Foto: Shutterstock

Tā kā piparkūku cepšana ne vienās mājās vien ir kļuvusi par veidu, kā pasteidzināt Ziemassvētku tuvošanos un radīt svētku noskaņu, laiks atsvaidzināt zināšanas par šī darbiņa paveikšanu. Ideālās piparkūkas ir kraukšķīgas no ārpuses, nedaudz mīkstas vidū, bet garša ir ne vien salda, bet arī piparota, kā jau pasaka priekšā to nosaukums. Lūk, pieci knifiņi no portāla "Thekitchn" kulinārajiem speciālistiem, kas noderēs svētku laikā.

Izmanto ne tikai cukuru

Gatavojot piparkūku mīklu mājās, noteikti der pievērst uzmanību tam, kāds saldinātājs tiks izmantots mīklas pagatavošanai. Protams, mīklai der visparastākais baltais cukurs. Bet garšīgāku efektu panāksi, ja izmantosi tumši brūno cukuru. Viens no trikiem, kā panākt, lai piparkūkas būtu īpaši tumšas un kraukšķīgas – piejaukt mīklai nedaudz melasi. Proporcionāli aizvieto nelielu daudzumu nepieciešamā cukura ar melasi, un panāksi to, ka piparkūkas nav pārlieku saldas, bet saglabā kraukšķīgumu.

Atdzesē mīklu

Protams, kad mīkla pagatavota, uzreiz gribas to likt lietā, lai pagatavotu pilnu bļodu piparkūkām. Bet mīklai ir svarīgi, ka to pirms tam kārtīgi atdzesē. Mīklu ieliec ledusskapī vismaz uz pāris stundām vai vēl labāk – visu nakti. Tādā veidā sastāvdaļas labāk sasūksies un našķi būs garšīgāki. Ne velti dažas saimnieces savu piparkūku mīklu gatavo pat mēnesi pirms Ziemassvētkiem.

Ievēro distanci

Līdzīgi, kā darām ar cepumiem – arī starp izgrieztajām piparkūkām uz cepampannas vajag atstāt atstarpes. Pēc tam, kad piparkūkas ar formiņu palīdzību izspiestas vajadzīgajās formās, saliec tās uz pannas, bet starp tām ievēro apmēram centimetru lielu atstarpi. Tas nepieciešams, lai piparkūkas cepšanas laikā nesaliptu.

Necep pārāk karstā cepeškrāsnī

Tā kā piparkūku mīklas sastāvā liela daļa ir cukurs un saldinātāji, tie veicina to, ka piparkūkas cepšanas laikā ātrāk sadeg. Lielāks risks apdegt ir tām piparkūkām, kuru mīklā lielākoties ir brūnais cukurs, tāpēc jāievēro cepeškrāsns temperatūras mērenība. Ja mīklā pārsvarā ir baltais cukurs, to var cept arī 200°C, bet, ja izmanto brūno cukuru, tad izvēlies nedaudz zemāku temperatūru, kas nepārsniedz 190°C. Tādā veidā piparkūkas nesadegs, bet būs cietas, kraukšķīgas un vidū mīkstas.

Atdzesē, pirms zied virsū glazūru

Pēc tam, kad piparkūkas izceptas, nevajadzētu sasteigt to dekorēšanu ar cukura un olbaltuma glazūrām – uz siltām piparkūkām tās tikai izplūdīs. Tāpēc, pēc tam, kad glazēšanai paredzētās piparkūkas gatavas, izņem no krāsns un atdzesē. Uz jau atdzisušām piparkūkām glazūra neizplūdīs, būs vieglāk veidot zīmējumus un tā sacietēs ātrāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!