Foto: Shutterstock
Tā kā pavasara gaidās nu jau ēdienkartē ienāk arī pa kādam lapu salātam un košākam dārzenim, tad varam teikt, ka esam sezonas gaidās. Turklāt paveicies ar to, ka brokoļi, kale kāposti un aisberga salāti un citi gardumi veikalos pieejami visu gadu. Taču mēdz gadīties, ka kāda no svaigās maltītes sastāvdaļām ir ar rūgtenu garšu. Ņemot vērā to, ka rūgtā piegarša ne visiem tīk, nākas padomāt, kā to nomākt. Lūk, daži paņēmieni, kā dārzeņiem un lapu salātiem nomākt rūgteno garšu!

Blanšēšana. Šis ir viens no produktu apstrādes veidiem, kas var palīdzēt, ja kāds dārzenis vai kāpostlapa pagadījušies īpaši rūgti. Ne velti brokoļus pirms saldēšanas iesaka noblanšēt. Viss, kas jādara – katliņā jāuzvāra ūdens, kam pievienots mazliet sāls, un jānovāra tajā dārzeņi vai salātlapas vienu līdz trīs minūtes. Lapām pilnībā pietiks ar minūti, bet dārzeņus vajadzēs noblanšēt nedaudz ilgāk. Blanšēšana saglabās produktus kraukšķīgus un zaļus, bet izvilinās no tiem nepatīkami rūgto garšu, iesaka "Thekitchn".

Pievieno izteiksmīgas garšas sastāvdaļas. Ar rūgtumu var cīnīties, ja maltītei pievienosi ko saldenāku vai asāku. Piemēram, rūgtenos dārzeņus gatavo kopā ar gaļu, pievieno tiem sasmalcinātu ķiploku vai katliņā ieber kādu asāku garšvielu, piemēram, Kajēnas piparus. Kontrastējošās garšas savaldīs rūgtumu, kā arī radīs balansu šķīvī.

Pievieno ko skābenu. Ne velti salātu mērcēm ļoti bieži tiek pievienota citronu sula vai dažādu garšu etiķis. Tas pastiprina dārzeņu un salātlapu garšu, pie reizes nomācot arī iespējamo rūgto garšu. Turklāt tas noderēs ne vien svaigajiem salātiem, bet, piemēram, arī dārzeņu sautējumam. Gatavošanas beigās apslaki to ar nedaudz svaigi spiestas citronu sulas – tā paveiks brīnumus un padarīs maltīti izteiksmīgāku.

Nevairies no sāls. Rūgtenu dārzeņu labākais sabiedrotais ir sāls. Neatkarīgi no tā, vai dārzeņus baudīsi svaigus vai termiski apstrādātus, sāls palīdzēs nomākt rūgteno piegaršu. Piemēram, tas līdzēs pirmajiem sezonas redīsiem. Bet nevajag pārspīlēt – sāli pievieno tik daudz, lai ēdiena garšu paspilgtinātu, ne padarītu nebaudāmi sāļu.

Sautē. Ja zini, ka kale kāposts pagadījies īpaši rūgts, nevairies to sautēt. Turklāt sautē lēni un ilgi – zemās temperatūrās gatavoti kāposti un dārzeņi būs daudz gardāki un mīkstāki. Ja mājās ir multivāres katls, jo labāk – saliec visas sastāvdaļas tajā un ļauj maltītei lēni gatavoties pašai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!