīt ar krietnu karoti vēsa skābā krējuma.

Lai apgūto soļankas teoriju izmēģinātu praksē, smelies iedvesmu "Tasty" recepšu krājumā, kur atradīsi soļankas recepšu variācijas dažādām gaumēm, kā arī, protams, zupas ātrās versijas īpaši steidzīgajiem.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!