Foto: Shutterstock
Ceptas olas un īpaši vēršacis ir gardu brokastu neatņemama sastāvdaļa. Veselīga dzīvesveida piekritēji tās baudīs kopā ar kādu tomātu vai avokado un pilngraudu maizes riku, sātīgākas maltītes ieturētāji - ar bekonu vai žāvētas gaļas šķēli. Olas ir ne vien ekonomiski izdevīgs olbaltumvielu avots, bet tās ir arī gardas un kas mūsdienās nav mazsvarīgi - ātri pagatavojamas.

Tomēr uzcept perfektu vēršaci māk tikai retais. Ir jāzina daži knifiņi, lai rezultāts vienmēr būtu pareizajā konsistencē un lai tā nepieliptu pie pannas. Šādi sagatavotu olu varēsi baudīt ne tikai brokastīs, bet arī papildināt dārzeņu salātus, makaronu ēdienus vai cepamās desiņas. Portāls "The Kitchn" apkopojis vērtīgus vēršacs pagatavošanas padomus.

1. Izvēlies pareizo pannu - protams, olu cepšanai nav nepieciešama speciāli šim nolūkam domāta panna. Pietiks ar visparastāko pannu ar nepiedegošo pārklājumu vai čuguna pannu. Ja olu cepsi uz nerūsējošā tērauda pannas, tad būs nepieciešams likt nedaudz vairāk sviesta. Pannas izmēram nav nozīmes - ja vari izvēlēties, tad vienu olu labāk cept pannā ar 20 centimetru diametru, bet ņem lielo 30 centimetrīgo pannu, ja gatavosi brokastis lielai ģimenei.

2. Nosaki īsto temperatūru - olu cepšanai vispiemērotākā ir stabila vidēja lieluma uguns. Ja panna būs par karstu, tad vēršacs malas būs apbrūnējušas, bet vidus vēl šķidrs. Savukārt uz pārāk vēsas pannas ola cepsies daudz ilgāk. Kā noteikt pannas īsto temperatūru? Uzlejot olu, jāsadzird neliela burbuļošana.

3. Kā iegūt perfektu vēršacs augšpusi? Vislielākā māksla vēršacs cepšanā ir sabalansēt izceptu vidus daļu un sānu malas. Joprojām šķidrs dzeltenums ir galvenais faktors, kas atšķir labu vēršaci no lieliskas. Tomēr vienmēr jāskatās, lai arī baltums nepaliktu šķidrs. Apmēram cepšanas procesa vidus posmā uz pannas var uzlikt vāku, jo tas palīdzēs olai apcepties vienmērīgi arī no augšpuses. Tiem, kam patīk kārtīgi izceptas olas bez šķidra dzeltenuma, ola ir jāpārgriež uz "otriem sāniem" un jāturpina cep vēl minūti vai divas.

4. Cik ilgi cept? Nav perfekti noteiktā laika, kādā ola būtu uzskatāma par gatavu - viss atkarīgs no personīgās gaumes. Olas baltums izcepsies dažu minūšu laikā, īpaši ja pannai uz pāris minūtēm būs uzlikts vāks. Līdzko baltums ir gatavs, parasti arī dzeltenums ir īstajā konsistencē. Ja tu tomēr vēlies olu cept ilgāk, droši vari to darīt - dzeltenuma gatavību vari pārbaudīt, pieskaroties tam ar pirkstu. Svarīgi cepšanas laikā pannu īpaši nekratīt un nepārvietot, jo tas var "ievainot" dzeltenumu, un šādu kļūdu pēc tam labot ir grūti.

5. Cept eļļā vai sviestā? Vislabākā kombinācija būtu karote eļļas un karote sviesta. Eļļa ļaus sviestam nepiedegt un necietīs arī garša. Sviestam pirms cepšanas sākuma jāļauj pilnībā izkust, pagriežot pannu ar apļveida kustību, bet eļļai jākļūst šķidrai un spīdīgai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!