Par olīveļļas labo ieteikmi uz cilvēka veselību neviens vairs nešaubās - to ir pierādījuši vairāki pētījumi un lasāmas neskaitāmas zinātniskās publikācijas. Olīveļļas sastāvā ir vairāki antioksidanti un sirds veselībai nepieciešamie "veselīgie tauki". Ieguvums kulinārijas aspektā, protams, ir arī pirmā spieduma (extra virgin) olīveļļas patīkamā garša. Tagad vairs neviena gardēža virtuve nav iedomājama bez šī aromātiskās dienvidu saules loloto olīvu produkta. Tomēr ir daudz lietu, kuras mēs par olīveļļu nezinām un tādēļ pieļaujam daudz kļūdu tās izmantošanā - rupjākās no kļūdām apkopojis portāls "Women's Health".

1. Pērkam olīveļļu gaišas krāsas platmasas vai stikla pudelēs

Pirmā spieduma olīveļļas divi kvēlākie ienaidnieki ir skābeklis un saules gaisma. Tādēļ, iegādājoties olīveļļu, kas pildīta gaišās plastmasas vai stikla pudelēs, tu to pakļauj sabojāšanās riskam. Eļļa, kas pakļauta gaisa un gaismas iedarbībai, kļūst nelietojama. Tādēļ labāk izvēlēties olīveļļu tumši zaļa vai tumši brūna stikla pudelēs.

2. Uzglabājam eļļu tuvu plītij

Eļļas pakļaušana karstuma iedarbībai, tāpat kā saules stariem ir viena no biežāk pieļautajām kļūdām. Ja pirmā spieduma eļļa nonāk regulārā karstuma ietekmē, tajā sāk noārdīties polifenoli (antioksidanti) un tās garša mainās uz slikto pusi. Nekad neglabā eļļu blakus plītij vai uz palodzes - tās īstā vieta ir tumšs virtuves skapītis.

3. Spriežam par eļļu pēc tām krāsas 

Pircēji bieži vien izdara secinājumu par eļļas kvalitāti pēc tās krāsas. Patiesībā krāsa liecina vien par to, kad olīvas ir novāktas un kad eļļa no olīvām ir izspiesta. Augstas kvalitātes olīveļļa var būt gan spilgti zaļa, gan maigi zeltaini dzeltena. Tādēļ nevajadzētu izvēlēties tikai tumšas, vai tieši otrādi - gaišas nokrāsas eļļas, pieņemot, ka pārējās nebūs tik augstvērtīgas. 

4. Noticam, ka viena veida olīveļļa der visam

Pieejot lielveikalā pie plaukta, ko tu izvēlēsies - vislētāko eļļu gaišā plastmasas pudelē vai vissmalkāko pudeli ar visaugstāko cenu, kura līdzinās padārgai vīna pudelei? Patiesībā liela daļa gardēžu pērk vidusmēra pirmā spieduma olīveļļas un tālāk šo iegādāto pudeli izmanto visos ēdienos, kur nepieciešama labas kvalitātes eļļa. Pareizāk būtu iegādāties vismaz divas atšķirīgas olīveļļas - vienu pievienot ikdienas ēdieniem, bet otru - neparastākas un spēcīgākas garšas eļļu atstāt īpašiem gadījumiem: mājās gatavotām salātu mērcēm, pastas ēdieniem utt.

5. Cepam ar olīveļļu augstās temperatūrās

Karsējot pirmā spieduma olīveļļu, tajā ar katru brīdi samazinās vērtīgo antioksidantu daudzums un pilnībā izmainās garša. Tādēļ nevajadzētu izvēlēties šo eļļu gadījumiem, kad tā jākarsē lielākā temperatūrā par 180 grādiem. Piemēram, vari apcept olīveļļā dārzeņus vai zivi, bet neizmanto to kā eļļu fritēšanai.

6. Gatavojam ar maigas garšas eļļām

Pavisam maigas garšas olīveļļas nekādā gadījumā nedrīkstētu tikt pakļautas termiskai apstrādei, jo šādā gadījumā tās pilnībā zaudē savu aromātu un garšu. Šāda smalkāka eļļa vairāk domāta pastas pagatavošanai, brusketas maizītēm vai aukstajiem salātiem.

7. Lietojam eļļu pārāk ilgi

Liels ir kārdinājums iegādāties lielo metāla kannu ar olīveļļu par izdevīgu cenu un lietot to gadiem ilgi. Tomēr šādā gadījumā nevajadzētu aizmirst, ka olīveļļas derīguma termiņš ir aptuveni 24 mēneši. Tādēļ ik pa laikam vajadzētu pārskatīt savu virtuves eļļu plauktu un pārbaudīt, vai kāda no eļļām nav kļuvusi izteikti rūgta vai citādi zaudējusi savu garšu vai izmainījusi krāsu. No šādas eļļas tūlīt ir jāatbrīvojas, ja vien nevēlies sabojāt visu pagatavoto ēdienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!