Foto: Shutterstock
Pavasaris pavisam noteikti ir zaļumu baudīšanas laiks – pirmās salātlapas tiek kāri notiesātas salātos ar dārzeņiem un citām piedevām. Bet, tā kā raženais laiks vēl ir tikai priekšā, uz šķīvja tiek agrākās šķirnes. Kuriem lapu salātiem vērts pievērst uzmanību sezonas sākumā?

Protams, klasiska izvēle ir parastie lapu salāti, tomēr bez tiem ir vēl saujiņa tādu, kas nu jau pieejami no vietējo audzētāju saimniecībām diezgan plašā klāstā. Lūk, piecas lapiņas, kas papildinās salātus!

Rukola

Foto: Shutterstock

Ikviens, kurš ir ēdis rukolu, zina, ka tām ir visai asa un riekstaina garša. Tā kā rukola aug diezgan ātri, arī šīs lapiņas ir baudāmas jau maijā, jo siltumnīcās skaisti kuplo laikus. Rukola nu jau kļuvusi visai populāra arī pie mums un daudzi steidz izmantot šīs lapiņas ne tikai svaigajos salātos, bet arī citos ēdienos.

Salātos rukolu vēlams sajaukt ar citiem lapu salātiem, jo to izteiktā garša ir ļoti spēcīga. Rukolai piestāvēs eļļas un etiķa salātu mērces. To var pievienot arī picai mirkli pirms izņemšanas no krāsns vai iemaisīt karstā risoto vai kādā citā graudaugu maltītē.

Par to, kas rukolā vērtīgs, vairāk lasi šeit!

Biešu lapiņas

Foto: Shutterstock

Jaunās biešu lapiņas ir īstens kulinārais dārgums – tās ne tikai garšo lieliski salātos, bet arī izskatās dzīvespriecīgi un skaisti ar savu karmīnsarkano dzīslojumu. Ja iespējams – iesakām nogaršot arī dzelteno biešu lapiņas. Biešu lapiņas jābauda, kamēr tās vēl nelielas, jo tad tām ir izteiktāka garša un kraukšķīgāka tekstūra, kas mazliet atgādina kale kāpostus.

Salātos tās izmanto kā jebkuras citas salātlapas, tomēr nevajadzētu pārcensties ar to daudzumu. Kombinē ar rukolu, spinātiem, parastajiem lapu salātiem. Tāpat biešu lapiņas garšos lieliski, iemaisītas karstos makaronos, kas sajaukti ar sarīvētu sieru.

Vairāk par biešu lapiņām lasi šeit.

Spināti

Foto: Shutterstock

Spinātus ierasts visa gada garumā pirkt lielveikalos, skaistās kastītēs, kas atvestas no kādas siltākas valsts, piemēram, Itālijas. Tomēr šos gardos lapu salātus audzē arī vietējie ražotāji, tāpēc pavasara sezonā spinātus ir vērts meklēt tirgū un veikalu stendos, kur atrodama Latvijas produkcija. Spināti tieši šobrīd būs visgardākie, jo nebūs pārauguši.

Spinātus varam pievienot ne vien svaigajiem salātiem, bet arī dažādiem pankūku pildījumiem, sacepumiem un pat siltajām mērcēm ar saldo krējumu. Spināti ir ļoti labs dzelzs un kalcija avots, tāpēc tie ir viens no produktiem, ko sablendēt smūtijos.

Vairāk par to, kā izvēlēties labākos spinātus un tos uzglabāt, lasi šeit.

Romiešu salāti

Foto: Shutterstock

Arī romiešu salāti ir vieni no agrajām veltēm, ko baudīt pavasarī. Vasarā ierasts ēst lielās romiešu salātu buntes, tomēr pavasarī tie ir patīkami nelieli, tāpēc atsevišķās salātu galviņas var sadalīt pa porcijām. Izskata ziņā tie ir vislīdzīgākie parastajiem lapu salātiem.

Tomēr garšas ziņā tie ir intensīvāki, bet to tekstūra ir krietni vien kraukšķīgāka. Romiešu salāti ir svarīga sastāvdaļa, ja tiek gatavoti Cēzara salāti. Bet to lapas var kalpot par atraktīvu salātu bļodiņu, ja tajā sapilda sakapātus dārzeņus, kas pārlieta ar mērcīti.

Kressalāti

Foto: Shutterstock

Pirmos kressalātus trauciņā no sēkliņām var diedzēt kaut visu gadu. To dīgsti lieliski papildina gan salātus, gan siltos ēdienus. Tomēr vēl gardāki kressalāti ir tad, kad jau ir paaugušies. To garša ir pikanta un pat nedaudz piparota.

Kressalātus salātos var izmantot vienus pašus vai apvienot ar citām salātlapām. Tie lieliski piestāvēs arī zupām un nelielām uzkodām. Tomēr kressalāti visvairāk izcelsies tieši zivju maltītēs ar kādu citrona vai saldā krējuma mērcīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!