Foto: Shutterstock

Kafija – ļoti iecienīts dzēriens Latvijā, starp Baltijas valstīm mēs esam pirmajā vietā kafijas patēriņa ziņā. Lai pagatavotu augstas kvalitātes kafiju, jāievēro vairāki noteikumi un jāievēro pacietība. Garšīgas kafijas pagatavošana ir laikietilpīgs process. Vērtību un garšu kafijai sniedz ūdens tīrība, tīrs kafijas aparāts un dzirnaviņu izmērs.

"Lai pagatavotu gardu kafiju, ir no sirds jāpacenšas," stāsta kafiju tīkla "Save my day" barista Arta Upmale.

Ja kafija rūgta, tātad pupiņas ir pārgrauzdētas. Ja uz pupiņām ir pelējums vai citi defekti, tās grauzdē, līdz nepilnības izzūd. Tā rezultātā ražotājs tiek vaļā no pelējuma traipiem, bet kafija zaudē labo garšu, un dzēriens kļūst rūgts.

Foto: AFP/Scanpix

Ja kafijas garša ir skāba pēcgarša, tas nozīmē, ka kafijas automāts ir netīrs. Kad vecie kafijas biezumi veido eļļas nogulsnes uz filtra virsmas kafijas automātā, jaunās kafijas biezumi nonāk saskarsmē ar tiem, un kafija kļūst rūgta. Lai izvairītos no šīs problēmas, kafijas aparātu tīriet reizi dienā. "Dažas kafejnīcas grēko un kafijas automātu tīra labi ja reizi nedēļā, lai gan apgrozījums ir liels un tīrīšanu būtu ieteicams veikt reizi dienā. Tātad, ja kafija ir skāba, tad ziniet, ka esat saskārušies ar negodīgiem bārmeņiem," stāsta barista.

Ūdenim jābūt saldam! Pirmajā brīdī var šķist pārsteidzoši, bet labas kafijas pagatavošanas procesā ūdenim ir vislielākā nozīme, tāpēc būtu nepieciešams saldens ūdens. Pirmkārt, to var panākt, ūdeni filtrējot, otrkārt, filtrējot divreiz. Pēc tam, kad ūdens ir divreiz izfiltrēts, tas iegūst saldenu garšu, kas savukārt aukstas kvalitātes kafijas pupiņām ļauj atklāt visu savu garšu.

Foto: Shutterstock

Noregulējiet kafijas aparātu pareizi, lai kafija nebūtu ne skāba, ne rūgta. Daudzi uzņēmumi, ekonomējot laiku un naudu, kafijas automātus noregulē tā, ka ūdens caur to filtrējas pārāk ātri, kā rezultātā kafija kļūst skāba. Citreiz kafijas automātiem ūdens filtrējas pārāk ilgi, kas rada rūgtu kafijas garšu. "Šīs abas kļūdas var tikt pieļautas, arī gatavojot kafiju mājās. Veltiet laiku tam, lai pareizi noregulētu kafijas automātu, izvēloties optimālu kafijas devu un spiedienu," – rekomendē barista.

Izvēlieties augstas kvalitātes pupiņas ar atzīmi no 1 līdz GACCS. GACCS – starptautiska novērtēšanas sistēma kafijas pupiņām, kvalitātes atzīme tiek piešķirta graudiem pirms to grauzdēšanas, kur 5 nozīmē zemākas kvalitātes pupiņas un 1 – augstākas kvalitātes. 2 nozīmē labas kvalitātes pupiņas un 3 – viduvējas.

Foto: Shutterstock

Lietotas kafijas dzirnaviņas būtiski ietekmē kafijas garšu: no pārāk smalki samaltām kafijas pupiņām kafija garšos pēc "nekā", savukārt rupja maluma pupiņas ir pārāk lielas, un tām būs pārāk bagātīga garša, pat dedzinoša sajūta. Malšanas procesā radītais siltums ietekmē kafijas pupiņu izmēru un veidu, kādā tās pārsprāgstot sadalās un atbrīvo garšu. Lai garša būtu perfekti sabalansēta, vajadzētu izmantot augstas kvalitātes dzirnaviņas, kas malšanas procesā neuzkarst un saglabā kafijas daļiņas ideālā lielumā.

Neļauj ūdenim atdzist. Tikai labākajos espreso automātos ir atsevišķi katli kafijas un tvaika ražošanai. Ūdens temperatūra ir ļoti svarīga, lai saglabātu labu kafijas garšu. Ja nepieciešams ātri pagatavot daudz kafijas, piemēram, mājas viesībās, tad lielākā daļa espreso automātu zaudēs temperatūru un kafija iegūs sliktu garšu, tāpēc ir ieteicams izmantot automātu ar vairākiem katliem un augstu temperatūras noturību, lai katra kafijas tase būtu baudāma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!