Šajā reizē restorāna "Vairāk saules" šefpavārs Endijs Bērziņš ved nevis kulinārā ceļojumā pa pasauli, bet atgriežas pie latviešu tradicionālās virtuves vērtībām. Arī tu vari iemācīties pagatavot rupjmaizes kārtojumu, tādu, kāds tika pasniegts gandrīz pirms diviem gadiem svinīgajās vakariņās, Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē. Šādu rupjmaizes kārtojumu tu noteikti nebūsi gatavojis!

Moderno rupjmaizes kārtojuma variāciju pasniedz vīna glāzēs – baltie putukrējuma mākoņi skaisti izskatīsies ar dzērveņu vai brūkleņu masu. Turklāt, uz svētku galda šādā veidā pasniegtais deserts izskatīsies īpaši grezni.

Rupjmaizes kārtojumam nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 200 g biezpiens;
  • 300 g saldais krējums;
  • 200 g rupjmaizes rīvmaize;
  • 200 g dzērvenes vai brūklenes;
  • 200 g cukurs;
  • 100–200 g ūdens;
  • malts kanēlis.

Vispirms dzērvenes saber virtuves kombainā vai blenderī, pievieno tām cukuru un samaļ biezenī. Biezeni pārlej bļodiņā. Tad gatavo dzērveņu masu – bļodā saber rīvmaizi, pievieno kanēli, dzērveņu biezeni un mazliet ūdeni. Visu samaisa un ļauj masai uzbriest dažas minūtes. Pēc tam pielej vēl nedaudz ūdeni un apmaisa vēlreiz.

Gatavo biezpiena putukrējumu – bļodā liek biezpienu un mazliet sakuļ ar mikseri. Tad pievieno saldo krējumu un ēdamkaroti cukura. Visu sakuļ, līdz iegūts gaisīgs putukrējums. Kad abas masas – putukrējums un rupjmaize ar dzērvenēm – gatavas, tās katru sapilda konditorejas tūtās.

Vispirms glāzēs iespiež rupjmaizes un dzērveņu masu. Tad virsū uzspiež putukrējumu, atkal rupjmaizes masu, putukrējumu un tā, līdz izveidojušās 4–5 kārtas. Virsū uzkaisa kaltētu dzērveņu drupačas dekoram.

Skaties "Hobiju domnīcu" ik sestdienu pulksten 22, kanālā 360TV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!