Foto: Shutterstock
Ja cūkgaļu sagatavo pareizi, tā ir ļoti garšīga, maiga, sulīga un aromātiska. Daudziem tā ir viens no iecienītākajiem gaļas veidiem. Tomēr ir dažas vispārējas kļūdas, kas var iznīcināt pat vismīkstāko gaļas gabaliņu. Kādas tās ir?

Gaļas izcirtuma īpatnību nepārzināšana


Cūkgaļa
ir ļoti dažāda. Atkarībā no tā, kāds ir izcirtums, mainās gaļas sagatavošanas veids. Ja tu izvēlēsies nepiemērotu apstrādes veidu, gaļa nesniegs baudījumu. Daži cūkgaļas gabali ir mīksti un sulīgi, un tie ir pagatavojami ļoti ātri, citi gabali ir sausāki, muskuļu šķiedras stingrākas, līdz ar to šāda gaļa jāgatavo lēnām, ilgi un zemās temperatūrās.

Gaļa pirms gatavošanas netiek apstrādāta ar sāli un garšvielām


Cūkgaļa, ja tā netiek pietiekami apstrādāta ar sāli un garšvielām, garšo samērā plakani un neizteiksmīgi. Tieši sāls atmodina cūkgaļas dabīgo garšu un aromātu. Gaļa izcepsies daudz gardāka un sulīgāka, ja to apstrādāsi ar sāli un garšvielām un atstāsi kaut vai 30 minūtes marinēties.

Izšķir divus veidus, kā sagatavot gaļu pirms cepšanas: gaļu vienkārši apber ar sāli un garšvielām un ļauj tai mirkli marinēties, vai sajauc slapjo marinādi, sāli un garšvielas sajaucot ar ūdeni, pēc tam iemērc gaļu marinādē un atstāj to vismaz uz 30 minūtēm.

Gaļu cep uzreiz pēc izņemšanas no ledusskapja


Ja aukstu gaļu izņem no ledusskapja un uzreiz liek uz karstas pannas vai karstā cepeškrāsnī, tad, visticamākais, no ārpuses gaļa būs pārcepta, bet iekšpusē tā nebūs pietiekami caursilusi.

Gardu ēdienu nevar iegūt, ja nopērk tikai kvalitatīvu gaļas gabaliņu. Par to ir atbilstoši jāparūpējas. Gaļa jāizņem no ledusskapja 15 - 30 minūtes pirms cepšanas. Gaļas gabaliņš, kas sasniedzis istabas temperatūru, cepsies daudz vienmērīgāk.

Gaļas pārcepšana vai nepietiekama termiskā apstrāde


Pārcepta cūkgaļa ir sausa, grūti saēdama, neizteiksmīga un garlaicīga. Nepietiekami izcepta cūkgaļa var apdraudēt ēdāju veselību, kas nav nekas jauks.

Gaļu pēc cepšanas uzreiz liek galdā


Tas ir tik vilinoši mesties virsū tikko ceptai un smaržīgai gaļai, tomēr pacietība atmaksāsies, ja gaļai ļausi mirkli atpūsties. Gaļas sulas šajā brīdī sasūksies atpakaļ šķiedrās un gaļas gabaliņš kļūs daudz sulīgāks un mīkstāks. Kamēr gaļa atpūšas, apsedz to ar foliju, lai neatdziest. Cūkgaļai pietiks ar 5 minūtēm miera, tad to var celt galdā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!