Pavasarim piestāv svaigi un kraukšķīgi salāti. Lai tie nebūtu garlaicīgi, iemācies pagatavot piecas vienkāršas, bet izsmalcināti gardas un neierastas piedevas un mērces, kas būtiski uzlabos salātu garšu, neiecērtot robu budžetā.

Reducēts balzametiķis

Tas ir vienkāršāk, nekā izklausās. Lej balzametiķi nelielā katliņā, uzvāri un uz nelielas liesmas turpini tvaicēt (reducēt) aptuveni 20 minūtes, līdz novārās liekais šķidrums un balzametiķis sāk sabiezēt.

Nogriez uguni. Atdzesē mērci un izmanto salātu aizdarīšanai.

Grauzdiņi

Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.

Sagriez vakardienas vai aizvakardienas baltmaizi nelielos gabaliņos. Liec to uz cepamās plāts, pārslaki ar olīveļļu, pārkaisi ar sāli, pipariem, samaisi un liec krāsnī uz 5-7 minūtēm. Tad apgriez grauzdiņus un turpini cept vēl 5-6 minūtes.

Atdzesē un pasniedz ar svaigiem zaļajiem salātiem.

Garšaugu eļļa

Sagatavo jebkādus svaigos garšaugus pēc izvēles (baziliku, oregano, timiānu, rozmarīnu, salviju u.c.). Vari izmantot gan viena veida garšaugus, gan to maisījumu. Saberzē garšaugus ar pirkstu galiem, lai "atmodinātu" to aromātu

Ktliņā lej olīveļļu un uzkarsē to uz nelielas uguns. Liec eļļa garšaugus, nogriez uguni un atdzesē eļļu.

Izņem garšaugus no katliņa un liec tos pudelē, karafē vai citā traukā, kurā uzglabāsi eļļu. Pārlej garšaugus ar eļļu no katliņa.

Šādi sagatavotu eļļu vari izmantot gan salātu, gan dažādu citu ēdienu garšas uzlabošanai, vai arī baudīt to, vienkārši pamērcējot eļļā svaigi ceptu maizi.

Grauzdētas pistācijas

Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.

Lobītus pistāciju kodolus vienā kārtā ber uz cepamās plāts un liec krāsnī uz aptuveni 7 minūtēm.

Izņem no krāsns, atdzesē un izmanto salātu garšas bagātināšanai.

Vinegreta mērce

Nomizo un sakapā pāris ķiploka daiviņas, liec aizvākojamā burciņā, pievieno 1/2 tējkaroti Dižonas sinepju, trīs ēdamkarotes baltvīna etiķa, 120ml olīveļļas, 1/4 tējkaroti sāls un 1/4 tējkaroti svaigi maltu melno piparu.

Aizvāko burciņu, pakrati to kādu laiku, līdz izveidojas emulsijas konsistences mērce. Pirms pasniegšanas pārlej mērci salātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!