"Gribētos uzzināt receptes, kā pagatavot jūras kāpostus no nori lapām. Bez konservantiem, kādus tos var nopirkt veikalā," žurnālam "Praktiskais Latvietis" vaicā 
Tatjana Krāslavas novadā.

Lai varētu atbildēt uz uzdoto jautājumu, vispirms jāpaskaidro, kas ir jūras kāposti, un no kā gatavo nori lapas.

Patiesībā ir daudz dažādu jūras aļģu sugu, kuras var lietot uzturā. Jūras kāposts jeb laminārijas ir vienas no populārākajām, un arī tām ir aptuveni 30 veidu. Laminārijas ir ļoti augstvērtīgs produkts, kas bagāts ar vitamīniem, polisaharīdiem, olbaltumvielām un minerālvielām. Īpaši ieteicams cilvēkiem ar novājinātu veselību, veģetāriešiem. Jūras kāposta olbaltumvielās ir atrodamas vairāk nekā 20 aminoskābes. Laminārijas ir arī unikāls joda avots, tajās ir daudz dzelzs. Turklāt šīs aļģes satur algīnskābi, kurai ir īpaša spēja izvadīt no organisma smagos metālus, toksīnus. Tas ir labs pretradiācijas un pretsaindēšanās līdzeklis. Uztur nervu sistēmas darbību, labi der bērniem, samazina sklerotisko veidojumu attīstību asinsvados. Fosfora daudzums jūras kāpostos ir 2 reizes lielāks nekā parastajos, dzelzs ir 16 reizes vairāk, nātrija – 40 reizes.


Kā iegūst nori


Nori ir japāņu nosaukums dažādām ēdamajām sarkanajām jūraszāļu sugām no Porphyra dzimtas. Šīs trauslās, plānās lapas gatavo no aļģēm, tās sasmalcinot, sapresējot, izžāvējot un nedaudz apcepot. Gatavais produkts izskatās pēc tumši zaļas plānas papīra loksnes.

Kvalitāte un tās noteikšana 


Suši nori lapām ir dažāda kvalitāte, kas norādīta uz iepakojuma, tāpēc arī cenas var atšķirties pat 3 reizes! Šīs kvalitātes gradācijas ir Gold – Silver – Red – Green vai attiecīgi A – B – C – D. Gold pēc kvalitātes ir vislabākās lapas, ar līdzenām un taisnām malām bez bārkstiņām, skatoties pret gaismu, nav redzami nekādi caurumi, nav tā, ka dažās vietās spīd vairāk cauri un citās mazāk. Tam ir zeltainas krāsas mirdzums. Red ir ar sarkanīgu spīdumu, bet Green ir zaļas. Pēc tam kvalitāti pārbauda ar locīšanu, nori lapa nedrīkst būt pārkaltēta, tai jābūt elastīgai. Pēc tam no nori lapas jāatrauj gabaliņš, tam jābūt viegli noraujamam, un jāliek mutē, ja ir košļājamās gumijas sajūta, tad nav laba kvalitāte. Lapai ir labi jākošļājas. Mutē jābūt aromātiskai, apceptai nedaudz jodētai garšai, bez jebkādām citām piegaršām. Silver jau pieļauj caurumu esamību, tas ir biezāks vai plānāks par Gold variantu, bet tam ir visas pārējās Gold kvalitātes pazīmes. Green lapas suši pagatavošanai neizmanto, tas nav ēdams tīrā veidā, šo kategoriju izmanto kā piedevu dažādiem ēdieniem. Pirms izmantošanas nori lapu horizontālā plāksnē iesaka paturēt virs karstas virsmas 2 – 3 sekundes, bet ne virs atklātas uguns, tad lapai ir pikantāka garša. Nori lapas ir ļoti jutīgas pret mitrumu, tāpēc atverot iepakojumu, tas jāglabā sausā vietā, citādi lapas sačokurējas un sabojājas. Nav iespējams no nori lapām dabūt jūras kāpostus, sanāks vien nebaudāma putriņa.

Jāmeklē kaltētie!


Lai pats varētu pagatavot jūras kāpostus, ir jādabū izejmateriāls. Tas ir nevis nori lapas, bet gan kaltēti jūras kāposti mazos iepakojumos. Svaigas laminārijas ir grūti pārvadāt, tās bez apstrādes bojājas, tāpēc aļģes pēc ievākšanas okeāna dzīlēs izžāvē, tādējādi iegūstot viegli transportējamu produktu. Arī lielie ražotāji jūras kāpostus gatavo no kaltētām aļģēm, tās mērcējot, vārot un pievienojot dažādas piedevas. Laminārijas pats par sevi ir ļoti lēts pārtikas produkts. Ir daudz izdevīgāk tos pašam pagatavot, turklāt tad nebūs ne konservantu, ne etiķa, ne citu veselību neveicinošu piedevu. Var iegādāties arī pulverī samaltas kaltētas laminārijas, kas labi aizstāj sāli un papildina ēdienu ar vērtīgiem mikroelementiem. Laminārijas iesaka lietot sāls vietā – tajās ir daudz kālija hlorīda, kas uzturā ir daudz ieteicamāks par nātrija hlorīdu (parasto galda sāli). Pulverī samaltas laminārijas var iegādāties aptiekās, kā arī “Biotēkā” un citās uztura bagātinātāju tirgošanas vietās. Kaltētas un samaltas laminārijas (300 gramu iepakojums) maksā aptuveni 7 latus.

Pie jūras kāpostiem neiesaka lietot sāli, pietiks ar maltiem melnajiem pipariem. Vienkāršākais variants, kā uzturā lietot jūras kāpostus, – nelielā daudzumā to pievienot salātiem kā sāls aizvietotāju un uztura bagātinātāju. Jūras kāpostiem labi piestāv burkāni (lai būtu pikantāk, var pievienot asos piparus un ķiplokus, kā korejiešu salātus gatavojot). Veiksmīgs savienojums ir jūras kāposti ar kukurūzu vai papriku. Laminārijas var sautēt un pievienot rīsiem vai dārzeņiem, reizēm tās izmantot pildītas zivs gatavošanā. Labi garšo arī kopā ar mīdijām, sīpolu, papriku un majonēzi.

Reizēm par sāļu…


Vai tiešām šīs aļģes dabiski ir tik sāļas? Izrādās, viss atkarīgs no laika apstākļiem. Ja laiks ir labs, okeāna dzīlēs iegūtās laminārijas uzreiz izžāvē. Bet, ja ir lietains, tās nežūst, tāpēc tās iesāla un tikai tad žāvē. Tāpēc ir sāļākas un mazāk sāļas laminārijas.

Kā sagatavot jūras kāpostus?

Jūras kāposti ar āboliem
Ātri pagatavojami salāti

Zupa ar jūras kāpostiem


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!