Foto: Shutterstock
Vasaras sezonā, labu gribēdami, sasaldējām teju visu iespējamo, arī dažādas ogas. Lielākā daļa aukstās sezonas jau pārdzīvota, atlicis vien nedaudz līdz laikam, kad atkal varēs iegādāties visu svaigu un tikko no dobēm nākušu. Ja arī tu esi attapies saldētavas priekšā, kur pilns ar pērnā gada ogām, nezinot, kā lai to visu izmanto, aizlienē kādu no ''Tasty'' priekšlikumiem.

Labi vien ir, ka sasaldējām labi daudz vasaras vitamīnu, būtu pavisam neprātīgi pirkt veikalā saldētas ogas. Protams, var ēst ogas tāpat, atlaidinātas, taču diez vai visus tas iekārdina, turklāt aukstā sezonā nemaz nekārojas ēst ko aukstu. Tad nu ieklausies ''Tasty'' priekšlikumos. Ja kādā receptē vajadzīgas atlaidinātas ogas, izlasi vispirms šos ieteikumus, kā to pareizi darīt, lai ogas nezaudētu savu formu un sulīgumu.

Smūtiji un kokteiļi

Viens no vienkāršākajiem veidiem, kā izmantot ogu krājumus – sablendēt tās kokteiļos. Un nemaz nevajag būt aizspriedumainiem vai pieņemt, ka tādi dzērieni piedien vien vasarai. Variē ar ogām, liec klāt vēl banānu, avokado, mango, bumbieri vai ābolu, ja vēl pievienosi spinātus, pavisam labi, un dāsni aplej ar pienu, jogurtu, kefīru, paniņām vai sojas, auzu, riekstu pienu. Kokteiļu labā īpašība ir daudzveidība – ja variēsi ar sastāvdaļām, kokteiļi neapniks! Pat tad, ja mājās ir tikai ogas, liec blenderī tās labi daudz, aplej ar izvēlēto piena produktu, un sanāks ļoti labs padzēriens.

Foto: Shutterstock

Ja tomēr smūtiji nav tava misija un tikai retu reizi spēj ko tādu iedzert, varbūt iepatiksies ideja par kokteiļu ballīti mājās? Zemenes, avenes vai citas ogas sablendē ar citronu vai laima sulu, pielej degvīnu un samal tumīgā kokteilī. Saldumam var pievienot nedaudz pūdercukura, grenadīna sīrupu. Šeit atradīsi klasisko recepti daiquiri kokteilim. Šādā veidā ļoti ātri iztukšosies saldēto ogu krājumi, tāpēc aizlienē ideju par kokteiļu ballīti! Starp citu, var gatavot arī karstos dzērienus no saldētajām ogām.

Idejas smūtiju pagatavošanai smelies šeit.

Kūkas un pīrāgi

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Saldētas ogas un kūka šķiet divas nesavienojamas lietas? Nekā nebija! ''Tasty'' recepšu krājumā ir lieliska vienkāršās kūkas recepte – kraukšķīga smilšu mīklas pamatne ar gaisīgu bezē, kurā paslēpušās skābenas ogas. Recepte ir universāla ar to, ka ogas var izmantot visvisādas – sākot no jāņogām, beidzot ar ķiršiem un dzērvenēm, tāpēc izmanto ogu krājumus, pagatavojot kūku, kas atgriezīs vasaras sajūtās.

Patiesībā vasaras ogas lieliski iederēsies jebkurā ātrās kūkas receptē – sajauc kefīra mīklu, beigās iemaisi tikko no saldētavas izņemtas ogas (lai tās neizšķīst) un šauj krāsnī. Izcepoties mīklai, atlaidīsies arī ogas un patīkami atsvaidzinās saldeno biskvītu.

Ogas var iemaisīt arī siera kūkas masā (arī vēl stingri sasalušas), biezpiena masā un pat kēksiņos. Jebkuri kēksiņi garšos vēl sulīgāk un labāk, ja mīklā iejauksi ogas – katrā kodienā būs patīkams skābuma vai salduma (atkarībā no ogām) pārsteigums. Starp citu, ja esi šokolādes cienītājs, gatavojot brauniju, pirms likšanas krāsnī izbārsti saldētās ogas – ierastā garša būs pavisam citādāka, un arī ogas būsi lietderīgi izmantojis.

Marinādes gaļai

Foto: Shutterstock

Tiem, kam par visu saldo lasot vien šķebina, iespējams, labpatiks idejas, kā varētu ogas izmantot pamatēdienu gatavošanā. Vai vispār tas ir iespējams? Daudzi nemaz nenojauš, cik gardi var izcept vistas krūtiņas vai cūkgaļas filejas, iemarinējot tās kādās ogās, piemēram, jāņogās, kas gaļu padarīs krietni sulīgāku. Ļoti laba marināde sanāks, ja sajauksi vīnu, ķiplokus, piparus, garšaugus, piemēram, rozmarīnu, Šalotes sīpolus, protams, arī sāli, eļļu ar dažām saujām ogu, piemēram, upenēm. Iemērc gaļas gabalus marinādē, kādu laiku paturi un cep gaļas gabalus, iemērktus marinādē. Visas labās garšas uzsūksies gaļā un izveidosies sulīga mērce, ar ko pasniegt ēdienu. Var arī iemarinēt un tad gaļu ietīt folijā un cept. Vai arī apcept zeltainu no ārpuses un tad sutināt ogu mērcē cepeškrāsnī.

Vienkāršāks variants – apcep, piemēram, vistas krūtiņu, iesmērētu vien ar sāli un pipariem, zeltaini brūnu, apzied ar sablendētām ogām un dažas minūtes grila režīmā sutini cepeškrāsnī. Jebkuras ogas ir pateicīgas putna gaļai, jo padarīs to sulīgāku. Vistas gaļai ļoti piestāvēs dzērvenes, savukārt liellopam – upenes, bet cūkgaļu gardi papildinās avenes. Jebkuru gaļu var arī pasniegt ar ogu mērci.

No zupas līdz ķīselim - desertu variācijas

Foto: Shutterstock

Kad gribas kaut ko saldu uz kārā zoba, atceries, ka ogas var ļoti labi, turklāt veselīgi, remdēt šo kāri. Sablendē ogas ar biezpienu, vai ēd tāpat, iemaisītas putukrējumā, jogurtā vai kādā krēmā. Arī saldējums ar atlaidinātām ogām garšos vēl labāk, tāpēc ne vienmēr ir jācep lielas plātnes kūkas, lai tikai mazinātu ogu krājumus. Izcilība slēpjas vienkāršībā!

Lielāku daudzumu ogu var iztērēt, gatavojot kārdinošo ''crumble'', kas ir deserts no drumstalām un ogām zem tām. Var izmantot jebkuras ogas – zemenes, avenes, mellenes, dzērvenes, ķiršus, jaukt tās kopā un papildināt ar konservētiem persikiem, ananasiem vai ko citu. Pasniedzot ar saldējuma bumbu vai putukrējumu, tā būs īsta bauda!

Atminies bērnību – tad visai daudz deserti tika gatavoti no ziemas krājumiem. Piemēram, ķīselis ar rīsu krēmu, debesmanna, bet mūsdienīgā panna cotta, arī neliks vilties salikumā ar vasaras ogu mērci. Ja pagatavosi krēmu no krēmsiera un putukrējuma, liksi kārtu kārtām ar ogām, pa starpai iebirdinot arī bezē cepumus – tas jau būs restorāna cienīgs deserts! Ja esi starp tiem, kuriem nav saldējuma sezonas, recepte zibenīgi pagatavojamam saldējumam būs īsts atradums.

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Neaizmirsti par zemeņu zupu! Saldētās ogas ir kā radītas šī kāruma pagatavošanai, turklāt var izmantot ne tikai zemenes, bet arī citas ogas. Saldētās ogas var izmantot arī sambuka un debesmannā gatavošanai.

Jebkuras ogas var sablendēt viendabīgā mērcē, ja vajadzīgs, papildināt ar cukuru, un tad pārliet bubertam, krēmam, saldējumam vai kūkas gabaliņam, lai līdzsvarotu saldumu.

Starp citu, arī brokastu putru var papildināt ar sauju atlaidinātu ogu - nevajadzēs nemaz saldo ievārījumu, pietiks ar odziņām, kas pakusušas, veidos sulīgu mērci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!