Foto: Shutterstock

Ak, šī burvīgā vista! Būdama viena no visvieglāk pagatavojamajām gaļām, kas nav ilgi jāmarinē, tai var izmantot visdažādākās garšvielas, kā arī pasniegt gan vārītu, gan ceptu, gan grilētu, vista diezgan pašsaprotami ir iekarojusi mūsu virtuves. Tomēr arī vistas krūtiņas, filejas gabaliņus, stilbiņus un citas daļas ir viegli sabojāt. Tāpēc esam apkopojuši dažus likumus, kuri jāievēro, lai tava vista vienmēr būtu maiga, sulīga un garda.

Marinādes un garšvielas

Foto: Shutterstock

Nav noslēpums, ka vistai izteiktāku garšu noteikti piešķir laba marināde un garšvielu kombinācija. Marinādes ne tikai padara vistas gaļas garšu izteiksmīgāku, bet arī palīdz panākt to, lai vista būtu sulīgāka. Visvienkāršākais veids, kā padarīt vistu īpašu, ir ar garšvielu palīdzību. Vistai vari pievienot dažādus sauso garšvielu maisījumus, sāli, piparus, kariju. Sāli gan pievieno pavisam nedaudz, tikai tik vien, lai būtu jūtama viegla tā klātbūtne. Garšvielu maisījumus vari pagatavot arī pats – vistai piestāvēs čili vai paprikas pulveris, kanēlis, sausais baziliks, rozmarīns, karijs un citas sastāvdaļas. Nebaidies kombinēt pat četrus un piecus garšvielu veidus vienā maisījumā.

Vasaras sezonā noteikti apber vistu ar svaigiem garšaugiem, kas sakapāti ne tikai izgaros patīkamu aromātu, bet viegli ieberzti pašā vistā piešķirs arī tai pētersīļa, piparmētru vai rozmarīna garšu.

Kas attiecas uz marinādēm, tās vari gatavot pats, vai izmantot jau gatavās mērces. Pavisam veikli vistu vari iemarinēt citronu sulā, vīnā, olīveļļā, sojas mērcē vai sinepēs. Jau sarežģītākas un radošākas marinādes būs tādas, kurās kombinēsi eļļu ar citrona sulu, sakapātiem ķiplokiem, garšaugiem un citām garšvielām.

Izlīdzini filejas

Foto: Publicitātes foto

Lai vistas filejas gabali izceptos vienmērīgi, to noteikti nepieciešams izlīdzināt. Šeit ņem talkā gaļas āmuriņu, kādu stingrāku burku, vai citu priekšmetu. Izdauzi vai nopresē vistas gaļas gabaliņu tā, lai tas viscaur būtu vienmērīgā biezumā. Šādā veidā izvairīsies no tā, ka kāds vistas stūrītis var piedegt, vidus var būt jēls, vai otrādi – malas pārāk sausas.

Griez pretēji gaļas šķiedrām

Foto: Shutterstock

Viena lieta, kas tavai maltītei nāks tikai par labu, ja gatavosi visu mērcē, šašlikā vai kādā citā ēdienā – gaļas prasmīga sagriešana. Ja ņem lielus vistas vai cāļa krūtiņas gabalus, ņem nazi un griez perpendikulāri. Vistas gaļa, tāpat kā jebkura cita, sastāv no muskuļu šūnām, kuras, ja prasmīgi sagrieztas, atveras, ļaujot iesūkties gardajai marinādei un garšvielām.

Šādā veidā panāksi, ka tavs ēdiens iegūs vēl izteiktāku garšu. Un nebaidies no garšvielu daudzuma – vistai ir vienkāršāk pievienot par maz garšvielu, kā pārāk daudz. Papildus, vistas griešana perpendikulāri tikai nāks par labu – šādā veidā daudz vienkāršāk sagriezt vienāda biezuma un izskata gabaliņus, ja tos servē, piemēram, siltajos salātos vai Cēzara salātos.

Atļauj vistai atpūsties

Foto: Shutterstock

Šis ir vēl viens solis, kas noteikti jāievēro pasniedzot ne tikai vistu, veselu vai sadalītu pa daļām, bet arī jebkuru citu gaļu. Ļauj vistai pēc pagatavošanas atpūsties! Vistai pēc pagatavošanas jānostāv vismaz desmit līdz 15 minūtes. Tas ļaus vistas sulām novirzīties pa gaļas šķiedrām. Vēl viens veids, kā panākt to, lai vista būtu viscaur sulīga – pavērs gabaliņus vai veselo vistu stāvus tā, lai tauciņi, sulas un cits šķidrums notecētu uz sausāko vietu. Ēdāji būs tikai pateicīgi.

Ādiņa uztur mitrumu un citi noderīgi knifiņi

Foto: Shutterstock

Maigumu un sulīgumu vistas gaļā palīdz saglabāt arī tās ādiņa, tāpēc, ja gatavo veselu vistu, stilbiņus, spārniņus vai citas daļas, pirms gatavošanas neņem to nost.

Ja gatavo vistu cepeškrāsnī un tev ir pieejams speciālais termometrs, kuru iedurt vistas gaļā – ideālā temperatūra, kas norāda uz to, ka vista ir perfekta, ir 165 grādi.

Vēl viens virtuves palīgs, kas palīdzēs cepeškrāsnī ceptai vistai, tās filejai un citām daļām, nekļūt sausām – cepamais papīrs! Uzklāj to pa virsu traukam tā, lai cepamā papīra virsma viegli pieskartos vistas gabaliņu virsmai. Cepamais papīrs novērsīs vistas izgarošanu un tā viegli sutināsies zem papīra pārklājuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!