Foto: Shutterstock
Vai atceries, kāds bija pirmais jautājums, ko uzdevi vecmāmiņai, redzot, ka viņa no plīts velk ārā plāti ar kūpošiem pīrādziņiem? Man šķiet, ka lielākā daļa no jums, gluži tāpat kā es, gribēja noskaidrot, kas tad pīrādziņiem "vēderā", jo pildījums neapšaubāmi ir svarīgākā sastāvdaļa, kas nosaka pīrāgu izdošanos vai gluži pretēji – neizdošanos.

Tādēļ iegaumē šos desmit baušļus, lai nākamreiz, kad cepsi pīrādziņus, tev izdotos pagatavot izcili gardu un sulīgu maltās gaļas pildījumu.

Pirmais bauslis

Lai pīrādziņi izdotos izcili gardi, pildījumu ieteicams gatavot neilgi pirms pīrāgu cepšanas vai vismaz tajā pašā dienā.

Otrais bauslis

Īpaši aromātisks un sulīgs maltās gaļas pildījums izdosies, ja izmantosi vairāku veidu gaļu. Piemēram, tīra cūkgaļa ir pārāk trekna, no liellopu gaļas gatavotais pildījums būs pārāk sīksts un sauss, bet maltai vistas gaļai nepiemīt pildījumam nepieciešamais vijīgums. Sajaucot šos gaļas veidus dažādās proporcijās, iegūsi vēlamo rezultātu.

Trešais bauslis

Gaļu vēlams divreiz izmalt caur gaļas maļamo mašīnu, tad pildījums būs irdenāks un gardāks.

Ceturtais bauslis

Ja izmanto liesāku gaļu (putnu gaļu, liellopu), pievieno pildījumam sviestu vai skābo krējumu, lai tas būtu īpaši sulīgs.

Piektais bauslis

Pildījums ir nedaudz jāpārsāla, tad pīrādziņi nebūs bezgaršīgi un pliekani.

Sestais bauslis

Atceries, ka pildījumu drīkst likt uz mīklas tikai tad, kad tas ir atdzisis.

Septītais bauslis

Pildījums nedrīkst būt pārāk šķidrs. Ja gadījusies šāda ķibele, to var labot, pievienojot gaļai novārītus rīsus, kas uzsūks lieko šķidrumu.

Astotais bauslis

Uz mīklas pildījumu liec ar karotīti, ko ik pa laikam apmērcē siltā ūdenī.

Devītais bauslis

Pildījuma daudzumam ir jāatbilst pīrādziņu izmēram: pietiekoši daudz, bet bez pārspīlējumiem – pildījums nedrīkst velties ārā pa pīrāgu malām.

Desmitais bauslis

Malto gaļu pīrāgu pildījumam vari sagatavot divējādi:

svaigu malto gaļu apcep uzkarsētā pannā un vēlreiz samal ar gaļas maļamo mašīnu. Atsevišķi apcep sakapātus sīpolus. Gaļai pievieno sīpolus sāli, piparus un samaisi. Ja vēlies bagātīgāku pildījumu, tad pievieno pildījumam pāris novārītas, sakapātas olas. Ja vēlies, lai pildījums ir pikantāks, vari pievienot pāris caur ķiplokspiedi izspiestas ķiploka daiviņas. Īpaši asu ēdienu cienītāji var izmantot arī smalki sakapātu čili piparu. Arī sausie garšaugi vai kapāti zaļumi var tikt izmantoti kā piedeva pildījumam. Ja šķiet, ka pildījums ir pārāk sauss, pievieno tam nedaudz buljona.

vārītu gaļu (vari izmantot arī kūpinātu šķiņķi vai cauraudzīti) samal un apcep uz iepriekš uzkarsētas pannas, tad pievieno kapātus sīpolus, sāli, piparus pēc garšas un apmaisot turpini cept 3-4 minūtes. Arī šo pildījumu vari uzlabot ar buljonu, olām, ķiplokiem, pipariem vai zaļumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!