Foto: Shutterstock
Domājot par pusdienām un vakariņām, mēs biežāk plānojam, kādu gaļu vai zivi, vai mērci gatavot, nekā pārdomājam, ar ko pasniegt pamatēdienu. Esam ļoti iecienījuši kartupeļus visdažādākos veidos, bet kā piedevu izmantojam arī griķus, rīsus un makaronus. Reizēm esam steidzīgi un izsalkuši - steiks un zivs ir gatavi dažās minūtēs, kā arī ledusskapī noglabāta gaļas mērce sasils minūšu laikā, tādēļ šādās reizēs mēs vēlamies arī piedevas, kas būtu gatavas dažās minūtēs.

Piedāvājam piecas ātri un viegli pagatavojamas alternatīvas kartupeļiem un rīsiem, piecas piedevas, kas saderēsies ar jebkuru gaļas vai zivju ēdienu, ar jebkuru mērci. Šīs vieglās piedevas var pasniegt pat ar gaisīgajiem suflē, pagatavojot gardu vakara ēdienu vien dažās minūtēs.

Kuskuss

Kuskuss
ir viena no brīnumpiedevām. Tā izvēlei par labu liecina trīs iemesli: rekordīss gatavošanas laiks - būs vajadzīgas tieši tik minūtes, līdz uzvārās tējaknna ar ūdeni un tas laiks, kamēr uz galda saliek šķīvjus; tas sader ar jebkura veida gaļu, dārzeņiem, sieru, garšvielām; tas ir garšīgs karsts, silts un pat auksts, tādēļ savā plauktiņā līdz ar rīsiem un griķiem glabā arī kuskusu.

Sutināti spināti un citi zaļumi

Silti sagatavoti
spināti
, līdzīgi kā kuskuss, būs gatavi dažās minūtēs. Spinātus var aizstāt arī ar lapu kāposta zaļumiem (keila kāpostiem). Spināti lieliski saderas ar ķiplokiem, sīpoliem, lokiem, jebkuriem zaļajiem garšaugiem, riekstiem, ogām un graudiem. Ir tikai jārēķinās, ka plaucējot vai uz pannas sakarsējot spinātus, to apjoms spēcīgi saplaks. Spinātus var pasniegt kā siltos salātus, iejaucot krēmīgā mērcē.

Ķirštomātiņi

Burvīgs akcents jebkuriem zaļajiem salātiem, bet ne tikai - tos var pasniegt vienus pašus ar eļļas un etiķa mērci, ar pesto, ar rīvētu sieru, ar sīpoliem un
ķiplokiem
, tos var viegli apcept un sajaukt arī ar dažādiem jau novārītiem graudiem (ja tādi noglabāti ledusskapī), ar kuskusu, ar plaucētiem spinātiem. Šo tomātiņu lielā priekšrocība ir tā, ka to garša ir piesātināta gan vasarā tomātu sezonā, gan ziemā, un tie glīti saglabā savu formu.

Kāpostu salāti

Atšķirībā no
ķirštomātiņu
salātiem
kāpostu
salāti būs pamatīgāki, bet pagatavojami tikpat ātri, turklāt tie ir pieejami jebkurā sezonā. Tie lieliski saderas ar dažādiem garšaugiem un zaļumiem, ar svaigiem
burkāniem
un bietēm, ar sēkliņām un žāvētiem augļiem.

Brokoļi

Vēl viens dārzenis, kas pieejams jebkurā sezonā.
Brokoļi
būs burvīgs pamats jebkuriem siltajiem salātiem. Tvaikos tie būs gatavi dažās minūtēs, kā arī tos var apsutināt pannā nelielā olīveļļas daudzumā. Tie lieliski saderēsies ar dažādām mērcēm un jebkurām termiski apstrādātām papildu piedevām - ķiplokiem, sīpoliem, ķirštomātiņiem, spinātiem, lapu kāpostiem, burkāniem, kabacīšiem un pupiņām.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!