Foto: Shutterstock
Grilēšana ir vasaras sezonas neatņemama sastāvdaļa – uz nebēdu svaigā gaisā gatavojam šašliku, steikus, desiņas un visdažādāko lopiņu gaļu. Pateicīga un lēta izvēle ir vistas gaļa, jo tās sagatavošana un iemarinēšana neprasa daudz pūļu.

Tomēr arī tik vienkāršo un ierasto vistu var sabojāt, ja neievēro dažas pamata lietas. Tu taču nevēlies, lai grilētās vistas krūtiņas būtu apdegušas, sausas vai bezgaršīgas? Lūk, dažas lietas, ko der iegaumēt un lieku reizi atkārtot!

Izvēlies piemērotāko izcirtumu

Foto: Shutterstock

Pirms iekur grilu, vispirms kārtīgi izdomā, cik daudz laika tev ir maltītes gatavošanai. Vai tas ir nesteidzīgs pikniks pie grila? Vai arī ātras vakariņas, lai pēc pusstundas jau pabarotu izsalkušo ēdāju pulku?

Jo lielāks būs izvēlētais vistas gabals, jo vairāk laika vajadzēs tā pagatavošanai. Ilgai grilēšanai derēs vesela vista vai palielas vistas kājiņas. Bet, ja grilēšanai atvēlēts tiks neilgs laiks, tad laba izvēle būs šķiņķīši, filejas vai vistas šašliks, kam ir nelieli gabaliņi.

Neaizmirsti izdauzīt vistas fileju

Foto: Shutterstock

Visvienkāršāk, protams, ir cept vistas gabaliņus, kuros nav kaula. Tādas ir vistas filejas – vienāda izmēra, tīras gaļas un vienmēr uzticamas. Taču, lai fileju varētu uzgrilēt vienmērīgu un vidus nebūtu jēls, to pirms tam nepieciešams izdauzīt vai saplacināt.

Šeit talkā nāks gaļas āmuriņš vai tukša burciņa. Svarīgākais ir panākt, lai vistas fileja viscaur būtu viena biezuma, tāpēc neaizraujies ar gaļas āmura sparīgu dauzīšanu, bet gan vienkārši piespied filejas pret gaļas dēlīti. Vienmērīgi filejas gabaliņi kaut nedaudz saīsinās cepšanas laiku.

Veselu vistu salauz

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Grilēt veselu vistu nav vieglākais darbiņš, tomēr tas nav neiespējami. Ierasts, ka veselu to parasti gatavo cepeškrāsnī, tomēr arī uz grila vista sanāks tikpat garda. Lai darbiņš būtu vieglāks un vista pagatavotos vienmērīgi, to pirms likšanas uz restēm nepieciešams saplacināt tauriņa formā.

Lai to izdarītu, būs nepieciešamas ļoti asas virtuves šķēres vai nazis. Ar nazi jāizgriež vistas mugurkauls. Lasi šeit, kā to izdarīt pareizi. Kad "tauriņvista" sagatavota, to var ieberzēt ar garšaugiem, garšvielām un eļļu, un likt grilēties.

Sagatavo grilu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pirms vistas grilēšanas, tāpat kā jebkuras citas gaļas, grils laicīgi ir jānotīra un jāsaved darba kārtībā. Tā kā vista mēdz pielipt netīrajām restītēm, tās pirms tam notīri un iesmērē ar eļļu. Tādā veidā vista nelips klāt un nebūs nepatīkamu pārsteigumu, kad gabaliņus vajadzēs apgriezt.

Tāpat nepārcenties ar grila iekurināšanu. Vistas gaļai nav nepieciešami tik augsti grādi, kā liellopa steikam vai jēra gaļai. Ja nevēlies, lai vistas ādiņa apdegtu melna un nepārvērstos par ogli, vistu grilē uz vidēji karstām oglēm, kas ir pilnībā izdegušas un neliesmo.

Neaizmirsti piešķirt vistai garšu

Foto: Shutterstock

Vistas iemarinēšana ir neatņemama grilēšanas procesa sastāvdaļa. Tāpēc nevajadzētu aizmirst par to, ka vistai ir jāpiešķir tīkama garša ar garšvielu, garšaugu, eļļu, citrona sulu un visdažādāko marināžu. Ja nav laika gatavot īpašu marinādi, pietiks, ja, piemēram, vistas kājiņas iesmērēsi ar garšvielu maisījumu un eļļu, ieberžot tās kārtīgi gaļā.

Ja gatavo marinādi, neaizmirsti, ka vista ir jāmarinē ilgāk par piecām minūtēm. Tas, ka vistas gaļu var iemarinēt ātri, ir skaidrs, bet tam tāpat vajadzēs vismaz pusstundu. Un pats svarīgākais – sāli pievieno ļoti maz! Sāls būs vajadzīgs vien tad, kad vista tiks grilēta, pretējā gadījumā gaļa būs sausa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!